Fransa parlamentosunda KNKnin düzenlediði ulusal istişare konferansında, Batı Kürdistanın bütün parçalardaki özgürlük hareketlerine verdiði desteðin altı çizilerek şimdi vefa borcumuzu ödeme zamanımız geldi mesajı verildi. PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ise Batı Kürdistan için bir ulusal destek kampanyası başlatılmasını istedi.
Fransanın başkenti Pariste Kürdistan Ulusal Kongresi-KNKnin organize ettiði istişare konferansında çeşitli kurum, siyasi parti ve örgüt temsilcileri Batı Kürdistandaki kazanımları ve geleceðini masaya yatırdı.
Kürdistanın bütün parçalarından 20den fazla parti ve örgütün temsilcinin yanı sıra çok sayıda aydın ve baðımsız siyasetçinin bir araya geldiði konferans büyük ilgi gördü. Yaklaşık 300 kişinin katıldıðı konferansı, KNK Yürütme Konseyi Üyeleri; Nilüfer Koç ve Rojhan Hazım, KNK Yürütme Konseyi üyesi George Aryo, KNK başkan yardımcısı Dengu Haco ve KNK Kadın Komisyonu üyesi Dilşa Osmandan oluşan divan yönetti.
BÜYÜK BÝR HALK DEVRÝMÝYLE KARŞI KARŞIYAYIZ
Konferansın öðleden sonraki bölümünde söz alan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah önemli mesajlar verdi. Batı Kürdistanda yaşanan devrimin önemli kazanımlar elde ettiðine işaret eden Abdullah kendi içinde büyük bir örgütlenme gücü oluşturmuş, kendisini korumayı başaran bir halk devrimiyle karşı karşıyız dedi. Kürtlerin sadece kendisi için deðil ayın zamanda Suriyenin demokratikleşmesi için de büyük bir mücadele verdiðine dikkat çeken Asya Abdullah devamla şöyle konuştu:
Suriyedeki bütün kültürler, halklar ve topluluklar bizim zenginliðimizdir. Suriye halkının her anlamda birliðini kurması gerekiyor. Halkların kardeşliði temeli üzerinde siyasetimizi sürdüreceðiz. Ayrıca muhalefet de bütün Suriye için yeni bir anayasa, yeni bir zihniyet esası üzerine bir Suriye için çalışmalarını sürdürmeli.
PYD olarak Kürt Yüksek Konseyinin güçlendirilmesi için tüm çabayı sergilediklerini ifade eden Abdullah, hem içte hem dışta tehlikelere de işaret etti. Türk devletinin amacı bizim devrimi bastırmaktır. Bize müdahale edilirse kendimizi koruma hakkına sahibiz. Hewler anlaşmasında da bu hakkın altı çizilmiştir. YPG, bütün Kürdistanı korumakla sorumludur. Bu güç hiçbir partiye baðlı deðildir şeklinde konuştu.
ULUSAL DESTEK KAMPANYASI BAŞLATILSIN
Saðlıktan eðitime, ekonomiye kadar birçok alanda sıkıntılarının olduðunu söyleyen PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah kaynaklarımız kesilmiş durumda. Sadece Güney Kürdistanın kapısı açıktır. Bu sınır bizim için hayati öneme sahiptir. Biz de Batı Kürdistanı izleyecek bir kurulun oluşturulmasından yanayız. Bize müdahale olursa, bu büyük bir ulusal sorun olarak görülmeli dedi. Abdullah, Batı Kürdistan için ulusal bir destek kampanyası başlatılması talebinde de bulundu.
Güney Kürdistan Parlamenterler Birliði temsilcisi Kerim Biradost ise konferansın düzenlenmesinden duyduðu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Kürt parlamenterler olarak Suriye krizinin başından bu yana Batı Kürdistana destek verdiklerini hatırlatan Biradost şu görüşleri dile getirdi:
Batı Kürdistanın büyük bir kısmının Kürtlerin elinden olmasından büyük sevinç duyuyoruz. Öncelikle Kürdistanın diðer parçası batı Kürdistan ile büyük dayanışma içinde olmalı. Kürt halkının çıkarlarını esas alacak bir politika yürütmelidirler. Batı Kürdistandaki bütün partiler duyarlı olmalı ve diðer grupların haklarının saðlanması için mücadele vermelidirler.
Aynı zamanda Batı Kürdistandaki güçler Suriye muhalefetiyle de ilişki halinde olmalı. Fakat egemen devletlerin politika ve baskılarına boyun eðmemelidirler. Başkan Berzaninin öncülüðünde imzalanan ve bütün Kürtlerin sevindiren Hewler anlaşmasına herkes baðlı kalmalı.
BATI KÜRDÝSTANA VEFA BORCUMUZ VAR
Batı Kürdistanın, Kürdistan diðer parçalarındaki özgürlük hareketlerine büyük katkıları olduðuna dikkat çeken PJAK Başkanı Heci Ehmedi ise şimdi artık sıra bizde, bundan sonra biz bu parça için çalışmalıyız çaðrısı yaptı. Tunus ve Mısırdaki deðişimin devrim olmadıðını savunan Ehmedi şu görüşleri dile getirdi:
Arap ülkelerinde ayaklanmalar oldu ve rejimler deðişti. Ayaklanmalar, aynı zamanda yeni bir diktatörün de önünü açıyor. Bu yüzden biz Batı Kürdistandaki deðişimi devrime dönüştürülmeliyiz. Bu bütün Ortadoðuya örnek olmalı. Aynı zamanda bu parçaya vefa borcumuz var. Batı Kürdistan için yapacaðımız her çalışma aynı zamanda kendimiz içindir.
Eðer dikkatli olmazsak yeni bir Lozanla karşı karşıya kalabiliriz. Kürt halkı yeni bir Lozanı asla kabul etmeyecektir, birinci Lozanı da ortadan kaldırmak üzeredir. Başarının tek yolu birliktir. Özellikle Batı Kürdistanda saðlanan birlik bozulmalı ve ahrete kadar sürmeli. Kürtler, şu anda Ortadoðunun en çok mücadele veren, ayakta olan halkıdır. Çünkü Kürtler, bölgenin en fazla acı çeken, baskı gören halkıdır.
HALEP MATRANINDAN DESTEK MESAJI
Halepten konferansa davet edilen fakat katılamayan Süryani din görevlisi Halep matranı Grigoris Hanna Ýbrahim mesajını yazılı olarak gönderdi. Halepten çatışmalardan dolayı çıkamadıðını ve bu yüzden konferansa katılamadıðını söyleyen Süryani din görevlisi Ýbrahim mesajı ise şöyleydi:
Konferansınızın Suriyenin demokratikleşme sürecine katkı sunacaðına inancımız tamdır. Halepte çatışmalar şiddetlenerek sürüyor, hayat durmuş. Biz de bombaların altındayız. Iraktaki gibi burada da Hıristiyanları tehlikeli bir süreç bekliyor. Bütün dinlerin ve halkların birlikte yaşadıðı bir Suriye için dua ediyoruz. Başarı dileklerimi sizlere iletiyor, dualarımın sizinle olduðunu belirtmek istiyorum.
Akşam saatlerinde Batı Kürdistan ile dayanışma komitesi ve ortak bir deklarasyonun yayınlanmasıyla son bulması beklenen konferansın tartışma bölümünde Kürdistanın deðişik bölgelerinden ve farklı görüşlerden aydın ile siyasetçiler düşüncelerini dile getirdiler. Şu görüşler öne çıktı:
Berzan Farac (YNK temsilcisi): Fransa Ulusal Meclisine de Kürt halkına kendisini ifade etme olanaðı tanıdıðı için teşekkür ederim. Suriyedeki durum çok karışık. Suriyede bütün güçlerin kendi ajandası var, Kürtlerin de bir ajandaya ihtiyacı var. Batı Kürdistan halkının aldıðı kararlara desteðimizi sunacaðız.
Aprahamian (Batı Ermenistan Ulusal Konseyi Başkanı): 20. yüzyıl soykırımlar yüzyılı olduysa, 21. Yüzyılın halkların yüzyılı olacaðına inanıyorum. 2004ten beri yerel ve eski halkların hakları için mücadele ediyoruz. Yerel hakların haklarının tanınmasını savunuyoruz. Suriyenin bütünlüðü için de Kürtlerin haklarının tanınmasını istiyoruz.
Sêx Murşîd Maşuq Xeznewi: Durumu doðru ortaya koymak gerekiyor ki, çözümü bulunabilsin. Batı Kürdistanda 1957den 2011 Marta kadar 50den fazla parti çıktı, ancak bir şey yapmadılar. Mart 2011de encümen oluştu, birlik oldu. Şu ana kadar encümen içindeki üç parti koptu. Ben eksik bir birliðe elimi kaldırmam. Kusurlu bir birlik yapılmaması gerekiyor. Ben Qamişlonun çocuðuyum, kimse beni oradan çıkaramaz. Ben bütün kongrelerde de yer alıyorum. Ama yanlışların da ortaðı olmam, söylerim.
Xazi (Ýslami Birlik Hareketi): Mazlumların üzerinde Allahın hikmeti olsun. Bir fırsatın yaratılması gerekiyor. Halkımızın hizmetine sunmamız gerekiyor. Olayları pozitif şekilde deðerlendirelim. Bizim büyük adımlar atmamız gerekiyor. Ýslami hareket olarak süreci izliyor ve deðerlendiriyoruz. Siyasetçilerle sürekli irtibat halindeyiz. Haklarımız için bütün partileri kapsayan bir şekilde hareket etmek gerekiyor.
Muhammed Şerif (Kürdistan Parlamentosu Milletvekili): Dört parçadan gelen tüm partileri ve siyasi görüşleri görmekten onur duyuyorum. Peşmergelerle birlikte Saddamın düşüşüne kadar büyük bir mücadele yürüttük. Bugün Kürtler Irakta başka bir konuma sahipler. Biz komünistler Kürdistanın dört parçası için baðımsızlıðı için çalışıyoruz. Kürt halkının menfaatlerini siyasi çıkarlardan uzak tutarak mücadele vermeliyiz. Irakta edinilen kazanımın bir benzerini Suriye için de diliyoruz. Orada da bütün politik bileşenler olarak Kürtlerin ortak çıkarı için çalışmalıyız. Kendimizi bu mücadelenin içerisinde hissediyoruz. Kongrenin amacının yerine gelmesi için parti olarak destek veriyoruz.
Ýbrahim Hemmo (Suriye Liberal Kürt Partisi): Her konuşmayı dinlediðimde biz burada bir baharı inşa ettik diye düşünüyorum. Buralarda eleştirilere açık olmalıyız. Konuştuðumuz konu Kürdistannın en küçük parçasıyla ilgili. Onun için ki diðerlerinin eleştirilerine açık olmalıyız. Bunu yapamadıðımız için Kürdistan 4 parçaya bölündü. Ama bunu aşmalıyız. Kürt Yüksek Konseyi oluştu. Barzani sayesinde bir araya geldik. Orada dile gelen birçok şey yeterince anlaşılmadı. Yapılan konsensüs yeterince uygulanmadı. Kobani ve Qamişloda sorunlar yaşandı. Halka gitmeliyiz ve halkın fikrini almalıyız. Biz birimize kardeşlik eliyle uzanırsak Kürdistanda çok şeyi deðiştirebiliriz.