'Başka bir mahalleye gitmeyeceðiz'

'Başka bir mahalleye gitmeyeceðiz'

Ýstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "kentsel dönüşüm" adı altında yıkmak istediði mahallelerden biri de Sarıyer'in Derbent Mahallesi. Belediye, 7 bin kişiyi Derbent'in aşaðı kısmında kalan Sivas Mahallesi'ne yerleştirmek istiyor. Böylece semtin Boðaz manzaralı kısmı, Cemre şirketine kalacak. Ancak mahalle halkı, hazırlık aşamasında dahil olmadıkları projeye onay vermeyeceklerini belirterek, "Başka bir mahalleye gitmeyeceðiz" diyor.

Ýstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "kentsel dönüşüm" adı altında yıkmayı planladıðı ilçelerden biri de Sarıyer. Ýstanbul'un "zemin açısından depreme en dayanıklı" ilçesi olarak bilinen Sarıyer, boðaz manzarasıyla da dikkat çeken bir bölge. Metroyla birlikte ulaşımın da son derece kolay olduðu mahallede, kentsel dönüşüm ile 7 bin kişinin yer deðiştirmesi amaçlanıyor. 

7 BÝN KÝŞÝYE ZORUNLU GÖÇ DAYATILIYOR

Belediyenin amacı, 7 bin kişiyi, Derbent'in aşaðı kısmında kalan Sivas Mahallesi'ne yerleştirmek. Bu durumda, Boðaz manzaralı üst kısım, Cemre inşaatına kalacak. 

Ýstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, halkın maðdur olmayacaðını söylüyor ancak mahalle halkı bu söze güvenmiyor.

MAHALLE HALKI BELEDÝYEYE GÜVENMÝYOR

Mahalle halkının güvenmemek için iki önemli gerekçesi bulunuyor. Birincisi, daha önce de defalarca yıkım tehdidi ile karşılaştılar. Birçok mahalleyi polis bastı. Ýkincisi ise, ihaleyle bölgeyi satın alan Cemre Ýnşaat'ın ihtiyaçları doðrultusunda "kentsel dönüşüm" projesi hazırlandı. 

DÝRENÝŞLE YIKIMI PÜSKÜRTTÜLER

Mahalle halkının elinde satın aldıkları evler için tapu yerine geçen makbuzlar var. Ancak, 1993 yılında geniş bir alan halkın haberi olmadan ihaleye çıkartıldı. Ýhaleyi, Oto Sanayicileri Yapı Kooperatifi kazandı. Mahalle halkının hukuk savaşı da aleyhine sonuçlandı. Oto Sanayicileri Yapı Kooperatifi, sonraki yıllarda Cemre Ýnşaat ile anlaşarak, bölgede proje oluşturulmasını istedi. Cemre Ýnşaat'ın devreye girmesiyle birlikte yıkımlar için düðmeye basıldı. 

2005 yılının yaz aylarında mahalleye çevik kuvvet desteðinde gelen yıkım ekipleri, halkın barikatlı direnişi ile karşılaştı. Yüzlerce polis, mahalleyi gaza boðdu ancak halk yıkım ekiplerini geri püskürttü.

2005 yılından bu yana halkın gündeminden yıkım hiç çıkmadı. Bu nedenle yıkımlara karşı örgütlenen halk,  Sınırlı Sorunlu Çamlıtepe Yapı Kooperatifi'ni kurdu. Mahalle halkı geçtiðimiz günlerde projeye onay vermediklerini belirtmek için imza kampanyası yürüttü. Toplanan 3 bin imza, Çevre ve Şehircilik Bakanlıðı'nın Ýstanbul bürosuna sunuldu.

BASKILAR BÝTMEDÝ

Konut Hakkı Koordinasyonu ile birlikte yıkımlara karşı eylemler yapan Derbent halkının üzerindeki baskı hiç bitmedi. 13 Mart 2012'de mahallede baskınlar yapan polis, 14 kişiyi gözaltına aldı. 14 kişi daha sonra serbest bırakıldı. Ancak soruşturma, "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak" iddiasıyla özel yetkili savcılık tarafından yürütüldü.

PSÝKOLOJÝK BASKI ARTIYOR

Mahallede yaşayan Konut Hakkı Koordinasyonu Sözcüsü Köksal Doðan, üzerlerindeki psikolojik baskının artırıldıðına dikkat çekti, "Mahallede, Büyükşehir Belediyesi çalışanları olduklarını söyleyen kişiler tarafından bir büro kurulmak isteniyor. Mahalleye toplu boşaltma dayatıyorlar. Mahalle halkı olarak biz ise, bunu reddediyoruz" dedi.

Mahalle halkından Ýsmail Karakartal, proje hazırlanırken halkın görüşünün alınmadıðını belirtti, "Biz işgalci deðiliz. Vergi verdik, elektrik, doðalgaz ve su faturalarını ödedik. Sırf 3-5 rantçı için bize işgalci diyorlar. Mahallenin alt bölümüne 6-7 katlı binalar yapıp, 7 bin insanı buraya toplayacaklarmış. Bu taraf da firmaya kalacak" diye konuştu.

3 yaşından beri mahallede oturan Münevver Başer, belediyenin kendilerini kandırmasından endişe ettiklerini söylerken, mahalle bakkalı Sait Çaðlı, "Çözüm olacaksa burada olmalı. Bu nedenle başka bir mahalleye gitmeyeceðiz" dedi.

Mahallenin zenginlerin gözünde deðerinin arttıðını söyleyen Enise Güllü ise, "Şimdi de bizi mahalleden atıp, kendileri yerleşmek istiyor. Ancak biz başka bir mahalleye gitmek istemiyoruz" diye belirtti.