Başaran: Murat Araç'ın intihar ettiği gerçek dışı

HDP'li Ayşe Acar Başaran, "Murat Araç’ın yüzünde ve kollarında bulunan darp izleri, öne sürülen intihar iddialarının gerçek dışı olduğunu apaçık göstermektedir" dedi.

HDP MYK Üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, gözaltında yaşamını yitiren 19 yaşındaki Murat Araç için adaletin peşinde olacaklarını söyledi.

Başaran, bugün yaptığı yazılı açıklamada, "15 Aralık 2017 tarihinde Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, canlı ve sapasağlam bir şekilde gözaltına alınan Murat Araç’ın cansız bedeni 16 Aralık 2017 tarihinde ailesine teslim edilmiştir" dedi.

'SOYLU SUÇU ÖRTME ÇABASI'

Başaran şunları kaydetti:

"Kolluk güçleri için rutin bir bahaneye dönüşen ‘gözaltında intihar etti’ şeklindeki ve zerre kadar inandırıcılığı olmayan akıldışı açıklama, ne yazık ki Murat Araç için de yapılmıştır. Bu rutin bahanenin yetersizliğini gören İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Araç için, 'talimat üzerine intihar etti’ sözlerini sarf ederek son derece sorumsuz davranmış, suçu örtme çabası içinde olduğunu açık etmiştir.

Soylu’nun suç örtme açıklamasını yayan hükümet medyası ise hakkında hiçbir hüküm bulunmayan Murat Araç’ı hızlıca ‘terörist’ ilan etmekten geri durmamıştır."

SORULAR

Araç’ın intihar süsü verilen ölümüne dair acilen yanıtlanması gereken sorular olduğunu belirten Başaran, bunları şöyle sıraladı:

"Murat Araç gözaltında ise neden nezarethanede değildi?

Murat Araç’ın polis merkezinin 3. katında bulunmasının nedeni neydi?

Murat Araç’ın atladığı iddia edilen kapı niçin kilitli değildi?

Murat Araç’ın şaibeli ölümüne cevaplar sunabilecek kamera görüntüleri neden hala yayınlanmadı?

Murat Araç’ın otopsisine neden avukatlar veya ailesi alınmadı?"

'DARP İZLERİ İNTİHAR OLMADIĞINI GÖSTERİYOR'

"Murat Araç’ın yüzünde ve kollarında bulunan darp izleri, öne sürülen intihar iddialarının gerçek dışı olduğunu apaçık göstermektedir" diyen Başaran, şunları ifade etti:

"Türkiye kamuoyu ‘gözaltında intihar etti’, ‘sandalyeden düşüp öldü’, 'o sırada kameralar çalışmıyordu’ bahanelerine yabancı değildir. Onlarca kişi ‘güvenlik kameraları’ çalışmazken şüpheli bir şekilde hayatını yitirmiştir.

Cezasızlık zırhı ile donatılmış kolluk güçleri yurttaşlara şiddet uyguladıklarında terfi ile ödüllendirilmektedir. AKP’nin iktidarda olduğu 15 yılda en az 50 kişi kolluk güçleri gözetiminde şüpheli şekilde hayatını kaybetmiştir. Bahsi geçen 50 insanın ölümü nedeniyle hiçbir sorumlu cezalandırılmadığı için, 19 yaşındaki Murat Araç da bugün hayatta değildir.

Geçmişte yaşanan gözaltında şüpheli ölümlerde uygulanmayan Minnesota Protokolü’nün, şimdi Murat Araç’ın şüpheli ölümünü incelemek amacıyla bir an önce uygulanmasını bekliyoruz. 'Kamera bozuktu’, 'düştü öldü’ gibi bahaneleri kabul etmeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz.

Gözaltında bulunan kişinin güvenliği ve yaşamı kolluk gücünün sorumluluğundadır. Gözaltında yaşamını yitiren 19 yaşındaki Murat Araç için adaletin peşinde olacağız.

Bir kez daha ifade ediyoruz ki gözaltında şüpheli ölümler, İçişleri Bakanı Soylu’nun uydurduğu gerekçelerle geçiştirilemez. Siyasi sorumluluktan bu davranışlarla kimse kurtulamaz."