Başaran: Avukatların sesi kesilirse toplum nefessiz kalır

Avukatlar Günü vesilesiyle açıklama yapan HDP'li Ayşe Acar Başaran,  iktidarın avukatları hedef aldığına dikkat çekti. Başaran, "Avukatların sesi kesilirse yurttaşların da nefesi kesilir" dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

Avukatların iktidarın hedefinde olduğuna dikkat çeken Başaran, "Bu süreçte savunma hakkının yok edilmesine direnen avukatlar, Tahir Elçi olup öldürüldüler, Selçuk Kozağaçlı olup tutuklandılar, ÖHD ve ÇHD olup kapatıldılar, tehdit edildiler, darp edilip duruşmalardan atıldılar" dedi.

'ADALET OLMADAN TOPLUMSAL BARIŞ DA OLMAZ'

"Siyasi iktidar ve toplum bilmelidir ki; adalet olmadan gerçek toplumsal barış sağlanamaz" diyen Başaran, "Sesteki nefes avukatlardır, avukatların sesi kesilirse yurttaşların da nefesi kesilir" ifadesini kullandı.

Başaran, Türkiye cezaevlerinde beş yüzün üzerinde avukatın tutuklu olduğuna değinerek, "Terörle Mücadele Kanunu kapsamında pek çok avukat hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmıştır. Yine başta ÖHD ve ÇHD’li avukatlar olmak üzere pek çok avukat mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanmaktadır" diye kaydetti.

'İKTİDAR BM SÖZLEŞMESİNİ DE İHLAL EDİYOR'

İktidarın, Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler belgesi olan Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipleri'ni (Havana Kuralları) ihlal ettiğine dikkat çeken Başaran, şöyle dedi: "İktidar, avukatlara ve avukatlık mesleğine karşı yürüttüğü saldırı politikalarından derhal vazgeçmelidir. Avukatlara ve mesleklerine yönelik saldırıları kınıyoruz."