Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çaðrısı üzerine Türkiye'ye gelen Barış Grubu üyelerinden 16'sı hakkında "Örgüt propagandası yapmak" gerekçesi ile verilen 1'er yıl 8'er ay hapis cezası, Yargıtay'ın itirazı üzerine Kovuşturmanın ertelenmesine çevrildi.
Öcalan'ın çaðrısı üzerine 2009 yılı Ekim ayında Kandil ve Maxmurdan gelerek Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan ve kısa süre sonra çeşitli gerekçelerle tutuklanarak cezaevlerine konulan Demokratik Çözüm ve Barış Grubu üyelerinin yargılanması sürüyor.
Öcalan'a yönelik tecride dikkat çekmek amacıyla, 30 Kasım 2009'da ÝHD'de yapılan açıklamadan dolayı haklarında dava açılan ve "Örgüt propagandası yapmak" gerekçesiyle 1'er yıl 8'er ay hapis cezası alan Barış Grubu üyeleri, dava dosyasının Yargıtay tarafından bozulması nedeniyle bir kez daha Diyarbakır 6. Aðır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.
Diyarbakır 6. Aðır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, daha önce aldıkları hapis cezalarıyla tutuklu bulunan Ayşe Kara, Zehra Tunç, Sisin Yaman, Elif Uludað, Abdullah Yaman, Lütfi Taş, Nurettin Turgut, Mustafa Ayhan ve Hüseyin Ýpek ile müdafi avukatlar Fethi Gümüş ve Bülent Temel hazır bulundu.
KÜRTÇE YÝNE DÜŞÜNÜLEN DÝL OLDU
Duruşmada yapılan heyet deðişikliði nedeniyle eski zabıtlar okunarak, Sisin Yaman, Abdullah Yaman, Ayşe Kara ve Zehra Tunç için tercüman atandıðı belirtildi. Esas hakkındaki mütalaası sorulan Cumhuriyet Savcısı, dava dosyasının 6352 sayılı yasa kapsamında deðerlendirilmesi talebinde bulundu. Ýddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı tercüman atanan sanıklar beraatlarını talep ederken, diðer sanıkların Kürtçe savunma talebi "Kürtçe olduðunu düşündüðümüz bir dilde konuştuðu görüldü" denilerek reddedildi.
Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti sanıklar hakkında "Örgüt propagandası yapmak" gerekçesi ile açılan davanın 6352 sayılı yasanın geçici 1. b bendi gereðince Kovuşturmanın ertelenmesine karar verdi.