Bağdat ile Hewlêr, sınır kapıları ve havaalanları için anlaştı!

Hewlêr ile Bağdat arasında referandumdan sona yaşanan sınır kapıları ve havaalanları krizinde anlaşmaya varıldığı öğrenildi. Anlaşmaya göre havaalanları ve sınır kapıları için ortak komisyon kurulacağı ve yönetimin Bağdat'ta olacağı belirtildi.  

Güney Kürdistan ile Irak merkezi hükümeti arasında 25 Eylül 2017 tarihli referandumdan sona yaşanan sınır kapıları ve havaalanları krizinde anlaşmaya varıldığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, 13 Ocak günü Güney Kürdistan'dan Bağdat'a giden heyet ile Iraklı yetkililer arasında yapılan görüşmede havaalanları, sınır kapıları ve barajların kurulacak ortak komisyonlar tarafından yönetilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Anlaşmaya son halinin verilmesi için de bugün Bağdat'tan bir heyet Hewlêr'e gelerek, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşüyor.

Irak Bakanlar Kurulu sekreteri Mehdî Elaq başkanlığındaki 15 kişilik Irak heyeti, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Kerîm Şengalî başkanlığındaki heyetle görüşmelerini sürdürüyor.

Havaalanları, sınır kapıları ve barajlar konusunda yaşanan krizin çözülmesi için yapılan görüşme trafiğine ilişkin ANF'nin edindiği bilgilere göre anlaşma sağlandı.

Anlaşmaya göre, Süleymaniye ile Hewlêr havaalanları ve sınır kapılarının yönetimi için merkezi hükümet memurları ve Kürdistan Bölgesi'nden memurların oluştuğu karma komisyonlar oluşturulacak. Başkanlığını Iraklı memurların yapacağı komisyonlar, havaalanları ve sınır kapılarını yönetecek.

Referandumdan 4 gün sonra 29 Eylül 2017 tarihinde Irak merkezi hükümeti, Hewlêr ve Süleymaniye havaalanlarını 3 aylığına uluslararası uçuşlara kapatmıştı. Bu 3 aylık sürenin dolmasından sonra 28 Aralık 2017 tarihinde bu süre, Irak tarafından 2 ay daha uzatılmıştı. Türkiye ve İran'la anlaşan Irak merkezi hükümeti, sınır kapılarının kapatılmasını sağlamıştı.

13 Ocak günü Bağdat'ta yapılan görüşmenin ardından Irak İçişleri Bakanı Mihemed Kasım El Araci, "güçlerimizin tüm sınır kapılarına dağılması konusunda anlaştık" demişti.

KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa ise söz konusu anlaşmaya ilişkin partilerinin medyasına verdiği demeçte "Bağdat yönetiminin Kürdistan’ı dünyadan izole etmek istediğini ama bunda başarılı olamadığını" savundu.