Merkezi Baðdat hükümeti, Türkiyeye ait askeri üslerin kapatılması ve yabancı güçlerin Irak topraklarına girişinin yasaklanmasına karar verdi.
Irak Hükümet sözcüsü Ali Debbag, Bakanlar Kurulu kendi topraklarındaki yabancı üsler ve birlikleri çıkarmaya ve yabancı güçlerin Irak topraklarına girişini yasaklamaya karar verdi dedi.
Debbag, hükümetin parlamentodan geçmişte yabancı ülkelerle imzalanan ve Irak topraklarında yabancı güçler ile askeri üslerin varlıðına yol açan sözleşmelerin iptal edilmesi için talepte bulunduðunu sözlerine ekledi.
AFPnin haberine göre bir diðer yetkili bu kararın Duhoktaki Türk askeri birliklerini hedef aldıðını söyledi. Kürt hükümeti konuya ilişkin henüz açıklamada bulunmazken, kararın Kürt hükümeti tarfından uygulanıp uygulanmayacaðı henüz bilinmiyor. Ancak bir süre önce Güney Kürdistan Yurtsever Gençliði tarafından üslerin kapatılması için toplanan 470 bin imza Kürdistan Bölge Hükümeti ve Meclisi'ne sunulmuştu. Kampanyaya KDP, YNK ve Goran'dan bazı vekiller de imzaları ile katılmıştı.
Hükümetin aldıðı bu karar, Türk meclisine sunulan tezkere ardından gelmesi dikkat çekti. Kürtlere karşı sınırötesi savaş tezkeresinin süresi 17 Ekimde doluyor. Hükümet, bu yetkinin bir yıl süreyle uzatılmasına ilişkin tezkereyi Meclis Başkanlıðına sundu. Tezkere, 4 Ekim Perşembe günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Tezkere, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzaninin Ankarada temaslarda bulunduðu bir sırada meclise sunulması dikkat çekti.
Irak merkezi hükümeti ile AKP hükümeti arasındaki ilişkiler hiç olmadıðı kadar gerilmiş durumda. Şii Başbakan Nuri El Maliki, AKPnin kongresi için yapılan daveti de geri çevirmişti.
Ýlişkiler özellikle Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşiminin Türkiye tarafından aðırlanmasıyla daha da gerildi. Irak mahkemesi, Irakta ölüm mangallarını yönetmek ve yönlendirme suçlamasıyla yargılanan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında 9 Eylül günü idam kararı vermişti. Irakın önde gelen Suni siyasetçilerinden Tarık Haşimi, geçtiðimiz yıl Şii Başbakan Nuri El Maliki hükümetince, Şiilere karşı cinayetler işlemek üzere gizli ölüm mangalları kurmakla suçlandıðında ilkin Federal Kürdistan Bölgesine sıðınmıştı.
Baðdat, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoðlu'nun kendilerinden izin almadan Kerkük ziyareti etmesi nedeniyle Türkiye'ye nota vermişti. Federal Kürdistan Petrolunun Türkiye üzerinden transferine de karşı çıkan Baðdat, Türkiyenin Kandil bölgesine yönelik hava saldırılarına karşı da sert açıklamalarda bulunarak, devam etmesi durumunda Türk uçaklarını vuracaklarını belirtmişti. Ancak Türk savaş uçaklarının saldırısı sürüyor.
TÜRK ASKERÝ ÜSLERÝ 1990LI YILLARDAN BERÝ VAR
1990lı yıllardan bu yana Güney Kürdistanda Türk askeri üsleri bulunuyor. Batufa, Bamerni, Begova ve Kanimasi bölgelerindeki Türk askeri varlıðı 1995 yılında, Türk askerleri ile KDP peşmergelerinin bir araya gelerek PKKye karşı yürüttükleri savaşa dayanıyor. 1997 yılında Türk ordusu ile KDP arasında yapılan anlaşma sonucu bölgede Türk askerinin bulunmasına izin verilmişti. O günden bu güne kadar Türk askerleri bölgeden ayrılmadılar. Bu üslerde onlarca tank ve binlerce asker bulunuyor. Tanklar arasında 20 kadar Alman Leopard 1 tipi tanklarının da olduðu kaydediliyor. Bunların özellikle Türkiye sınırına yakın noktadaki Batufa ile Kanîmasîde konumlandırıldıkları ifade ediliyor.
Ayrıca Amediye şehir merkezinin kuzeyinde Türklere ait bir karargah dikkat çekiyor. Bura da 3 dolayında tank konumlandırılırken, karargahta aðırlıkta istihbarat elemanlarının bulunduðu belirtiliyor. Yine Zap alanı ile Gare daðı arasında yeralan Şeladizê ve Deraluk civarında ise 10a yakın tank ile 500'ün üzerinde asker ve çeşitli askeri araçlar bulunuyor.