AYM: Yüzde 96 engelli ama cezaevinde kalabilir!

AYM, diyaliz hastası ve yüzde 96 engelli olan tutsak Celal Şeker'in cezaevinde kalabileceğini ileri sürdü!

Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 14 yıldır diyaliz hastası ve yüzde 96 engelli raporu olan Celal Şeker, hâlâ cezaevinde. İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Şeker’in cezaevinde kalmasının hayati tehlike oluşturacağı yönünde tam teşekküllü devlet hastanelerinin verdiği 10'u aşkın rapor olmasına rağmen, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “Cezaevinde kalabilir” raporu vermesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) tedbir başvurusunda bulundu.

İHD Amed Şubesi Hukuk Komisyonu Üyesi avukat Abdullah Zeytun, AYM'ye tedbir talebiyle yaptığı bireysel başvuruda, Şeker'in sağlık durumunun dikkate alınmaksızın ceza infaz kurumunda tutulması nedeniyle yaşamı ya da maddi veya manevi bütünlüğünün tehlike altında olduğunu belirterek, tedbiren tahliyesine karar verilmesini talep etti.

AYM KARARI

AYM Birinci Bölüm Üçüncü Komisyon ise talebi reddetti. Kararda, tedbir talebinin hangi koşullar ve şartlarda inceleneceğine ilişkin AYM'nin içtüzüğünde yer alan ilgili maddelere atıfta bulunuldu. Şeker'in, başvurusunun tedbir başvurusunda belirtilen şartları kapsamadığını ileri süren AYM, şu kararı verdi: "Dosya kapsamında yer alan bilgiler ile ilgili kurumlar tarafından Anayasa Mahkemesi’ne sunulan bilgi ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde, başvurucunun sağlık hizmetlerine erişim imkânına sahip olduğu, ceza infaz kurumunda tutulmasının yaşamına ya da manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike oluşturmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle başvurunun İçtüzük’ün 73. Maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca, bölümü gönderilmesine yer olmadığına karar verilmiştir."

İHD ve Şeker'in ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) tedbir başvurusunda bulunacak.

CEZAEVİNDE GÖZÜNÜ KAYBETTİ, DAMAR YOLLARI TIKANDI

Celal Şeker, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 14 yıldan beri diyaliz hastası. Tutuklanmadan önce günde 4 kez Periton Diyalizi, 2 günde bir ise hastanede Hemodiyaliz tedavisi görüyordu. Kalp kapakçığı yetmezliği, damar yollarında tıkanma, göbek fıtığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan Şeker'in, akciğerinde de kitle olduğu belirtildi. Şeker, bir gözünü kaybederken, diğer gözü de yavaş yavaş görme yetisini yitiriyor. Cezaevi koşullarında sağlık durumu giderek kötüleşen Şeker'e tam teşekküllü birçok hastane tarafından, "Cezaevinde kalması durumunda hayatı için kesin bir tehlike oluşturulabileceği, hastalığının uzun bir süre tedavi gerektirdiği, cezaevi koşullarında hayatını tek başına idame ettiremeyeceği, cezasının infazının ertelenmesine gerekli olduğu" yönünde rapor verildi.

ATK DE SKANDAL RAPOR VERMİŞTİ

Cezaevinde yaşamını tek başına idame ettiremeyen Şeker'in, yüzde 96 oranında "Vücut fonksiyon kaybı" olduğuna dair engelli raporu da var. ATK de "Hayatını yalnız başına idame ettirebileceği" yönünde skandal bir rapor vermişti.