Aydınlardan 'Kürt kimliði tanınsın' talebi için imza kampanyası

Aydınlardan 'Kürt kimliði tanınsın' talebi için imza kampanyası

Alman Federal Meclis'te 15 Ekim günü görüşülecek "Kürt kimliði tanınsın" kampanyasına destek veren yazar, gazeteci, sanatçı ve akademisyenler Kürtlerin taleplerinin gerçekleştirilmesini istedi. Ýmza kampanyası başlatan aydınlar, Berlin hükümetine "Kampanyadaki taleplerin kabulü Kürtler'in bu ülke ile baðlarını daha da geliştirme cesaretini güçlendirecektir" çaðrısı yaptı.

Almanya'da 1 Eylül 2011 tarihinde Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) öncülüðünde 40 Kürt, Türk ve diðer göçmen federasyon, dernek ve kurumları "Kürt Kimliði Tanınsın" kampanyası başlatılmış, toplanan 60 bine yakın imza Federal Meclis'in Dilekçe Komisyon'a verilmişti. Komisyon ise talepler için 15 Ekim'de özel bir oturum yapmasına karar vermişti.

Berlin hükümetinin Kürtlerin taleplerini yerine getirmesi için ise bir grup gazeteci, yazar, sanatçı ve akademisyen imza kampanyası başlattı. Almanya'ya Kürtlerin ulusal kimliðini tanımaya, diðer göçmen grupları ile eşit kılmaya ve elli yıldır sürdürülen bu ayrımcı uygulamaya son vermeye çaðıran aydınların açıklaması devamla şöyle:

'SADECE BÝR EYALETTE KÜRTÇE RADYO YAYINI VAR'

"Almanya'da yaşayan bir milyonu aşkın Kürt pasaportlarının rengine bakılarak Türk, Arap ve Fars olarak işlem görmekte ve istatistiklerle kamu araştırmalarında kendi kimlikleriyle adlandırılmamaktadırlar. Diðer göçmen gruplarından çocuklara tanınan ana dilde ders hakkı bir kaç eyaletin dışında Kürt çocuklarına tanınmamakta, danışmanlık hizmetiyle bilgilendirme broşür ve materyalleri birçok dilde sunulduðu halde Kürtçe sunulmamaktadır.

Kürt göçmenleri de Radyo ve Televizyon vergisi ödedikleri halde NRW Eyaleti'nin dışında kamu radyo yayınlarından kendi dilleriyle yararlanamamakta ve en örgütlü göçmen kitlesi olmalarına karşın Kürt derneklerinin ezici çoðunluðu kamu yardımlarından muaf tutulmaktadırlar. Yine Almanya'daki nüfus daireleri, "Türk Konsolosluklarının vetosu" ile karşılaşılacaðı gerekçesiyle, Kürt çocuklarına Kürtçe isim konmasında zaman zaman güçlük çıkarmaya devam etmekteler."

Kürtler ikinci büyük göçmen kitlesini oluşturmalarına raðmen federal ve eyalet düzeyinde oluşturulan Entegrasyon ve Dinler Arası Dialog Komisyonlarında yeterince temsil edilmediðine dikkat çeken aydınlar, Batı Avrupa'da Kürtler'in sayılarının en fazla olduðu ülke olan Almanya'da günlük yapısal, sosyal ve psikolojik sorunlarla karşılaştıklarını belirterek şu çaðrıyı yaptılar:

"Bu kampanyayı destekleyen bizler, "Kopenhagen Kriterleri"nin inisyatörlerinin başında gelen ülke olan Almanya Federal Parlamentosu'nun "Başvuru Kurulu"ndaki parti temsilcilerine, Kürt kimliðinin tanınması ve Kürtlerin diðer göçmen gruplarıyla eşit statüye kavuşması için elli-altmış bin kişinin yaptıðı başvuruyu kabul etme çaðrısında bulunuyoruz. Böylesi bir kabül, Almanya'da yaşayan Kürtler'in buradaki sosyal yaşama aktif katkıda bulunma ve bu ülke ile baðlarını daha da geliştirme cesaretini güçlendirecektir."

Ýmza kampanyasına şu isimlerin öncülüðünde başlatıldı:

Ahmet Aktaş (Yazar); Armanc Egîd Nêrweyî (Gazeteci, Rudaw gazetesi); Bayram Ayaz (öðretmen); Cahit Mervan (Gazeteci); Ebrahim Farshy (Yazar & Drama öðretmeni); Ferhad Feqi (Oyuncu), Fevzi Özmen (Yazar); Fuat Kav (Gazetci-Yazar); Günay Aslan (Gazeteci); Hamide Akbayir (NRW Eyaleti eski milletvekili); Hasan Taşkale (öðretmen); Hasan Hüseyin Deveci (Le Monde Diplomatique Kurdî Sanat danışmanı); Helim Yusiv (Yazar); Hülya Engin (Çevirmen); Ýrfan Cüre (Yazar); Kenan Kisaer (Oyuncu, yönetmen); Mehmet Atac (Psikotravmatoloji danışmanı); Mehmet Tanriverdi (BAGIV Başkanı); Memo Şahin (Ýnsan hakları savunucu, barış aktivisti); Miraz Bezar (Yönetmen); Mîrhem Yigît (Yazar, Almanya Kürt Enstitüsü); Munzur Çem (Yazar); Dr. Nebi Kesen (Ekonomist); Nuh Ateş (Yazar, Bîrnebûn redaksiyonundan); Nuray Şahin (Yönetmen, oyuncu); Oktay Uzun (Avukat); Qûdbedîn Oezer (Gazetci,Karlsruhe Kürdistan Kültür Derneði); Prof. Dr. Roland Mönch; Şakir Bilgin (Yazar); Selim Ferat (Yazar); Serhad Bucak (Gazeteci, avukat); Sultan Golabi (PDK Almanya Temsilcisi); Süleyman Deveci (Yazar); Tarek Ahmo (Gazeteci); Vahit Duran (Kürt-Alman Toplum Derneði Başkanı); Vedat Akter (Portföy Yöneticisi); Yüksel Koç, (YEK-KOM Başkanı); Zerdeşt Haco (Kürt PEN'i Başkanı).

Ýmza kampanyasına destek vermek isteyenler şu e-posta adreslerine başvurabilirler; [email protected], [email protected], [email protected]