Aydın: Açlık grevleri büyük bir kriz yaratabilir

Amed Barosu Başkanı Cihan Aydın, Türkiye’deki krizin sebebinin Kürt sorunundaki çözümsüzlük olduğunu söyledi. Açlık grevlerine dikkat çeken Aydın, tecridin derhal kaldırılmasını istedi.

 

Amed Barosu, her hafta adliye önünde düzenlediği Tahir Elçi'yi anma etkinliğinin 170’incisini gerçekleştirdi. Etkinliğe HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Amed Barosu Başkanı Cihan Aydın ile bir grup avukat katıldı. 

Aydın, Elçi’nin katledilmesinin üzerinden 40 ayı aşkın süre geçtiğini belirterek, “Baromuz tarafından Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümüne hazırlatılan rapor, 14 Aralık 2018 tarihinde Cumhuriyet Savcılığına sunulmuştur. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 8 Mart 2019 tarihinde soruşturma dosyasını bir kül halinde Adli Tıp kurumuna göndermiştir. Adli Tıp Kurumunun, bir an önce bu konudaki raporunu hazırlayarak soruşturma makamına sunmasını talep ve umut ediyoruz” dedi.

'HÜKÜMET SONUÇLARA SAYGI DUYMALI'

Yerel seçimlerdeki propaganda süreci boyunca ötekileştiren, kutuplaştıran, ayrımcı ve nefret söylemlerine hep birlikte tanıklık ettiklerini ifade eden Aydın, hükümet yetkililerini sandıktan çıkan iradeye saygı duymaya çağırdı.

'ÖCALAN'IN HAKLARI UYGULANMALI; TECRİT KALKMALI'

Açlık grevi eylemlerine dikkat çeken Aydın, “Bu eylem büyük bir kriz potansiyeli taşımaktadır, yetkililer derhal çözüm odaklı girişimlerde bulunmalı, Abdullah Öcalan’ın yasa ile güvenceye alınan hakları uygulanmalı; avukatlarıyla ve aile bireyleriyle görüştürülmeli, cezaevlerindeki intiharlara derhal son verilmelidir” dedi.

‘KRİZİN ÖNEMLİ SEBEBİ KÜRT SORUNUNDAKİ ÇÖZÜMSÜZLÜK'

Türkiye’nin son dönemlerin en ağır ekonomik, sosyal ve siyasal krizini yaşadığını kaydeden Aydın, bu krizin en önemli sebebinin Kürt meselesinin demokratik çözümü ile temel hak ve özgürlükler konusunda devletin takındığı negatif tutum olduğunu söyledi. 

'AVUKATLAR BASKI ALTINDA'

Avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle sokakta, adliyede, karakollarda saldırıya uğradığı ve taciz edildiğini ifade eden Aydın, baro üyesi 11 meslektaşları hakkında Demokratik Toplum Kongresi  (DTK) binasına gitmeleri ve bazı toplantılarına katıldıkları iddiasıyla haklarında dava açıldığını dile getirdi.

Aydın, katledilen Tahir Elçi ve  Emrullah Engin Akyürekli, Önder Üngür, Bayram İncekara, Muhterem Süren'i de andı.