Avukatlar: Adalet için 10 Eylül’de Bakırköy Adliyesi’ne 

Adli yıl açılışı ardından tekrar bir araya gelen avukatlar, tutuklu meslektaşları ile dayanışmak amacıyla  Çağlayan İstanbul Adliyesi'nde başlattıkları Adalet Nöbeti’ne devam etti.

Avukatların, tutuklu bulunan meslektaşlarının serbest bırakılması için her perşembe gerçekleştirdikleri  Adalet Nöbeti, 69. kez düzenlendi. HDP milletvekilleri  Züleyha Gülüm, Oya Aslan, CHP Milletvekilleri  Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Saniye Yurdakul, SODEV Onursal Başkanı Ercan Karakaş’un ile çok sayıda hukuk örgütünün katıldığı 69. nöbete, Hatay, Manisa ve Ankara Baroları da destek verdi. Tutuklu ÇHD ve HHB avukatlarının fotoğraflarını taşındığı; “Herkes için adalet” pankartının açıldığı nöbette ilk konuşma  Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez tarafından yapıldı. 

DÖNMEZ: ADALET İÇİN BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIZ

“Bir ülkede  eğer avukatlar adalet için nöbet tutuyorsa orada   düşünülmesi gereken ciddi bir sorun vardır” diyerek sözlerine başlayan Dönmez, avukatların cübbeleriyle adalet istemiyle 69 haftadır nöbet tutmasına neden olanların utanması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye‘de  avukatların mesleklerini icra ettikleri için  soruşturmaya uğradığını, gözaltına alınıp, tutuklandığını hatırlatan Dönmez,  “Avukatlar bu ülkede canları pahasına mesleklerini yapmaya çalışıyorlar. Savundukları davaların uğruna hayatlarıyla bedel ödüyorlar. Bu bedeli meslektaşlarımız seve seve ödüyor ve adalet için de bedel ödemeye hazırlar” dedi. 

ÇHD ve HHB avukatlarının 10 Eylül Pazartesi Günü Bakırköy Adliye’sinde başlayacak ilk duruşmasına dikkat çeken Dönmez, avukatların, meslekten icra ettikleri için yargılanacağına işaret etti.  “Bir avukatın yaptığı savunma faaliyetinin yargılanamaz” vurgusunu yapan Dönmez,  ancak Türkiye’de mesleğini icra eden avukatların hedef haline getirildiğini  kaydetti. Bugün İstanbul’da avukatların yaşandığı kaygıları bütün ülke avukatlarının yaşadığına dikkat çeken Dönmez, “Adalet noktasında ortaklaşmamız gerekiyor. Artık adalet nöbet tutulmadığı bir Türkiye istiyoruz” dedi. 

ADALET TALEBİ KARŞILANMADIKÇA…

Manisa Barosu Genel Sekreteri Seçil Ege Değerli, bu mücadelenin bir parçası olmaktan onur duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Bu toprakların adalet talebinin adalet saraylarında karşılanmadıkça sorunun derinleşeceği uyarısında bulunan  Değerli, şunları kaydetti: “Adalet talebi adalet saraylarında karşılanmadıkça adalet arayışı Somalı annelerin yürüyüşüne dönüşecektir; Cumartesi Anneleri’nin nöbetine dönüşecektir ve 69 haftadır olduğu gibi tutuklu arkadaşlarımız için burada  yaptığımız adalet nöbetine dönüşecektir. Hak savunucuları bu topraklara barışın, huzurun, mutluluğun gelmesini istiyorsak, eril şiddetine uğrayan kadınların, çocukların, madenlerde, tersanelerde, inşaatlarda iş cinayetlerine kurban gidenlerin, ifade özgürlüğü sebebiyle yargılanan akademisyenlerin, yazarların, basın özgürlüğü ihlal edilen gazetecilerin, yine savunma özgürlüğü ihlal edilen avukatların adalet talebinin gerçekleştirilmesinde hep beraber olmalıyız.” 

SAĞKAN: KARA DÜZEN ONU YARATALARI DA MAĞDURU YAPACAK

Ankara Barosu Başkan Adayı Erinç Sağkan da,  yaptıkları adalet  nöbetinin, gittikçe hastalığı ağırlaşan bir adalet sisteminin  açık göstergesi olduğunu vurguladı. “Adaletin keskin kılıcının kör bıçağa dönüşüp yargısız infaz yapmaya başlaması durumunda aynı kör bıçak kendine kurban seçmeyecektir” diyen Sağkan, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bugün önüne çıkanı tarumar eden bu kara düzen, kuşkusuz ki bir gün bizzat onu yaratan ve besleyenleri de mağduru yapacaktır. Çünkü Themis’in keskin kılıcı kör bıçağa çevrilse de gözleri kapalıdır. Bizler sadece hukuk istiyoruz. Mesleğimizi icra ederken hiçbir kişi ya da zümrenin ayrıcalık görmediği çağdaş bir sistemde, tek temeli adalet ve eşitlik olan bir hukuk işleyişinden, hakkaniyetinden ve insan onuruna yanaşır şekilde yaşama hakkımızdan başka bir isteğimiz yoktur. Masumiyet karinesi ve ifade özgürlüğü hala havamız ve suyumuzdur. Biz adaleti vatandaş ve avukat olarak iki kere iki kat yüksek sesle istiyoruz.”

DURUŞMAYA ÇAĞRI 

Son olarak söz alan Adalet Nöbeti’nin kurucusu Avukat Kemal Aytaç ise, Pazartesi günü başlayacak olan ve 5 gün devam edecek ÇHD’li ve HHB’li avukatların duruşmasına katılım çağrısı yaptı.