Avukatlar: 12 Eylül'ün ruhu monarşik sistemde yaşıyor!

Avukatlar, Adalet Nöbeti'nin 70'inci haftasında buluştu. Avukatlar, eylemlerinde "12 Eylül’ün ruhu ve pratiği bugünkü yeni monarşik sistemde yaşamaya devam etmektedir” mesajını verdi.

Avukatların Çağlayan Adliyesi’nde tutuklu meslektaşlarının serbest bırakılması amacıyla başlattıkları Adalet Nöbeti 70’inci haftasında devam etti. Bu haftaki eyleme İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyeleri, Adalet Nöbeti avukatları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı. Themis Heykeli önünde başlayan nöbet, adliyenin C kapısında yapılan açıklama ile son buldu. 

'12 EYLÜL CİNAYETTİ, FELAKETTİ!'

Nöbette konuşan Avukat Yıldız İmrek, 12 Eylül Darbesi'nin 38’inci yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, “17 yaşındaki Erdal Eren'i ve 49 insanı idam ederek öldüren 12 Eylül rejimi, tarihte kara sayfa olarak yerini aldı. Bugün de idam isteyenlere, idamı önerenlere hatırlatmak isteriz; idam devlet eliyle işlenmiş cinayettir, telafisi yoktur” dedi. 

İmrek, 12 Eylül'ün ifade, basın, örgütlenme ve seyahat, sendika ve grev özgürlüğü, siyasal özgürlükler açısından bir felaket olduğunu aktararak, şöyle dedi: "Yeni Türkiye"de OHAL koşullarında gerçekleştirilen tartışmalı bir referandumla yüzde 51 oranıyla Başkanlık rejimi inşasıyla kapatılmış, 12 Eylül otoriterizmi bir başka düzlemde ihya edilmiştir. 32 OHAL KHK’si ile Anayasa ve pek çok yasa devre dışı bırakılmış, bazı kategorilerde yeni OHAL, 12 Eylül rejimini de geride bırakmıştır." 

'12 EYLÜL'ÜN RUHU YAŞIYOR!'

İmrek, bugün 12 Eylül’de olduğu gibi, ifade, basın, toplantı, grev ve demokratik siyaset hakkının ağır tehlike altında olduğunun altını çizerek, milletvekili ve belediye başkanlarının tutuklu yargılandığını, 'kayyum rejimi'nin ikame edildiğini vurguladı. İmrek, “Valilerin fiili sıkıyönetim yetkileri kullanarak ilan ettikleri sokağa çıkma yasakları sürecinde temel insan haklarının ve yüzlerce insanın yaşam hakkının ihlal edildiğini ‘Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisine imza atarak ifade eden yüzlerce akademisyen ceza tehdidiyle yargılanmaktadır” diye konuştu.

"Yeni OHAL ve takip eden Başkanlık rejimi ile zaten zayıf olan yasama ve yargı bağımsızlığı tümüyle ortadan kaldırılmış, yürütme gücü tek egemen güç haline gelmiştir" diyen İmrek, şunları da dile getirdi: "12 Eylül ruhu ve pratiği bu yeni monarşik sistemde yaşamaya devam etmektedir. Sıkıyönetim Mahkemelerinde, Devlet Güvenlik Mahkemelerinde emir-komuta düzeninin yargıyı teslim almasına karşı yargılananların haklarını, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü, sendika ve grev hakkını, hak arama özgürlüğünü savunduk. Avukatlar, en karanlık zamanlarda, halkın, yönetilenlerin haklarını temsil etmiştir. Baroların yeni genel kurulları, avukatların her türlü baskıya karşı adalet ve özgürlük mücadelesinin, yargı ve avukat bağımsızlığının, demokrasi mücadelesinin kürsüsü olmalıdır.”

Avukatlar, Bakırköy’de duruşmaları 4 gündür devam eden HHB ve ÇHD'li meslektaşlarıyla dayanışmak amacıyla Bakırköy Adliyesi’ne geçti.