Belçikanın başkenti Brükseldeki Avrupa Parlamentosu (AP), 9. Uluslararası Kürt Konferansına ev sahipliði yapıyor. 5 Aralıkta başlayacak iki günlük konferansın bu yılki ana teması, Türkiyede Kürt sorunu: diyalog, yenileme ve doðrudan müzakereleri yeniden başlatma zamanı
Konferansa, Güney Afrikalı Başpiskopos ve Nobel Barış Ödülü Sahibi Emeritus Desmond Tutu, Dr. Şirin Ebadi, Bianca Jagger, Profesör Noam Chomsky, Yazar Yaşar Kemal, Yazar Vedat Türkali ve Leyla Zana hamiliðinde yapıyor.
Açılış ve teşekkür konuşması Avrupa Birliði Türkiye Sivil Komisyonu (EUTCC) Başkanı Kariane Westrheim ve AP Sol Grup Milletvekili Gabi Zimmer, Diyarbakır Baðımsız Milletvekili Leyla Zana ile AP Türkiye Karma Parlamento Eşbaşkanı Helene Flautre açılış konuşmasını yapacak. Desmond Tutu da video mesajı ile konferansa katılacak.
Türk Kürt çatışması: Nereye Doðru gidiyor başlıðı ile yapılan ilk panelin moderatörlüðünü moderatörü AP Yeşiller Grubu üyesi Ýngiliz milletvekili Jean Lambert ile AP Kürt Dostluk Grubu Koordinatörü ve Sol Grup Üyesi Jürgen Klüte yapıyor.
Ýlk oturum AB ve Türkiyenin Katılımı: Hukukun üstünlüðü ve yargı reformların sınırları başlıðı altında yapılacak. Oturum konuşmacıları şöyle: Avrupa Konseyi Eski Genel Sekreteri Walter Schwimmer ile AP Yeşiller-ALE grubu üyesi Galisyalı milletvekili Ana Miranda.
Basın Özgürlüðü, Medya sansürü ve Kürt Sorunu başlıklı ikinci konuda, gazeteci Ahmet Şık konuşacak. Yeni Anayasa: demokratik meşruiyeti nedir? Eksik olan nedir? başlıðını Kocaeli Üniversitesinden Prof. Sevtap Yokus deðerlendirecek.
BDP Eşbaşkan Yardımcılarından Meral Danış Beştaş, Türk, ABD ve AB Mevzuatlarının Kürt Sorununa etkileri konusunu ele alırken birinci panelin diðer başlıkları şöyle: Ertelenmiş Demokrasyi - Devam Eden Zorluklar: Siyasi Yargılamalar, Kimlik ve Ýnsan Hakları ile Roboski Katliamı Cevaplanmamış Sorular ve Sorumluluklar, Türkiyede kadın sorunun önemi. Bu konularda ÝHD Bölge Temsilcisi Raci Bilici, Roboski katliamında çok sayıda yakınını yitiren Ferhat Encü ile Akademisyen Özgür Sevgi Göral görüşlerini dile getirecek.
Ýkinci günkü oturumlarda temel olarak Yol ayrımındaki Ortadoðu: Kimin bölgesel düzeni tartışılacak. Bu oturumun moderatörlüðünü EUTCC üyelerinden Hans Branscheidt ile AP Sol Grup Üyesi Soren Bo Sondergaard yapıyor.
Ýkinci gün oturumlarında şu konular ele alınacak: Suriyedeki demokratik Kürt otonomisinin başarası ve bölgesel etkileri, Ortadoðu siyaseti ve demokrasiyi yeniden düşünmek, Ortadoðu için kim nasıl bir sistem belirleyecek, bölgedeki ayaklanmalar ve Kürtler üzerindeki etkileri, Türkiyenin Arap Baharındaki rolü, bölgesel ve uluslararası Politikalarda mevcut senaryolar, Kürtlerin Demokratik Özerklik Projesi Nasıl Bir Rol Oynayabilir?
Bu paneldeki konuşmacılar şöyle: PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm, Hollandalı Akademisyen Joost Langerden, Gazeteci Serdar Akinan, Ýsraildeki Moche Dayan Merkezi kıdemli araştırma görevlisi Ofra Bengo, gazeteci Cengiz Çandar ile DTK Eşbaşkanı Aysel Tuðluk.
Günün ikinci paneli ise, Barışı Müzakere Etmek: Siyasi Bir Çözüm Ýçin Gereklilikler ve Türkiyede Barışın Yol Haritası başlıðı altında yapılacak.
Bu oturumdaki konuşmacılar: BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioðlu,CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, KNK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, sivil toplum aktivisti Osman Kavala, Uluslararası Kriz Grubundan Sabine Freizer, Akademisyen, Yazar Nuray Mert.
Konferansta son olarak sonuç bildirgesi hazırlanacak ve katılımcıların onayına sunulacak.