Avrupa'da HDP rüzgarı

Avrupa'da çok sayıda ülkede, 24 Haziran seçimleri için çalışmalar seferberlik ruhuyla sürüyor. Halklar, HDP etrafında kenetlendi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg şehrinde gerçekleştirilen bir halk toplantısıyla seçim çalışmalarına devam edildi. Çok sayıda Türkiyeli ve Kürdistanlının katıldığı toplantıda konuşan Siyasetçi Cuma Tak, Türkiye’deki seçimlerin hayati bir önem taşıdığını belirterek “Ya Türkiye halkları, inançları, kültürleri İslami-faşist egemenlik altında derin zifiri bir karanlığa mahkum edilecek ya da faşizme karşı zafer kazanılarak özgür yaşam kurulacak” dedi.

Fransa’nın Mulhouse, Besançon ve Montbeliard şehirlerinde gerçekleştirilen toplantılarda da demokrasi ve özgürlük ittifakının tek doğru adres olduğu ifade edildi.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim şehrinde de gerçekleştirilen halk toplantısına eski HDP Milletvekili Özdal Üçer katıldı.

Almanya'nın Mannheim kentinde Seçim Komisyonunun organizesiyle Kürt Toplum Merkezinde halk toplantısı düzenlendi.

Açılış konuşmasını yapan Ramazan Özüak'ın ardından konuşan Üçer, halkın kesinlikle sandığa gitmesi gerektiğini belirterek, "Bir oy bile her şeyi değiştirebilir" dedi.

Seçim Komisyonunun organizesiyle HDP için stant açılacak ve 23 Mayıs'ta miting, 29 Mayıs'ta opanel düzenlenecek.

STUTTGART

Almanya'nın Stuttgart kentinde Schlosplatz Meydanı'nda seçim startı verildi.

Schlosplatz’da Stuttgart Seçim Platformu'nun organize ettiği HDP ile dayanışma mitingine beş yüze yakın bir kitle HDP bayraklarıyla katıldı.

Mitingde HDP Milletvekili Nursel Aydoğan ve Futbolcu Deniz Naki de bulundu.

Naki, Avrupa'daki oyların önemine değinerek, "Cizre, Sur, Kobanê sürecinde yapılan çalışmalara şimdi de Selo Başkan ve HDP için devam etmeliyiz" dedi.

Aydoğan ise konuşmasında Barış Anneleri'nin ve cezaevindeli 80 yaşındaki Sise Anne'nin Anneler Günü'nü kutladı.

Aydoğan, 24 Haziran'da AKP-MHP'nin oyununu bozacaklarını, katliam ve siyasi soykırımlara rağmen barajı aşacaklarını belirtti. Aydoğan, "Kürtsüz demokrasi olmaz. HDP, 24 Haziran’da 90 milletvekili ile parlamentoda Kürtleri, Alevileri, Êzidîleri, Ermenileri, özgür kadınları ve gençleri temsil edecek” dedi. Aydoğan, Erdoğan'a "Kendine güveniyorsan Demirtaş’ı derhal serbest bırakmalısın" diye seslendi.

Stuttgart Seçim Platformu adına Filiz Akçalı da bir konuşma yaptı. 

HAMBURG

Almanya'nın Hamburg kentinde 24 Haziran seçimleri için çalışmalara devam ediliyor. DKTM'de bir araya gelen kurum temsilicileri, seferberlik ruhuyla çalışmalara devam etme kararı aldı.

DKTM Asuri, ATİK, AGİF, KKB, SKB, Rojbin Kadın Meclisi, Hak-Evi, DİDF temsilcileri, eski HDP milletvekilleri Kemal Aktaş ve Hasip Kaplan'ın yanı sıra bağımsız şahsiyetler de toplantıda yer aldı.

49 kurumun ortak hazırladığı bildiri, NAV-DEM Temsilcisi, Hukukçu Yavuz Fersoğlu tarafından okundu.

Bildirgede, "Halkların onurlu barışı için HDP diyoruz" mesajı da verildi.

Kemal Aktaş, yurt dışı oylarının önemine değinerek, "Buradaki tempo ülkemizdeki insanlar için büyük moral oluyor" dedi.

Hasip Kaplan da Selahattin Demirtaş'ın adaylığının önemine dikkat çekerek, bütün baskılara rağmen HDP'nin oylarını arttırdığını söyledi.

LINZ

Avusturya'nın Linz şehrinde Neues Rathaus’da seçimlerle ilgili HDP Van Milletvekili Tuba Hezer'in katılımıyla bir panel gerçekleştirildi. Panel tüm devrim şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Yeni dönem Meclis Eş Başkanı Ali Boztepe gelen tüm HDP dostlarını selamlayarak açılış konuşmasını yaptı.

Hezer, Kürtlere dönük tasfiyeci siyasi soykırım uygulamalarına dikkat çekerek, buna rağmen sonuç alınamadığına, kongrede on binlerin yanıt verdiğine vurgu yaptı. Hezer, HDP'nin tüm renkleri Meclis'e taşıyacağını söyledi. 

Hezer, "Avrupa'da 3 milyon seçmen var ve biz bu diktatörü yıkacağız" mesajını da verdi.

Panelin sonunda Koma Dem müzik dinletisi sundu.

DUISBURG

Almanya'nın Duisburg kentinde HDP Seçim Platformu öncülüğünde DKTM'de yüzlerce kişinin katılımıyla halk toplantısı düzenlendi.

Şehitlerin anılmasıyla başlayan toplantıda, HDP Seçim Platformu adına Onur Güler konuştu. Güler, 24 Haziran'daki seçimlerin özgürlük ve demokrasi mücadelesi açısından önemli bir dönemeç olduğuna dikkat çekerek, "Demokrasi ve özgürlük mücadelesi için kullanacağımız her oy, katliamcı faşist AKP-MHP ittifakını bloke edecektir" dedi.

HDP Miletvekili Faysal Sarıyıldız da toplantıda bir konuşma yaptı.

Sarıyıldız, Erdoğan'ın Ergenekon, derin devlet ve MHP ile ittifak yaparak Kürt halkına yönelik soykırım başlattığına, Efrîn'i işgal ettiğine ve halkın seçilmiş temsilcilerini cezaevine doldurduğuna dikkat çekti.

Sarıyıldız, "Amacımız, birinci turda ve ikinci turda da adayımızın kazanması. Çalışmalarımız bu anlamda yoğunlaştı. Tabii HDP’nin de barajı geçerek parlamentoda 7 Haziran’dan daha güçlü bir şekilde yer almasını amaçlamaktayız” diye kaydetti.

KLEVE

Almanya'daki Kleve ilçesinde de 24 Haziran seçimleriyle ilgili halk toplantısı düzenledi. Kleve Halk Meclisi tarafından düzenlenen toplantıya Faysal Sarıyıldız da katıldı.