Anlaşma işe yaramadı, Türkiye’den mülteci akışı sürüyor

Ankara’nın Brüksel ile yaptığı mülteci anlaşmasına rağmen bu yıl başından bu yana Türkiye’den Avrupa Birliği topraklarına geçen mülteci sayısının 2017’nin toplamından daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Pazar günleri Almanya’da yayınlanan “Welt am Sonntag” gazetesinin bugünkü sayısında Avrupa Birliği Komisyonu’nun bir iç yazışması yer aldı. Yazışmada AB’nin AKP iktidarıyla yaptığı mülteci anlaşmasının işe yaramadığı belirtilerek, Türkiye’den Avrupa topraklarına geçen mülteci sayısı her geçen gün artıyor.

Yazışmada yer alan bilgilere göre bu yılın Ocak ayından Eylül ayının ortasına kadar Türkiye’den Avrupa Birliği topraklarına geçen mülteci sayısı 38 bin civarında. Bu rakamın 2017 yılının toplamından daha fazla olması ve artışın yüzde 43’ü geçmesi AB yetkililerini endişelendirdi.

Mültecilerin 36 bini Yunanistan’a geçerken, geri kalan küçük bir kesim ise İtalya, Bulgaristan ve Kıbrıs topraklarına ayak bastı. Ayrıca söz konusu yazışmada bu yıl AB’ye varan mültecilerden 4 bin 500’nün ise Türkiye vatandaşı olduğu bilgisi verildi.

TÜRKİYE PARA KARŞILIĞINDA SINIRLARINI SIKI KAPATACAKTI

Avrupa Birliği 2016 yılının Mart ayında Ankara rejimiyle mülteci anlaşması imzalamıştı. Almanya’nın öncülüğünde yapılan anlaşmaya göre Avrupa’ya ulaşmak için Suriye, Irak ve Afganistan’dan yola çıkan 3 milyona yakın mülteci Türkiye’de tutulacak, yani Türk devleti sınırlarını daha sıkı kapatacak. Erdoğan rejimi de bunun karşılığında 6 milyar Euro para alacaktı.

Brüksel şu ana kadar ödeminin yarısını yaparken, geçtiğimiz Mart ayında Varna’da yapılan AB zirvesinde geri kalan 3 milyar Euro’nun da en yakın zamanda Ankara’ya verilmesi kararı aldı. Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Almanya’ya gelişinden hemen önce Almanya payına düşen 500 milyon Euro’nun yarısını Ankara’ya verme kararı almıştı.

Çünkü 3 milyar Euro’nun üçte biri AB’nin kasasından, geri kalan üç iki de üye ülkelerin bütçe büyüklüğüne göre paylaştırıldı. Fakat Almanya, Fransa, Avusturya, İsveç, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkeler Erdoğan iktidarının parasını aldığı projeleri hayata geçirmediğini belirterek Brüksel’e bayrak açmışlardı.