Ankara’da Suriye ve Kürtler tartışıldı

Ankara’da Suriye ve Kürtler tartışıldı

BDP Çankaya Ýlçe Başkanlıðı’nın düzenlediði “Suriye ve Kürtler” konulu panele katılan Fikret Başkaya, bölgedeki savaşların gerisine dikkat çekti. Suriye’nin çökertilmesi için bir ittifak oluşturulduðunu ifade eden Başkaya, “Suriye’deki savaş, bir iç savaş deðil. Tamamen dışarından peydahlanmış bir savaştır” dedi. Suriye’de düne kadar var olan diktatörlüðe dikkat çeken yazar Bereket Kar ise, Arap Baharı’nın ciddi bir iklim oluşturduðunu söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Çankaya Ýlçe Başkanlıðı, ilçe binasında “Suriye ve Kürtler” konulu panel düzenledi. Moderatörlüðünü Mehmet Can’ın yaptıðı panele, Fikret Başkaya ve Yazar Bereket Kar konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Mehmet Can, Kürtlerin geçmişten bu yana yaşadıðı acılarla olgunlaştıðını ifade etti. Kürtlerin Batı Kürdistan’da PYD öncülüðünde özgürleştiðine dikkat çeken Can, “Türkiye baştan beri Suriye’de tampon bölge oluşturup PKK’yi ortadan kaldırmak istiyordu. Ancak başaramadı” dedi ve Türkiye’nin eninde sonunda bu gerçeklikle yüzleşeceðini ifade etti.

BAŞKAYA: SURÝYE’NÝN ÇÖKERTÝLMESÝ ÝÇÝN ÝTTÝFAK OLUŞTURULDU

Açılış konuşmasının ardından sözlerine başlayan Fikret Başkaya, 64 yıldır bölgede savaşın sürdüðünün altını çizdi. Ortadoðu’nun medeniyet ortaya çıktıðından bu yana dünyanın merkezi olduðunu ve jeopolitik olarak da önemli olduðunu söyleyen Başkaya, “Hegemonya sorunu olan devletler gözünü mutlaka Ortadoðu’ya diker” dedi.

Bölgedeki savaşların gerisine dikkat çeken Başkaya, Amerika hegemonyasının etkisizleştirilmesi gerektiðini söyledi. Başkaya, “ABD ve NATO’cu müttefiklerin asıl amacı, Suriye ve Ýran deðil, Rusya ve Çin’dir” diye kaydetti.

Suriye’nin çökertilmesi için bir ittifak oluşturulduðunu ifade eden Başkaya, “Suriye’deki savaş, bir iç savaş deðil. Tamamen dışarından peydahlanmış bir savaştır. Medya da burada bir kitle imha aracı haline gelmiştir. Ýncirlik; Hatay ve Antakya ile Türkiye üs olarak kullanılıyor. Türkiye silah ve eðitim saðlıyor, Suudi Arabistan ve Katar ise finans ediyor. Bunlar bildiðiniz paralı askerler, özgürlükle, demokrasi ile ilgisi yok” diye konuştu.

“BU ÇOK PÝS BÝR SAVAŞ”

Asıl olarak bundan sonra olacakların önemli olduðuna dikkat çeken Başkaya, Suriye’ye 100 bin Rus askerinin yerleştirildiðine işaret ederek orada önemli bir Rus varlıðının olduðunu söyledi.

“Bu savaşı oradaki halklar çıkarmadı. Bu çok pis bir savaş” ifadesini kullanan Başkaya, bu durumun bölgedeki Kürtlerin kendi lehlerine çevirebilecekleri bir durum olduðunun altını çizdi.

KAR: BU KAPIŞMA NEDEN SURÝYE ÜZERÝNDEN ÇIKIYOR?

Yazar Bereket Kar ise yaptıðı konuşmada, tüm dünyanın Suriye’de neler olduðunu takip ettiðini söyleyerek sözlerine başladı.

“Bu kapışma neden Suriye üzerinden çıkıyor? Çok petrolü olduðu için mi? Diktatörlüðe karşı barış oluşturmak için mi?” diye soran Kar, Suriye’de düne kadar var olan diktatörlüðe deðindi. Kar, Arap Baharı’nın ciddi bir iklim oluşturduðunu ifade etti.

Başbakan Tayyip Erdoðan’ın Suriye konusunda çelişkiye düşmesine raðmen ABD’den fırsat istediðini ancak verilen fırsat sonucu bu balayının kısa sürdüðünü söyleyen Kar, “Türkiye’nin asla Kürtlerin dostu olmadıðı başından belliydi” şeklinde konuştu.

Suriye’de sermaye hakimiyeti olduðunu ve birçok etnik yapının yaşadıðı bölgede Sünni Arap kesimin oranın kaderini belirlediðini ifade eden Kar, Suriye’deki yoksulluða da dikkat çekti. Kar, “Yıkım politikası bizzat iktidar tarafından uygulandıðı için orada gerçek bir yoksulluk var” dedi.