Ankara Katliamı karar duruşması savunmalarla devam etti

Ankara Katliamı’nın karar duruşması, sanıkların ve avukatlarının savunmalarıyla devam etti.

Ankara Katliamı’nın sanıklarından Mehmedin Baraç, savunma avukatların beyanlarını gülünç bularak, “Hayali yorum” dedi. Sanıklarından Halil İbrahim Alçay ise, kendisiyle ilgili yapılan bir haber hakkında suç duyurusunda bulunduğu savcının “Bu da bizim Türk hukukunun ayıbı" dediğini belirtti.

Sanıklardan Mehmedin Baraç, müşteki avukatların hakkındaki beyanları ile ilgili “Hayali yorum” diyerek şöyle dedi: “Arapça ya da başak dil bilmiyorum. Bingöllü olduğum için Zazaca ve Türkçe biliyorum. Avukat hanım az önce Whatsapp konuşmalarından bahsetti. Kendimi gülmemek için zor tutuyordum.”

Mehmedin Baraç’ın savunması sırasında 10 Ekim Katliamı’na “gar patlaması” demesi üzerine mağdur ailelerinin “katliam katliam” şeklinde tepkisine neden oldu. Savunmasına devam eden Mehmedin Baraç, bazı kesimlerin yaşantısında dolayı kendisinden nefret ettiğini ifade ederek, “Bingöl’de ülkücülerden oluşan bir dernek kurduğum için PKK’lılar benden nefret eder” dedi.

Sanıklarından Halil İbrahim Alçay da, savunma için ek süre istedi. Kendisinin Ebu Huzeyfe olmadığını savunan Halil İbrahim, MİT'in 10 Ekim Katliamı ile ilgili 10 Şubat 2016 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği bilgi notunda kendi isminin olmadığını savundu.

Bir ay sonra bu kez İçişleri Bakanlığı’na gönderilen bilgi notunda canlı bomba olarak isminin geçtiğini söyleyen Halil İbrahim Alçay, bunun Cumhuriyet gazetesinde haber olması üzerine savcılığa başvurduğunu dile getirdi. Halil İbrahim Alçay, savcının kendisine "Bu büyük bir dava. Suçlu suçsuz herkes yargılanabiliyor. Bu da bizim Türk hukukunun ayıbı" dediğini belirtti.

Müşteki avukatları mahkeme başkanına “Avukatlara sanık tarafından hakaret edildiğinde sessiz kalamazsınız ya sözünü keskin ya da gerekeni yapın” uyarısında bulundu.

Ardından savunma yapmak için ek süre talebinde bulunan sanıklar Yakup Şahin ve İbrahim Halil Akçay'ın ek süre talebine ilişkin iddia makamı mütalaasını açıkladı. Mütalaada savunma için gerekli sürenin verildiği gerekçesiyle talebin reddi istendi. Mütalaaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti sanıkların ek süre talebini reddetti.

Daha sonra Ankara Gar katliamında canlı bombaları arabası ile taşıyan ve Antep'te yapılan operasyonda üzerindeki bombayı patlatan İbrahim Halil Durgun'un eşi sanık Esin Altuntuğ'un avukatı Hüzeyin Yılmaz savunma yaptı. Avukat önceki savunmalarını tekrarlayarak, müvekkilinin terör örgütü ile bir bağının olmadığını iddia ederek beratını talep etti. Ardından sanık Esin söz aldı. Esin, pişman olduğunu öne sürdü.

Yapılan savunmaların ardından bugünkü duruşma sona erdi. Duruşmaya yarın devam edilecek.