Ankara, Eskişehir, Konya, Tekirdağ: Ateşi yükselteceğiz!

Ankara, Eskişehir, Konya ve Tekirdağ'da Newroz kutlandı.

Ankara’daki Newroz her yıl olduğu gibi bu yılda sol, sosyalist siyasi parti, kurum, dernek ve platformlar tarafından ortak bir program ile kutlandı.

Arama noktalarında, sırt çantası ile gelenler alana alınmadı. Bu yüzden birçok kişi arama noktalarından geri dönmek zorunda kaldı. Yine kadınların makyaj malzemeleri, çakmak, bayrak sopaları sorun yapıldı. Bayrak sopalarının tamamı söküldü. Girişlerde kortej oluşması da engellendi BDSP’nin, “Yaşasın İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği” pankartının içeriye girilmesine izin verilmeyince Cebeci tarafına kurulan arama noktasında bir süre arbede yaşandı.

Alan odun sokulması engellenince, kitle elbiselerini yakarak Newroz ateşini yükseltti.

Yine kadınların başlarına bağlamak için yanlarında getirdikleri sarı, kırmızı, yeşil flamlalar ve bandaları engellenmek istendi ancak kadınlar flamaları saklayarak alana soktu. Alanı dolduran yüzlerce kişi sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganları attı.

Tertip Komitesi adına konuşan Fikret Aslan, “Newroz Kawaların heykelini yıkanların değil, onun heykelini dikenlerin yani Kawa’laşanların Newrozu’dur" dedi.

HDP Ankara İl Başkanı Nur Aytemur da konuşmasında “Demirci Kawa’yı bir heykelden ibaret sayanlar, Kemal Kurkut’u katledenler bu yaptıklarını unutacağımızı sanıyorlarsa yanılıyorlar” diye konuştu.

HDP Milletvekili Erol Dora ise yaptığı konuşmada, Efrîn’e yönelik işgalci, katliamcı saldırılara tepki gösterdi. Doru, “Bize yakışan ülkemizin ve halklarımızın mutluluğu için evrensel değerleri içselleştirmektir. Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü olursa barış içinde yaşayabiliriz. Umarım bundan sonraki Newroz’un savaşın olmadığı bütün halkların birlikte kutladığı bir Newroz olur” dedi.

Çerxa Şoreşê Marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulan, Koma Şengal, Agapi gibi gruplar ile Sanatçı Bahoz Aslan’ın sahne aldığı etkinlik katılımcıların coşkusu ile dikkat çekti. Katılanlar saatlerce sloganlar ve müzik eşliğinde halay çekti.

KONYA

Konya’nın Selçuklu ilçesinde ise, Salı Pazarı’nda halaylar ve sloganlar eşliğinde Newroz kutlandı. Polislerin ablukaya aldığı Newroz alanı HDP bayrakları ve flamalarla donatıldı. Alana gelen kadınlar, yöresel kıyafetleri ile yerlerini aldı. Tertip komitesinin görevlendirdiği partililer de etkinliğe katılanların güvenliğini sağlamaya çalıştı.

Newroz kutlamaları başlamadan önce alanında bulunan yüzlerce kişi, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşunda bulundu.

HDP Konya İl Eş Başkanı Ayfer Almaz, “Newroz'u tek başına kalsak dahi kutlayacağız, dedik. Newroz Dehaq’ların yok oluşudur. Newroz halkların kardeşlik bayramıdır. Hepinizin Newroz bayramını kutluyorum” dedi.

HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman da Efrîn kent merkezinde bulunan Demirci Kawa heykelinin ÖSO-TSK tarafından yıkılmasına şu sözlerle tepki gösterdi: "Yeryüzünde Dehaq’lar hiç bitmedi ama Kawa’lar da bitmedi. Efrîn’e giren ÖSO barbarları devrimci Kawa’nın heykelini yıktılar. Biz diyoruz ki siz o barbarlığınızla ancak heykel yıkabilirsiniz ama Demirci Kawa’ların düşüncelerini yıkamazsınız... Kürt kazanımlarına saldırıyorlar her yerde. Kürt halkı son yüzyılın en barbar politikalarıyla karşı karşıya kaldı. Hatırladığınız gibi Saddam Hüseyin 182 bin Kürdü katletti. Peki, ne oldu sonu? Saddam tarihin çöplüğüne giderken, Kürt halkı her yerde yaşamlarını sürdürüyor. Günümüz Saddam’larının sonu da öyle olacaktır."

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de ise HDP İl Örgütü tarafından organize edilen kutlama, Kütahya yolu Fidanlık Piknik alnında gerçekleşti. Alana "Newroz pîroz be", "Yaşasın Halkların Kardeşliği " ve "Yaşasın Barış" pankartları asıldı.

Polis, alanda hazırlık yapan HDP'lilerden çalınacak müziklerin listesini bile istedi. HDP'li yöneticiler ise tepki gösterdi.

Program özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Kutlama sırasında ise sık sık "Bijî Newroz" ve "Bijî berxwedana Efrîn" sloganları atıldı.

Konuşmaların kadınlar tarafından yakılan Newroz ateşiyle halay çekildi.

TEKİRDAĞ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tekirdağ İl Örgütü tarafından “Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır” şiarıyla Ergene’nin Yeşiltepe Mahallesi'nde bulunan Shell Benzinliği karşısındaki alanda Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı. Yüzlerce kişinin katıldığı Newroz’da sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı atıldı. Kadınlar yöresel elbiseleriyle kutlamaya katıldı. HDP MYK Üyesi Gülsüm Ağaoğlu, HDP PM Üyesi Kenan Yıldız, DBP PM Üyesi Hikmet Duman, HDP, Emek Partisi (EMEP) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İl başkanlarının katıldığı Newroz saygı duruşu ile başladı.

Yerel sanatçıların sahne almasıyla devam eden Newroz’da, halk söylenen ezgiler eşliğinde halay çekti.

Halayın ardından HDP MYK Üyesi Gülsüm Ağaoğlu konuştu.

Ağaoğlu, “Zalim Dehaklar karşısında direnen Demirci Kawa ve çağdaş Kawa Mazlum Doğan’ın önünde saygıyla eğilerek sizleri selamlıyorum. Biliyorsunuz, Türkiye Cumhuriyeti’nin ideolojisi tekçilik üzerine kurulmuştur. Yine tarihi katliamlarla doludur. Ama biz tarihe baktığımızda katliamları değil direnenleri anıyoruz” dedi. Efrin direnişini andıklarını belirten Ağaoğlu, “Türkiye yanına bir tecavüzcü, kadın düşmanı, barbar bir çete alarak Efrîn’i işgal girişimine başlamış. Biz nasıl ki geçmişte direnenleri görüyor, onları anıyorsak, şimdi de Efrîn direnişini görüyor ve görmeye devam edeceğiz. Tarihin çöplüğüne nasıl ki tüm diktatörleri attık şimdi de andımız olsun bu çağın diktatörünü de göndereceğiz” diye ifade etti.

Ağaoğlu, 2018 Newrozu'nun diğer Newroz’lardan farklı olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: “Efrîn işgal edildi ve yağmalanıyor. Kobanê’de ‘düştü düşecek’ diye müjde veren Erdoğan, Efrîn için de müjde veriyor. Bu Cumhurbaşkanı’nın şöyle bir şeyi var. Ölümden haz alıyor. Ölen kişilerin sayılarının 3 binden fazla olacağını umuyor ve dile getiriyor. İnsanı sayıya indirgeyip ölümden haz alıyor. Biz bu anlayışa karşı olacağız bunu yıkana kadar mücadele edeceğiz. Bunu için Newroz için yaktığımız ateşleri öyle bir yükselteceğiz ki her yerden görünsün. Efrin’in, İmralı’da 2 buçuk seneyi aşkın bir süredir ağırlaştırılmış tecrit koşullarında olan Sayın Abdullah Öcalan’ın, Edirne’de tutuklu olan Sayın Selehattin Demirtaş’ın, Kandıra’da tutuklu bulunan Figen Yüksekdağ’ın ve diğer siyasi tutsakların görmesini sağlayacağız. Bu yüzden Newroz ateşini direnişimiz ile yükseltmeliyiz.”

Alanın çıkışında durdurulan Ağaoğlu, polisler tarafından gözaltına alındı. Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Ağaoğlu’nun yaptığı konuşma gerekçe gösterilerek gözaltına alındığı öğrenildi.