ANF ekibi Hawîce’de: Operasyona ilişkin ilk bilgiler

Hawice operasyonuna ilişkin ANF'ye konuşan Heşdî Şabî komutanları, operasyonun aşamalı olarak başlatıldığını dile getirdi. Operasyon komutanlarından Amîd Hemîd "tüm Irak topraklarının savunucusu olduklarını" söyledi.

Irak ordusu, Irak federal polisi ve Şii milis gücü Heşdî Şabi, Temmuz 2014'ten beri DAİŞ çetelerinin kontrolündeki Kerkük'ün Hawîce ilçesine dün gece operasyon başlattı. ANF ekibi, Hawice operasyonunun nabzını ve operasyon hazırlıklarını kentin güneybatı cephesinde operasyon güçlerine sordu. Saddam Hüseyin döneminde yürütülen "Araplaştırma" politikasıyla Sünni Arapların yerleştirildiği Hawice ilesine başlatılan operasyonun "aşamalı" olduğu ve ilk aşamanın da kentin batısındaki Şerqat'tan başlatıldığı açıklandı.

İlçenin güneybatısında Irak ordusu bünyesine alınan Şii milis gücü Heşdî Şabî güçleri yer alıyor. Operasyona ilişkin bilgi almak için gittiğimiz Hawice'nin Cidadê köyündeki ANF'ye konuşan Heşdî Şabî bünyesindeki Liwayî Ehrarı Iraq komutanı Xebat Menmî, Irak ordusuna bağlı hareket ettiklerini ve Kerkük'ün güneyindeki Beşir nahiyesi civarında görev aldıklarını söyledi.

Hawîce operasyonu için tüm hazırlıklarının tamamlandığını söyleyen Menmî, "Bizler bu cepheden daha harekete geçmedik. Irak ordusundan talimat bekliyoruz. Operasyon odasında talimat an harekete geçeriz. Şu anda Şerqat'ta sürüyor. Operasyonumuz aşamalı olarak devam ediyor" dedi.

Heşdî Şabî'nin içindeki bir 3'üncü Liwa komutanı Şêx Nayîf Ehmed ise güçlerinin Hawice operasyonu için bir yıl önce kurulduğunu söyledi. Ehmed, "Yaklaşık iki bin kişilik bir gücümüz var. Gücümüz Kürt, Arap ve Türkmenlerden oluşuyor. Hiç fark gözetmeksizin Irak topraklarını DAİŞ'ten temizlemek istiyoruz" diye konuştu.

Cidadê cephesi komutanı Amîd Hemîd ise "Tüm Irak topraklarının savunucusu olduklarını" savunarak, şunları söyledi: "Talimatlarımızı sadece Irak ordusundan alırız. Onların verdiği talimat doğrultusunda da hareket ederiz. Bizler kavmi (etnik) ya da mezhebi bir hareket değiliz" dedi.

Pêşmerge güçlerinin katılmadığı operasyonda aktif rol alan Haşdî Şabî'nin içindeki gruplarından her biri kendi bayraklarıyla operasyona katılıyor. Cephe hattında neredeyse her evin üzerinde farklı bir grubun bayrağı dalgalanıyor.

HEŞDÎ ŞABÎ GRUPLARI

DAİŞ'in 2014 yılının ortalarında Irak’ta Musul, Enbar, Tikrit ve Sünnilerin yaşadığı birçok bölgeyi ele geçirmesi üzerine 13 Haziran 2014 tarihinde Irak'taki Şii dini otorite Ayetullah Ali Sistani Şiilere “cihat” çağrısı yapmasıyla Haşdî Şabî birlikleri kurulmaya başladı.

13 Haziran 2014’te resmi kuruluşunu ilan eden Heşdi Şabi, Irak ordusu ile birlikte DAİŞ'e karşı Ramadi, Felluce, Tikrit ve Musul operasyonlarına katıldı.

17 Ekim 2016’da başlayan Musul’u kurtarma operasyonun devam ettiği süreçte, 26 Kasım 2016’da ise Irak parlamentosunda çıkarılan yasayla bu güçler “Irak’ın resmi savunma gücü” olarak resmi statü kazandı.

Özellikle Irak ordusu bünyesine alınmaları ve 300 ile 600 dolar arasında ödenen maaşlar sonrası, Heşdî Şabî'ye katılımları arttı ve sayılarının 150 ile 200 bin arasında olduğu iddia ediliyor.

İKİ ANA KOL BULUNUYOR

70'ten fazla örgütten oluşan Haşdî Şabî'nin içinde iki ana cephe bulunuyor. Birinci kolda İran, Hizbullah ve Maliki'ye yakınlığıyla bilinen örgütler yer alırken, diğer kolda ise İran'a mesafeli duran Şii dini lider Mukteda Es-Sadr ve Irak Başbakanı Haydar El Ebadi'ye yakın duran örgütler yer alıyor.

İran yanlısı grupların başını Bedir Tugayları, Esayib Ehlul Hak ve Hizbullah Ketibesi gibi gruplar çekerken, Sadr ve Ebadî yanlısı olarak bilinen grupların başında ise Mehdi Ordusu geleneğinden gelen gruplar yer alıyor.