Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Anayasa Komisyonu üyesi Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Başbakan Erdoðan'ın başkanlık sistemi ile ilgili taleplerinin Anayasa'ya ilişkin tüm iyimser beklentileri ortadan kaldırıcaðına dikkat çekerek, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun ömrü fazla uzun sürmez" dedi.
Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak soruları yanıtlayan Prof. Dr. Gürsoy, yeni bir anayasanın toplumu en geniş bir biçimde temsil eden irade ile yapılması gerektiðini belirterek, bu iradenin Meclis'te kanuni olarak var olduðunu ancak etik olarak var olmadıðını söyledi.
Yüzde 10 seçim barajına dikkat çeken Prof. Dr. Gürsoy, "Yüzde 10 barajıyla oluşmuş olan bir Meclis'in geniş halk kesimlerini gerçekten temsil ettiði iddia edilemez" dedi. Prof. Dr. Gürsoy, bu temsiliyet sorununa raðmen geniş halk kesimlerinin talepleri ile Kürt sorununun çözümü konusunda anayasal talepleri dile getirmek için fırsatın deðerlendirilmesi gerektiðine dikkat çekti.
'ETNÝK KÝMLÝÐE GÖNDERME YAPMAMALI'
Yeni anayasa için "12 Eylül Anayasası'nın sınırlayıcı bütün hükümlerinden kurtulmuş bir anayasa" diyen Prof. Dr. Gürsoy, yeni anayasanın "tek ulus, tek kimlik" tarifinden kurtulmasının çok önemli olduðunu belirtti. HDK Anayasa Komisyonu üyesi Prof. Dr. Gençay Gürsoy şöyle konuştu: "Anayasa'nın girişindeki deðişmez maddelerin önemli bir kısmının deðişebilirliðini kabul ediyoruz. Kimlik konusunda etnik kimliðe gönderme yapmayan ve anayasal terminolojide 'anayasal vatandaşlık' diye geçen bir tanımlama istiyoruz. Temel hak ve özgürlükleri hiçbir sınırlama getirmeyen anayasal çerçeve düşünüyoruz. Anadilde eðitim talebi mutlaka karşılanmalı. 'Demokratik santralizasyon' diye ifade edilen ama hiç de demokratik olmayan merkezi yönetim biçiminden daha desantralize, yerel yönetimlere aðırlık veren ve Kürt siyasi hareketinin 'demokratik özerklik' diye tanımladıðı -çerçevesi çok belirgin olmamakla birlikte- kendi bölgelerinde gerek dil, gerek eðitim konusunda olanaklarının genişletildiði bir yapı."
Meclis'te oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını yakından takip ettiklerini hatırlatan Prof. Dr. Gençay Gürsoy, "Temel sorunlara ilişkin maddelere sıra geldiðinde, diðer üç partinin itirazları ile bu madde erteleniyor. Dolayısıyla işin çıkmaza gireceði konusunda endişe verici belirtiler şimdiden ortaya çıkmış durumda. Bu sürecin nerede biteceðini kestirebilmek mümkün deðil. Bu hazırlıklara katılırken, bir taraftan da anayasa konusunda siyasi iktidarın konu mankeni haline gelme tehlikesini de dikkate almak lazım" dedi.
'BAŞKANLIK SÝSTEMÝ TALEPLERÝ BÜTÜN ÝYÝMSER BEKLENTÝLERÝ YOK EDER'
Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun ömrünün fazla uzun sürmeyeceði görüşünde. Başbakan Erdoðan'ın başkanlık sistemi planını hatırlatan Prof. Dr. Gürsoy, "Başbakan, başkanlık sistemini başarır mı, başarmaz mı, belli deðil ama tam olarak başaramasa bile cumhurbaşkanlıðının yetkisini artıran ve cumhurbaşkanının partisinden baðımsız siyasi kimliðini daha gevşeten, buna daha olanak tanıyan anayasa deðişikliðini talep edeceðini şimdiden söyleyebiliriz. Bu yöndeki talep anayasa konusundaki bütün iyimser beklentileri yerle bir etmeye yeter. Bu yüzden önümüzdeki kısa dönemde geniş kesimlerde anayasa çalışması yapan bütün grupların başkanlık sistemi konusundaki endişelerini geniş halk kesimleriyle paylaşması iyi olur" dedi.