Amed ve Batman'da 'kaybedilenler' için buluşuldu

Amed ve Batman'daki kayıp yakınları, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde, devlet güçlerince 'kaybedilenlerin' hikâyeleri okundu

AMED

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, Koşuyolu Parkı’nda gerçekleştirilen oturma eylemlerinin 537'ncisini İHD binasında yaptı.

İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Örhan, Diyarbakır Valiliği’nin Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı’nın önünde yaptıkları eylemi 38 haftadır 'yasaklanmasını' kınadı. 

Örhan, gerçekliğin sesinin hiçbir zaman kısılamayacağını söyledi.

Babası, amcası ve kuzeninin 24 Mayıs 1994'te askerler tarafından gözaltına alınıp katledildiğini söyleyen Örhan, 2004 yılında açılan toplu bir mezarda DNA eşleşmesiyle kemiklerinin bulunduğunu belirtti. 

Bu haftaki eylemde 1994 yılında Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan 5 kişinin akıbetleri soruldu. 

Kayıp hikâyesini İHD Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yalçın okudu. 1994 yılı başlarında korucu olmayı reddeden Güçlükonak’a bağlı Kırkağaç (Bênat) köyünün Türk askerleri tarafından yakıldığını belirten Yalçın, köylülerin eşyalarını toplamalarına bile izin verilmeden evlerinden çıkartıldığını söyledi. Köylerinin yakılması üzerine Esenboğa Ailesi'nin Fındıklı köyüne yerleştiğini kaydeden Yalçın, koruculuk dayatmasının burada da devam ettiğini söyledi. 

Fındık Bölge Jandarma Karakoluna bağlı askerlerin, 13 Ağustos 1994 tarihinde köye bir operasyon düzenlediklerini kaydeden Yalçın, "İlhan İbak, Ahmet Özdemir, Fikri Şen, Ahmet Özer, Bahri Esenboğa ve Mehmet Dayan'ı, gözaltına aldılar. Bu altı kişiden sadece Mehmet Dayan yaklaşık bir ay sonra serbest bırakıldı, geri kalanlardan bir daha haber alınamadı" dedi.

Hasan Esenboğa'nın da hayvanları için saman almaya Cizre'ye gittiğini ve bir daha geri dönmediğini kaydeden Yalçın, "Hasan Esenboğa'nın cenazesi dört gün sonra Cizre-İdil yolu üzerindeki boş bir arazide köylüler tarafından bulundu. Eşi savcılığa dilekçe verdiyse de bir sonuç alamadı. Esenboğa Ailesi bir avukat tuttu ama hukuki süreçte herhangi bir gelişme olmadı" diye konuştu. 

BATMAN

Batman'da da kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 443'üncü kez bir araya geldi. İHD Batman Şubesi’ndeki eyleme, kayıp yakınları, insan hakları savunucularının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) il eşbaşkanları İkram İrgi ve Gülcemal Erdinç, Barış Anneleri ve açlık grevindeki tutsak yakınları katıldı. 

İHD Batman Şube Eşbaşkanı Deniz Rümeysa Kaya, "Türkiye ve Kürdistan coğrafyasında da son 30 yılı aşkın çatışma ortamında, devlet ve devlet adına hareket eden karanlık güçlerce sayısız yaşam hakkı ve ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirilmiştir. Özellikle gözaltına alınarak zorla kaybettirilmeler, faili meçhul siyasi cinayetler, yargısız infazlar, toplu mezarlar bu ağır insan hakları ihlallerinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır" dedi. 

Kaya, 17 Mayıs 1994 tarihinde Siirt'te özel timler tarafından katledilen Abdulcelil Kaçar’ın hikâyesini anlattı.