Amed Nöbeti: Kayyumlar Kürt dili ve kimliğine saldırıdır

Amed’de kayyumlara karşı Demokrasi Nöbeti bir ayını doldurdu. Kürt PEN Eşbaşkanı Sami Tan, kayyumların Kürt dili, edebiyatı ve kimliğine saldırı olduğunu belirtti.

Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine karşı Amed’de başlatılan Demokrasi Nöbeti, belediye binası karşısındaki Lise Caddesi’nde devam etti.

Bir ayını dolduran nöbet eyleminde, polis önceki günler olduğu gibi sokak başlarını zırhlı araçlar yerleştirdi, halkın eyleme katılımını engelledi.

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, HDP milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Saliha Aydeniz ve Dersim Dağ’la birlikte Kürt PEN üyeleri ve Cizre’den gelen Barış Anneleri 30’uncu nöbete katıldı.

Kürt PEN üyesi yazarlar, taşıdıkları “İrademe kentime dokunma” pankartı ve attıkları “Direne direne kazanacağız” sloganıyla nöbet alanına geldi.

Basın açıklaması sırasında ilk konuşmayı yapan HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, Kulp Belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasına ve belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösterdi.

Kürt PEN Eşbaşkanı Sami Tan ise, belediyeleri hedef alan saldırıların aynı zamanda Kürtlerin diline, kültürüne yönelik olduğunu belirtti.

Tan, “Kayyum atamaları Kürt edebiyatına, Kürt kimliğine bir saldırıdır. Bundan dolayı buna karşı verilen mücadeleyi çok önemli görerek desteğimizi sunuyoruz” dedi.

Tan, “Dilimizle, kimliğimizle ve kültürümüzle yaşayacağımızı söylüyoruz. Yaşamın her alanından dilimizi hakim kılacağız” diye ekledi.

Kürdistani ittifak adına söz alan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kürt halkının iradesinin yok sayılmasının sadece HDP sorunu olmadığını kaydetti. Çifyürek, tüm Kürt kesimlerine bu mücadeleye destek verme çağrısında bulundu.

HDP Muş Milletvekili ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Tükenmiş, her şeyini kaybetmiş, her gün sadece ve sadece Kürt düşmanlığı üzerine politika yapan AKP hükümeti buradaki irade ile gidecektir” dedi.

Erkenekon ve Özel Harp Dairesi’nin AKP ile ele ele vererek HDP’yi Türkiye halklarından koparmayı amaçladığını söyleyen Koçyiğit, varlık gerekçelerinin halkın sorunlarını çözmek olduğunu ve bundan bir adım dahi geri kalmayacaklarını vurguladı.