Amed'de nöbet eylemi 28’inci gününde devam etti

HDP’li belediyelerin gasp edilmesine karşı Amed’de demokrasi nöbetinin 28’incisi gerçekleşti.

Amed, Mardin ve Van belediyelerinin gasp edilmesine karşı Amed’deki demokrasi nöbeti 28’inci gününde devam etti.

Eylem, önceki günler olduğu gibi kayyum atanan belediye binasının karşısındaki Lise Caddesi’nde gerçekleşti.

Polis caddenin etrafını bariyerleriyle çevrildi, cadde ve sokak başlarına zırhlı polis araçları konumlandırıldı.

28’inci nöbete, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, HDP Milletvekilleri Musa Farisioğulları, Semra Güzel, Saliha Aydeniz ve Mahmut Toğrul katıldı. Ablukaya rağmen nöbete yine çok sayıda kişi katıldı.

Merkez Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkında toplanan bir grup HDP’li buradan nöbet eyleminin yapıldığı Lise Caddesi’ne yürüyüş yapmak isteyince polis ablukasına maruz kaldı. Görüşmeler ardından kitle eylem alanına slogan atmadan yürüdü.

Nöbet eylemine Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eyüp Şube Eş Başkanı Nergiz Güzel, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Amed Şube Başkanı Cafer Koluman ve Ağuçan Ocağı Pirlerinden Aziz Güler de katıldı.

Koluman, “Bu sadece Kürt halkına yapılan bir darbe değildir. Türkiye’de yaşayan tüm muhaliflere karşı yapılmış bir şeydir” dedi.

DAD Eyüp Şube Eş Başkanı Nergiz Güzel, “Halkın iradesinin gasp edilmesini biz alevi halkları olarak kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Seçilen eşbaşkanların bir an önce görevlerine iade edilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Pir Aziz Güler’in okuduğu duadan sonra nöbet eylemine katılanlara aşure dağıtıldı.

Önceki günlerde olduğu gibi oturma eyleminden sonra basın açıklaması yapıldı.

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, AKP’nin HDP önüne topladığı ailelerle provokasyon girişiminde bulunduğunu belirtti.

HDP ile ittifak halindeki Kürt partileri adına konuşan Abdülhey Okumuş, Kürt halkı olarak kayyumları tanımadıklarını söyleyerek belediyeleri tekrar halka teslim edeceklerini kaydetti.

HDP Gençlik Meclisi adına konuşan Emin Salman, “AKP iktidarına göre ya AKP’li olacağız yada hiç olmayacağız. Biz gençlik meclisleri olarak diyoruz ki siz toplumu tekleştiremezsiniz. Kayyum politikaları ise siyasi soykırımın bir parçasıdır” şeklinde konuştu.

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Kulp'ta 7 kişinin öldüğü patlama ardından HDP'yi sorumlu tutarak hedef gösteren Yeni Şafak Gazetesi’ne tepki gösterdi.

Konuşmaların ardından yapılan 10 dakikalık oturma eyleminden sonra kitle dağıldı.