Almanya leopardları Efrîn için mi modernize edecek?

Silah dostluğunun Merkel hükümeti ve Erdoğan iktidarı arasındaki yumuşa sürecinin en önemli ayağını oluşturacağı kesinlik kazandı. Alman hükümetinin Türk ordusuna ait Leopard tanklarının modernize etme planına onay vermek istediği öğrenildi.

Erdoğan rejimine bağlı güçlerin başta Efrîn olmak üzere Batı Kürdistan’a yönelik saldırı ve işgal girişimlerinin gündeme geldiği bir dönemde Almanya, Türk ordusunu modernize etme işini üstlenmek için kolları sıvıyor.

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in itiraf ettiği, ancak daha sonra çark ettiği Erdoğan rejiminin rehin tuttuğu Alman vatandaşları üzerindeki kirli pazarlığın silah ticareti üzerinden yürüdüğü ortaya çıktı.

Cumartesi günleri yayınlanan haber dergisi Der Spiegel’in son sayısında yer alan bir habere göre federal Alman hükümeti, ülkenin önde gelen savunma firmalarından Rheinmetall'in Türk ordusuna ait Leopard tanklarının modernizasyonu planına yeşil ışık yakmak istiyor.

Planın Gabriel’in Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ocak ayı başında yaptığı görüşmede gündeme geldiği ve en yakın zamanda her iki hükümetin savunma birimlerinin konuyu görüşmesine karar verdiği belirtildi.

TANKLAR MAYINLARA KARŞI KORUNACAK!

Türk ordusu daha önce Almanya’dan satın aldığı Leopard tanklarının bombalı tuzak ve mayınlara karşı savunmasını güçlendirmek istiyor. Türk ordusunun 2016’nın yazında Suriye’ye yönelik başlattığı işgal sırasında 10’a yakın tank savunmaları zayıf oldukları için hasar görmüştü.

Türkiye, tankların modernizasyonu planı için geçtiğimiz yılın Mart ayında Almanya’ya başvurmuştu. Ancak Rheinmetall'in almak istediği ihale, Erdoğan rejimiyle yaşanan gerginlikler yüzünden rafa kaldırılmıştı. Çavuşoğlu’nun Almanya’ya gelişinden kısa bir süre önce de Rheinmetall yöneticilerinin Gabriel ile görüştüğü ve tankların modernizasyonu işini almak için ısrarlarını bir kez daha dile getirdikleri belirtiliyor.

SIRADA 1000 TANK ÜRETME PROJESİ VAR

Daha önce Rheinmetall ile Türkiye'nin Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) arasında cephane üretimi ve modernizasyonuyla ilgili bir birçok anlaşma imzalanmıştı. Projede ait Leopard tanklarının modernizasyonunun yanı sıra Türk savaş uçaklarının cephanesinin Türkiye'de üretilmesi de vardı.

Erdoğan rejimi için yaklaşık 7 milyar Euro tutarındaki tank projesi Altay'ın, 100 ile 200 tanklık ilk bölümünün ihalesini Rheinmetall ile Türk kamyon ve otobüs üreticisi BMC firması almıştı. Her iki firmanın Ankara'da kurdukları RBSS'nin RBSS'nin hisselerinin yüzde 40'ı Rheinmetall'in.

Toplam bin panzerin ilk siparişine ilişkin federal Alman hükümetinin bu yıl karar vermesi gerekiyor. Daha önce Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger ise Türk ordusuna yönelik birçok projenin beklemede olduğunu söylemişti. Papperger, Türk ordusuna verilecek tankları 2015'de Türkiye’de üretmeye karar vermiş ve bunun için Erdoğan'ın sarayına çıkmıştı.