Almanya Irak ve Ürdün’deki askerlerini uzun süre tutmak istiyor

Federal Alman hükümeti DAİŞ ile mücadele için Irak ve Ürdün’de bulunan Alman askerlerinin görev süresini uzatmak istiyor. Irak’taki Alman askerlerini ziyaret eden Savunma Bakanı Ursula von der Leyen bu niyetini bir kez daha dile getirdi.

DAİŞ ile mücadele için kurulan koalisyonda görev yapan ve Ürdün’de konuşlandırılan Alman askerlerini ziyaret eden Savunma Bakanı Ursula von der Leyen daha sonra Irak’a geçti. Leyen’in bölgedeki geziyle birlikte Alman ordusunun Irak’taki misyonu da yeniden gündeme geldi.

2014 yılından bu yana Güney Kürdistan’da peşmerge güçlerine eğitim veren Alman askerlerinin görev kapsamı bu yılın başından itibaren genişletilmişti. Irak yönetimine bağlı ordu güçlerine eğitim vermeye başlayan Alman askerlerinin görev süresi 31 Ekim’de bitecek. Ancak Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümet, Irak’taki misyonu genişleterek uzatma niyetinde.

Bağdat yakınlarında bulunan askeri eğitim kampında 15 Alman askeri görev yapıyor. Ancak Merkel hükümeti yetkilileri asker sayısının yılsonuna kadar 50’ye çıkartılacağını şimdiden ifade ediyorlar.

HÜKÜMET BÖLGEDE KALMAKTAN YANA

Alman askerlerinin ziyareti sırasında konuşan Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise Irak stabilize olana kadar bölgedeki misyonlarının devam edeceğini söyledi. DAİŞ ile sahadaki mücadelenin bittiğini hatırlatan Alman bakan “Ancak bizim görevimiz bölgenin yeniden inşasını sağlamak ve güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmaktır” dedi.

Bakan benzer bir tezkerenin Ürdün’deki Al-Asrak askeri üstte bulunan Alman birliği için de yeniden çıkartılabileceğini ima etti. Suriye ve Irak’ta DAİŞ ile mücadele için Almanya Erdoğan iktidarıyla kriz yaşayınca İncirlik’te bulan bu askeri birliğini Ürdün’e kaydırmıştı. Alman ordusuna ait 4 Tornada uçağının hazır bekletildiği üstte 290’a yakın Alman askeri görev yapıyor.

Irak ve Ürdün’deki Alman askerlerinin görev süresi son olarak geçtiğimiz Mart ayında Federal Meclis’te yapılan oylamayla uzatılmıştı. O dönem hükümet partileri CDU/ CSU ve SPD “evet” oyu kullanırken, Sol Parti, Yeşiller ve AfD askerlerin görev sürelerinin uzatılmasına karşı çıkmıştı. FDP grubu ise çekimser kalmıştı. Benzer bir tezkerenin yeniden mecliste oylanması halinde nasıl bir sonucun çıkacağı bilinmiyor.