Almanya Erdoğan'a Ekim'de 78 Milyon Euro verecek!

Erdoğan rejimiyle yaşanan kriz ve gerginliklere rağmen Almanya'nın önümüzdeki Ekim ayında mülteci anlaşması çerçevesinde Ankara'ya 78 milyon Euro para vermeyi planladığı ortaya çıktı.

Berlin ve Brüksel'in Erdoğan rejimiyle yaşadığı krizlere rağmen Ankara'ya para akıtan muslukları hala kapanmıyor. Alman başbakanı Angela Merkel'in 24 Eylül günü yapılacak genel seçimler öncesinde sıkça "Türkiye'ye yönelik ciddi yaptırımlar yapılacak" mesajlarına rağmen, Almanya'nın bütçe planlamasında Türkiye'ye para verilmesi başlığı hala duruyor.

Yeşiller Partisi'nin soru önerisini yanıtlayan Merkel hükümeti, Ankara'nın Avrupa Birliği ile yaptığı mülteciler anlaşması çerçevesinde önümüzdeki ay Türkiye'ye 78 milyon Euro para yardımının yapılacağını bildirdi.

Almanya'nın yüksek tirajlı günlük gazetelerinden Bild'in bugünkü sayısında yer alan habere göre böylelikle Berlin'in Ankara'ya verdiği para miktarı 314 milyon Euro'ya yükselecek. Mart 2016'da Türkiye ile yapılan mülteciler anlaşması için AB'nin Ankara'ya 3 Milyar Euro para yardımında bulunması gerekiyor.

Bu paranın 427 milyon Euro'sunu Almanya ödeyecek. Geçtiğimiz günlerde Almanya ve Avusturya'nın "AB'nin Erdoğan iktidarına verdiği yardımlar kesilsin" çağrısının aksine, Avrupa Komisyonu'nun bütçeden sorumlu komiseri Günther Oettinger, Ankara ile yapılan mülteci anlaşması gereği Türkiye'ye para yardımının sürmesini istemişti.

ÜÇ YILDA ERDOĞAN'A EN AZ 10 MİLYAR EURO VERİLDİ

Mart ayından bu yana AKP rejimine 23 Milyon Euro para veren AB'nin bu yıl yapmayı planladığı yardımları kesmesi için Merkel hükümetinin girişimler başlatmıştı. AB, AKP iktidarına 2014-2020 yılları arasında yaklaşık 4 milyar 450 milyon Euro yardımda bulunmayı planlıyor.

Berlin-Ankara hattındaki gerginliklere rağmen sadece Mart ayından bu yana AB'nin Ankara'ya 23 Milyon Euro para daha verdiği Alman basınına yansımıştı. Böylelikle 2017 yılında AB'nin AKP rejimine verdiği para miktarı 190 Milyon Euro'ya ulaşmıştı.

Ayrıca hem üyelik müzakereleri için hem de mülteciler anlaşması için Brüksel, Ankara'ya son üç yılda toplam 10 milyar Euro para verdi. Bu paranın 3,3 milyar Euro'su sadece 2014’ten 2016 yılının sonuna kadar ödendi. Bu rakamla birlikte Türkiye AB’nin yardımlarından en çok yararlanan AB dışı ülke oldu.