Alman parlamentere Öcalan posteri soruşturması!

Cumartesi günü Hannover’de onbinlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Newroz kutlamasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafını açtığı gerekçesiyle polis, Alman parlamenter Diether Dehm hakkında soruşturma başlattı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Almanya’nın Hannover kentinde Newroz kutlaması için bir araya gelen on binlerce Kürdistanlı ve dostları Efrîn direnişine destek vermiş, Türk devletinin işgalini de kınamıştı. Coşkulu geçen kitlesel gösteride polisin yasaklarına rağmen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yüzlerce posteri açılmıştı.

Sol Parti’nin Federal Meclis üyesi Diether Dehm ise 2. Dünya Savaşı sırasında İtalyan partizanların söylediği “Bella Ciao” (Çav Bella) şarkısının Almanca versiyonunu söylediği sırada kitleye Öcalan posterini göstermişti. Siyasetçi ve insan hakları savunucusu kimliğinin yanı sıra sanatçı yönüyle de tanınan Dehm “Daha önce PKK bayrağını açtığım için dokunulmazlığım kaldırıldı, ama bu cezalar beni yıldırmaz, şimdi de Öcalan posterini açıyorum” diye konuşmuştu.

Sahneden indikten sonra kısa süreliğine polisler tarafından tutulan Dehm hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Soruşturmanın sürmesi için Dehm’in dokunulmazlığının kaldırılması gerekiyor. Hannover polisinin parlamenter Dehm hakkındaki dosyayı tamamladıktan sonra savcılığa vereceği, dokunulmazlığın kaldırılması için konun Federal Meclis’in gündemine taşınacağı öğrenildi.

DEHM: DAVAYI FEDERAL MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIM

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Diether Dehm ise polisin soruşturması karşısında hiçbir şekilde geri adım atmayacağını, PKK yasağının kalkması için mücadelesini sürdüreceğini bildirdi. PKK’nin direniş mücadelesi verdiğine dikkat çeken Dehm, “Bu saçma sapan yasak artık kalkmalı” diye konuştu.

Federal mecliste dokunulmazlığının kaldırılmaması için mücadele edeceğini bildiren Alman parlamenter, aleyhinde bir kararın çıkması ve savcılığın soruşturma başlatması halinde ise konuyu Federal Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini söyledi.

1970’li ve 1980’li yıllarda sanat ismi “Lerryn” olan Diether Dehm, insan hakları savunucusu kimliğiyle de tanınıyor. 2014 yılında da PKK bayrağı açtığı dokunulmazlığı kaldırarak hakkında soruşturma açılan Dehm 3 bin Euro para cezası almıştı. 68 yaşındaki Dehm, 2016’da ise İtalya’dan kaçak yollarla Almanya’ya gelmek isteyen bir mülteciye yardım etmekle suçlanmıştı.

Hannover polisinin açtığı yeni soruşturmada Diether Dehm’in savunma avukatlığını muhafazakar politikacı Peter Gauweiler’in üstlenmesi dikkat çekti. Uzun yıllar Hristiyan Sosyal Birliği (CSU)’de siyaset yapan Diether Dehm, bir dönem Bayern Eyaleti’nin iç işleri bakanlığında müsteşarlık görevini yürütmüştü.