Alman mahkemesi Kürt siyasetçilere karşı hala iş başında!

Hamburg Ağır Ceza Mahkemesi’nde Ocak ayından bu yana yargılanan Kürt siyasetçi Zeki Eroğlu’na 2 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Son dönemlerde Erdoğan rejimiyle artan gerginlik ve Merkel hükümetinin açıkladığı yaptırımlara rağmen Almanya Kürtlere yönelik siyasetini değiştirmemekte ısrar ediyor. Geçtiğimiz hafta Stuttgart'ta Kürt siyasetçi Muhlis Kaya'ya 3 yıl 3 ay hapis cezası verilmesinin ardından bu kez Hamburg'daki mahkemede de benzer bir karar çıktı.

Alman hükümetinin istemiyle 2016 yılının Nisan ayında İsveç'in başkenti Stockholm'da tutuklandıktan sonra Almanya'ya iade edilen Kürt siyasetçi Zeki Eroğlu'nun duruşmaları Ocak ayından bu yana sürüyordu.

Almanya'da anayasasının "yabancı örgütleri" kapsayan ve kamuoyunda "129b maddesi" olarak tanınan yasa gerekçe edilerek yargılanan Kürt siyasetçilerden Eroğlu'nun duruşmaları dün sonuçlandı.

EROĞLU KARARI SLOGANLARLA KARŞILADI!

Savcılığın hakkında Savcılık 3 yıl 3 ay hapis cezası istediği Eroğlu'na mahkeme 2 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Böylelikle Alman mahkemelerinin son yıllarda ceza kestiği Kürt siyasetçilerin sayısı 10'a yükselmiş oldu. Eroğlu'na yargılandığı yasa nedeniyle ceza indiriminden yararlanmasına izin vermeyen mahkeme heyeti kararını gerekçelendirmekte zorlandı.

Kürt siyasetçi Zeki Eroğlu ise kararı ‘Bijî Serok Apo’ sloganıyla karşıladı. Geçtiğimiz hafta son savunmasını yapmak üzere söz alan Zeki Eroğlu, Kürdistan'da işlenen suçlar konusunda Türk devleti kadar buna seyirci kalanların da suçlu olduğunu ifade etmişti. Kürtlerin Türk devletinin kuruluşundan bu yana katliam politikalarına maruz kaldıklarını vurgulayan Eroğlu, "Kürtlerin katliamlara direnme hakkı meşrudur" şeklinde konuşmuştu.

11 KÜRT SİYASETÇİ TUTUKLU

Son yıllarda Almanya'da tutuklanan 11 Kürt siyasetçi ve aktivisten Bedrettin Kavak, Mehmet Demir, Mustafa Çelik, Kenan Baştu, Ali Özel, Ahmet Çelik, Ali Hıdır Doğan ve Muhlis Kaya 2 ile 3,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarpıtılmıştı.

Ayrıca Berlin Bölge Mahkemesi tarafından hakkında 11 Ekim 2016 günü çıkarılan tutuklama kararı nedeniyle cezaevine konulan Kürt siyasetçi Hıdır Yıldırım'ın davası ise önümüzdeki Eylül ayında başlayacak.

Kürt siyasetçilerin "anti terör" yasası 129b’den yargılanmasına olanak tanıyan Almanya Adalet Bakanlığı’nın soruşturma izninin iptali için yapılan başvurular ise sonuçsuz kalmıştı. Bu yüzden Kürt siyasetçilerin avukatları Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuşlardı. Federal mahkeme kararını henüz açıklamış değil.