Alman hükümetinden Ozan Canê ve kızına ilişkin açıklama

Türkiye’de bir yıldan fazladır cezaevinde olan Ozan Canê’nin ardından kızı Dilan Örs’ün de tutuklanmasına ilişkin açıklama yapan Alman hükümeti, “Baskı yapıyoruz” demekle yetindi.

Almanya’nın Köln kentinde yaşayan Kürt Sanatçı Ozan Canê, 24 Haziran seçimlerinde HDP’ye destek vermek için Türkiye’ye gitmişti. HDP’nin Edirne’deki mitingi sırasında 23 Haziran 2018 günü gözaltına alınan Ozan Canê, DAİŞ’e karşı YPG/YPJ’nin verdiği mücadeleyi anlatan bir filmde oynadığı için suçlanmıştı. 6 yıl 3 ay hapis cezası alan Canê’nin kızı Dilan Örs de Türkiye’den çıkmaya çalışırken geçtiğimiz hafta gözaltına alınmıştı. Ardından tutuklanan Örs’ün durumunu Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut Federal Meclis’e taşımıştı.

'TÜRKİYE'YE BASKI YAPIYORUZ'

Dilan Örs ve annesinin serbest bırakılması için Berlin yönetiminin Ankara nezdinde yaptığı girişimleri soran Akbulut’a, hükümet adına Dışişleri Bakanlığı yanıt verdi. ANF’nin elindeki kısa yanıtta bakanlık, İstanbul’daki Alman konsolosluğunun şimdiye kadar Ozan Canê’yi 8 kez cezaevinde ziyaret ettiğini ve her iki ismi yeniden ziyaret etmek için Türk hükümetine yeni bir başvuruda bulunduğunu bildirdi.
Almanya’nın Ankara’daki büyükelçisi Martin Erdman’ın da Dilan Örs’le görüşmeler yaptığını söyleyen bakanlık, görüşmelerin içeriğinin açıklanmayacağını ifade etti. Ankara rejimine karşı yumuşak bir dil tercih etmesi dikkat çeken Alman Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye’deki tutuklu Alman vatandaşlarının adil ve hukuk devleti içerisinde yargılanması için Federal Hükümet Türkiye’ye baskısını sürdürüyor" dedi.
Ayrıca Sol Parti Milletvekilli Akbulut’un, Türkiye’ye gitmeden önce Dilan Örs’e yönelik Alman Dışişleri Bakanlığı’nın bir seyahat uyarısının olup olmadığı yönündeki sorusuna yanıt verilmedi.

67 ALMAN TUTUKLU VE MERKEL HÜKÜMETİ SESSİZ!

Sol Parti’nin geçtiğimiz Ağustos ayında bir soru önergesini yanıtlayan hükümet, Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşlarının sayısında artış olduğunu bildirmişti. Dışişleri Bakanlığı’nın bilgilerine son 6 ay içinde Türkiye’de tutuklu Almanların sayısı 47'den 62'ye yükselirken, ayrıca 38 Alman vatandaşına da Türkiye'den çıkış yasağı getirildi. Ancak bu yüksek rakama rağmen Merkel hükümeti, Erdoğan rejimine karşı sessizliğe bürünmüş durumda.
Erdoğan rejimi, 2017 yılından bu yana Berlin’e karşı rehine siyasetini devreye sokmuş ve birçok taviz koparmıştı. Erdoğan rejimi, son dönemlerde özellikle Almanya’da yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenlere karşı korkutma girişimlerini başlatmıştı. Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Almanya’da yaşayanları tatil için Türkiye’ye geldiklerinde gözaltına almakla açık şekilde tehdit etmişti.