Alman devleri, Türkiye konusunda anlaşamadı!

Erdoğan rejiminin rehin tuttuğu Alman vatandaşlarının serbest bırakılması için Türkiye'de düzenlenmek istenen ilan kampanyası dev Alman şirketlerinden destek görmeyince iptal edildi.

Berlin-Ankara hattındaki gerilim ve krizlere rağmen Almanya'nın dev şirketlerinin Erdoğan iktidarı ile "külahları değiştirmek" istemediği bir kez daha ispatlandı.

Almanya'nın büyük medya devi Axel Springer bir süre önce, borsada kayıtlı en büyük 30 şirketi bir araya getirerek Türkiye'de bir ilan kampanyası düzenlenmeye karar vermişti.

Erdoğan'ın rehineleri arasında bulunan ve aynı zamanda Axel Springer'in de çalışanı olan Die Welt gazetesinin muhabiri Deniz Yücel ve diğer tutuklu Alman vatandaşlarını bu yolla serbest kalması için AKP hükümetine baskı yapılması hedeflenmişti.

Ancak aralarında Allianz, BASF ve Adidas gibi dev firmaların da bulunduğu sponsorlar son anda vazgeçti. Bunun üzerine Bild, Die Welt ve N24 gibi Alman medya kuruluşlarını elinde bulunduran Axel Springer ilandan vazgeçtiklerini duyurdu.

Şirket, Türkiye'deki gazetelere ilan için sponsor olmayı kabul eden dev şirketlerden yeterli destek bulmadıklarını bildirdi. Hangi şirketlerin geri adım attığını belirtmekten kaçınan Springer'in yöneticisi Edda Fels ise kampanyanın şimdilik dondurulduğunu söylemekle yetindi.

İLANDA 30 DEV ŞİRKETİN İMZASI OLACAKTI!

Geçtiğimiz hafta Axel Springer'in yönetim kurulu başkanı Mathias Döpfner, Alman Birleşik Borsa Endeksi'ni (DAX) oluşturan 30 şirketin yönetim kurulu başkanlarına bir mektup yazmıştı. Döpfner, Türk medyasında yer alması planlanan bir ilan kampanyası için şirketlerden destek istemişti.

Almanya'nın en önemli bankaları, sanayi devleri ve sigorta şirketleri, isimleri ve yönetim kurulu başkanlarının imzaları ile ilanda yer alması planlanmıştı. Ayrıca kampanyanın hayata geçirilebilmesi için, çağrı yapılan şirketlerin yarısından fazlasının katılımı şart koşulmuştu.

Bu arada her iki ülke arasındaki krizin ekonomik ilişkileri olumsuz etkilenmediği dün kamuoyuna yansımıştı. Basına konuşan Alman Sanayi Birliği Başkan Yardımcısı Thomas Bauer, Türkiye ve Almanya arasındaki tüm gerginliklere rağmen günlük iş ilişkilerinde pek değişen bir şey olmadığını bildirmişti.

Türkiye'de şu anda 54 Alman vatandaşı cezaevinde. Bunlardan 11'i siyasi tutuklu, yani bir anlamda Erdoğan rejiminin Almanya'ya karşı esir aldığı kişiler. Ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 20’den fazla Alman vatandaşı gözaltına alınmış, bunların bir bölümü adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.