‘Allah Esad’ın belasını versin’

‘Allah Esad’ın belasını versin’

Halep’te bombardıman sırasında baðırsaklarına saplanan şarapnel parçalarıyla aðır yaralanan ve yaşadıklarının şokunu üzerinden atamayan 14 yaşındaki Ýbrahim Elhacco’nun tedavisi de hayati riski de sürüyor. Elhacco, bedenine saplanan 200 şarapnel parçasının ona yaşattıðı acılar karşısında dirençle gülerken savaşta ailesini kaybeden dayısı Muhammed Eid Mawas, “Allah Esad’ın da muhaliflerin de belasını versin. Bu çocukların halini görsünler de savaşın ne demek olduðunu anlasınlar” dedi.

Yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiði, binlercesinin yaralandıðı Suriye’deki savaşın bilançosu giderek aðırlaşırken savaşta en aðır bedeli yine çocuklar ödüyor. Ýbrahim Elhacco henüz 14 yaşında, Suriye’deki savaş sırasında yaralandıktan sonra Türkiye’ye getirildi. Baðırsaklarına saplanan 200 şarapnel parçası nedeniyle hala hayati risk taşıyan Elhacco, Antep Nizip’te geçirdiði üç ameliyatın ardından “Yaşamaz” denilerek 4 ay önce Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildi. Burada Türk devleti ve kurumları tarafından sahiplenilmeyen Elhacco, Arapça dışında dil bilmediði için derdini anlatmakta da sıkıntı çekiyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahi Bölümü’nde tedavisi süren Elhacco’yu ziyaret ettik. Yaşadıðı tüm acılara raðmen bizi gülümseyerek karşılayan ve ailesinden haber alamayan Elhacco’nun en büyük destekçisi ise savaşta ailesini yitiren dayısı Muhammed Eid Mawas.

Elhacco’ya Türkiye’de refakat eden dayı Muhammed Eid Mawas ANF’ye konuştu. Mawas, “Ýbrahim Elhacco sabah ekmek almaya giderken Esad tarafından yapılan bombardıman sonucu enkaz altında kalarak aðır yaralandı. Halep’te tıbbı bir müdahale olmadı sonra sedyeyle Antep Nizip’e getirdik. Nizip’ten Antep Devlet Hastanesi’ne getirdik orada üç ameliyat geçirdikten sonra ‘tedavisini yapamayız, bu ölecek’ diyerek Ankara Tıp Fakültesi’ne gönderdiler. Biz dört aydır buradayız” diye anlattı.

‘ÇOCUKLARIN HALÝNÝ GÖRSÜNLER, SAVAŞIN NE DEMEK OLDUÐUNU ANLASINLAR’

Savaşta eşini, çocuklarını, kardeşlerini kaybettiðini anlatan Mawas, Elhacco’nun ailesinin ise hayatta olup olmadıðından habersiz olduklarını, “Elhacco yaralandıðında anne ve babası Halep’teydi, şimdi savaş nedeniyle baðlantı kuramıyoruz, saðlar mı deðiller mi bilmiyoruz izlerini kaybettik” sözleriyle ifade etti.

Türk devletinin ve kurumlarının kendilerine maddi manevi anlamda bir destek sunmadıklarını belirten Mawas, “Ben ve yeðenim dört aydır Halep’ten geldiðimiz aynı kıyafetle buradayız. Üzerimizdekileri deðiştirmek için para yok” dedi ve en çok manevi desteðe ihtiyaç duyduklarını kaydederek Türkiye halklarını duyarlı olmaya çaðırdı.

Savaşın en aðır bedelini çocukların ödediðine dikkat çeken ve silahların susmasını isteyen Mawas, “Allah Esad’ın da muhaliflerin de belasını versin. Olan bu çocuða oldu, gelsinler bu çocuðun halini görsünler. Bu çocuk gibi binlerce çocuk var. Bu çocukların halini görsünler de savaşın ne demek olduðunu anlasınlar” diye sözlerini tamamladı.

ELHACCO YAŞADIÐI ACILARA RAÐMEN DÝRENÇLE GÜLMEYE DEVAM EDÝYOR

Henüz 14 yaşındaki Elhacco ise yaşadıklarının şokunu hala üzerinden atamamış. Yaşadıklarını anımsamak istemeyen ancak bedenine saplanan şarapnel parçalarının yaşattıðı acılara raðmen dirençle gülmekten vazgeçmeyen Elhacco’yu tedavi eden doktorlardan Ergun Ergün Elhacco’nun saðlık durumuna ilişkin bilgi verdi. Elhacco’nun tekrar bir ameliyat geçirmesi gerektiðini ancak yeni bir virüs kaptıðı için bu durumda ameliyat olamayacaðını belirten Dr. Ergün, Elhacco’nun saðlık durumuna ilişkin “Biz, Elhacco’yu taburcu edecektik ancak çocuðun ameliyat yerinin kısmı açıldı. Bunun nedeni de baðırsaklarında hala delikler var. Baðırsaklarında yaklaşık 200 şarapnel parçası vardı ve bu parçaların her biri bir yerinden girdi çıktıðı için baðırsaðı bir yerlerinden deldi. Biz onarabildiðimiz kadarını onardık. Ve bu onarılamayan yerlerde şimdi sızıntı oluyor. Yani çocuðun kakası bu deliklerden karnının içine sızıyor ve çıkacak yer bulamayınca artık aşındıra aşındıra deriyi deliyor ve deri açılıyor. Elhacco’nun şu anda böyle açık bir yarası var ve bunun için tekrar ameliyat olması gerekiyor. Ancak bu durumda olamaz, önce bu enfeksiyonun biraz yatışması gerekiyor. Şuan bunun için tedavi uyguluyoruz. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları bölümü onay verecek biz bu şekilde ameliyat edeceðiz” diye bilgilendirdi.

Taşıdıðı enfeksiyonun bulaşıcı olması nedeniyle Elhocco ile temasta bulunulmaması, dokunulmaması gerektiðini vurgulayan Dr. Ergün, kendilerinin ise Elhacco ile temaslarında kullandıkları önlük ve eldivenleri enfeksiyonun yayılmaması amacıyla odanın dışına çıkarmadıklarını da belirtti. Dr. Ergün, Elhacco’nun hayati riskinin olup olmamasına ilişkin ise “Ben sünnet olacak bir çocuk için bile hayati risk görürüm. Ki bu çocuðun baðırsaklarına 200 şarapnel isabet etmiş” dedi.

ELHACCO’NUN YAŞITLARI ÝLE AYNI DÝLÝ KONUŞMAYA ÝHTÝYACI VAR

Dil sorununa da dikkat çeken Dr. Ergün, kendilerinin Elhacco ve dayısı Mawas ile zaman zaman tercüman ve işaretlerle anlaştıklarını söyledi. Dr. Ergün Elhacco’nun ihtiyaçlarını ise şöyle belirtti: “Çocuðun en başta giysiye ihtiyacı var. Manevi desteðe ihtiyacı var özellikle yaşıtları ile aynı dili konuşmaya ihtiyacı var. Tabi bu enfeksiyon sürecinde olmaz ancak enfeksiyon geçtikten sonra yaşıtları haftada bir de olsa gelip konuşurlarsa onun için daha iyi olacaktır.”