AKP rejimi tutsaklara baskıyı artırıyor  

Siyasi tutsaklara yönelik baskılar son bulmuyor. Ülke genelinde olduğu gibi, Van, Mersin, Batman ve Ağrı'daki tutsaklara dönük ihlaller de derinleşiyor.

AKP-MHP rejiminin yönettiği Türkiye'de, cezaevlerinden her gün yeni hak ihlalleri haberleri geliyor. Siyasi tutsaklara dönük düşman hukuku uygulayan rejim; saldırı, engelleme, yasaklara başvuruyor.

VAN

Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde kalan tutuklu ve hükümlüler, aileleriyle yaptıkları görüşmede, havalandırmalarına tel örgüler çekildiğini söyledi. Bu uygulamaların sona ermesi için çağrıda bulanan tutsaklar, kamuoyundan destek istedi. Yine koğuşlarda sürekli arama adı altında baskınların yapıldığını belirten tutsaklar, hasta tutsakların revire dahi götürülmediğini, en küçük bir tepkide ise hücre cezalarının verildiğini iletti.

MERSİN

Hak ihlalleriyle sık sık gündeme gelen Tarsus T Tipi Cezaevi’nde yaşanan ihlallere ilişkin C-8, C-14, C-20 ve C-26 koğuşunda bulunan 54 siyasi tutsak, İnsan Halkları Derneği (İHD) Mersin Şubesi'ne mektup gönderdi. İHD hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla #TarsusCezaevindeNeOluyor hashtagiyle bugün saat 19.00’dan itibaren kampanya başlatma kararı aldı.

Tutsaklar, mektuplarında yaşanan sorunları da söyle sıraladı:

* Sorunların çözümü için idare ile diyalog kurulmaya çalışıyor; ancak, olumlu cevap verilmiyor.

* Onur kırıcı şekilde çıplak arama yapılıyor.

* Fiziki ve psikolojik işkenceye tabi tutuluyorlar.

* Fiziki saldırıya maruz bırakılıyor.

* Tek tip sıra ve tek tip tıraş uygulamasına zorluyorlar.

* Tecrit uygulamasına maruz bırakılıyoruz.

* FETÖ ve DAİŞ örgütleriyle karşı karşıya getirilerek, bunların sözlü saldırılarına göz yumuluyor.

* Koğuşlarına, havalandırma deliklerinden zarar verici cisimler atılıyor.

* İnfaz koruma memurlarının keyfi baskıcı uygulamalarına maruz kalınıyor.

* Başta diş tedavisi olmak üzere diğer muayene istemlerine olumlu cevap verilmiyor.

* Kapasitesinin çok üstünde 10 kişilik koğuşlarda 20 kişi kalıyor.

* Kitaplara sınırlama getiriyorlar.

*Arama sırasında, bir hükümlünün defter kapağında Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafının yapıştırılmış olması nedeniyle, kin ve nefret içeren söylem ve davranışla defter görevlilerce parçalanarak yırtılmış.

* Mektupların gönderilmesi hususu (posta pulu yapıştırılmıyor).

* Radyolara el konuluyor.

* Sık sık keyfi arama ve arama sırasında eşyalar dağıtılıyor, ayrıca sözlü ve fiziki taciz, hakaretlerde bulunuluyor.

* Toplu fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor.

* Temsilciler idarece muhatap alınmıyor.

BATMAN

İHD Batman Şubesi ve Siverek T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan hasta tutuklu Mehmet Selim Atlı’nın yakınları, Atlı’nın durumuna ilişkin dernek binasında basın açıklaması yaptı. Açıklama yapan Atlı’nın oğlu Şeyhmus Atlı, babasının son 8 ayda iki kez beyin kanaması geçirdiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Babam 20 gün önce beyin kanaması geçirdi. Ardından Devlet Hastanesine kaldırıldı. Ardından hasta tutuklu koğuşuna alındı. İki gün önce ise yeniden koğuşuna alındı. Babamızı görmek istedik. Cezaevi savcılığına başvuruda bulunduk. Fakat 'babanız siyasi suçtan dolayı hüküm giymiş, bu yüzden görüşmenize izin vermeyeceğim' yanıtını aldık. Babamın hayati tehlikesi vardır. 62 yaşında bir insan cezaevinde tutulamaz, son günlerini çocukları ve torunları ile geçirmesini istiyoruz."

İHD Şube Sekreteri Fahrettin Asutay ise Atlı'nın derhal serbest bırakılmasını ve ailesi ile görüştürülmesini istedi.

AĞRI

Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutsaklar, görüşlerine giden ailelerine cezaevinde yaşanan hak ihlallerini aktardı.

Cezaevi sularının kirli olduğunu ve lağım koktuğunu söyleyen tutsaklar, hastaların revir ve hastaneye çıkarılmadığını iletti. 20 kişilik koğuşlarda 32 kişinin kaldığını, kendilerine radyo ve gazete verilmediğini aktaran tutsaklar, şunları da dile getirdi: "Sosyal faaliyetimiz yok. Taleplere cevap verilmiyor ve cezaevi girişinde çıplak arama dayatması var. Cezaevinde fiziki saldırı oluyor ve son olarak kalp hastası bir tutsağı darp ettiler."