AKP’nin yıktığı caminin Yapı Kayıt Belgesi vardı

Erdoğan’ın talimatıyla Üsküdar Belediyesi tarafından yıkılan Esentepe Camisi’nin İmar Barışı kapsamında olduğu ortaya çıktı.

Kirazlıtepe Mahallesi’nde rantsal dönüşüm kapsamında Esentepe Camisi’ni yıktıran AKP iktidarı, kendi çıkardığı kanunu çiğnedi.

ANF'ye konuşan Avukat Onur Cingil, yıkım kararı sonrası 3 Ekim günü, caminin bulunduğu parselde evi olan bir kişinin, Esentepe Camisi’nin “İmar Barışı” kapsamına alınması için, E-Devlet üzerinden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduğunu ve Yapı Kayıt Belgesi’nin verildiğini aktardı. Yapı Kayıt Belgesi’nin bakanlık tarafından onaylanmasıyla, Esentepe Camisi’nin İmar Barışı kapsamına alınmış olduğunu belirten Cingil, ibadethane statüsü taşıdığı için sıfır bedelli olan caminin bu belgeye rağmen yıkıldığına dikkat çekti. Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan yıkımın, iktidarın kendi çıkardığı İmar Barışı yasasıyla çeliştiğine işaret eden Cingil, yıkımla resmen suç işlendiğini vurguladı.

'AKP'Lİ BELEDİYE RESMEN SUÇ İŞLEDİ'

Yıkım öncesi Yapı Kayıt Belgesi’ni Esentepe Camisi’nin her yerine astıklarını belirten Cingil, buna rağmen belediyenin hukuk tanımazlığından geri adım atmadığını söyledi. Cingil, “Eğer iddia ettikleri gibi Kentsel Dönüşüm ilan edilen bölgelerde Yapı Kayıt Belgesi verilemiyorsa ve ibadethane statüsünde olduğu için caminin belgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan değil, müftülükten alınacaksa, o zaman bu belgeyi niye verdiler? Demek ki E-Devlet sisteminde ciddi bir boşluk var” diye konuştu.

Üsküdar Belediyesi’nin açıkça yasaları ve anayasayı çiğnediğini kaydeden Cingil, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği resmi belgeyi tanımadılar. Belediye resmen suç işledi” dedi. Avukat Cingil, bu hukuk tanımazlığa karşı camileri yıkılan mahalle sakinlerinin suç duyurusunda bulunacağını aktardı.

İmar Barışı uygulaması, 'iskânsız yapıların belli bir harç karşılığında kayıt altına alınarak iskân verilmesi ve bu gelirin dönüşüm projelerine finans sağlaması amacıyla getirilen bir düzenleme' olarak biliniyor.