AIPS kongresi tepkiler sonucu Türkiye'de yapılmayacak

Geçtiğimiz yıl, Antalya'da yapılması kararlaştırılan AIPS (Uluslararası Spor Yazarları Birliği) kongresinin Türkiye'de gerçekleşen basın özgürlüğü ihlalleri nedeniyle iptal edildiği ve kongrenin Antalya yerine Brüksel'de gerçekleşeceği açıklandı.

2017 yılında Güney Kore'nin Pyongchang kentinde düzenlenen kongrede 2018 yılı AIPS kongresinin Türkiye'nin Antalya ilinde yapılması kararlaştırılmıştı.

Ancak bundan bir kaç ay önce birliğe üye 12 ülkenin spor gazetecileri federasyonları, Türk Hükümeti'nin basın özgürlüğü ve demokratik hakları ihlal ettiğini belirterek kongrenin Antalya'da yapılmamasını talep etmiş, Türkiye'de yapılması halinde kongreyi boykot edeceklerini açıklamıştı.

KONGRENİN İPTALİNİ YARI KISMİ OLARAK GÖRÜYORUZ

AIPS'ye başvurarak kongrenin iptal edilmesini talep eden federasyonlar arasında yer alan İsveç Spor Yazarları Federasyonu (SSF) Başkanı Lisa Edwinsson, Türkiye'deki kongrenin iptal edilmesinden sonra ”Biz, bunu değişim sağlama mücadelesinde kısmı zafer olarak görüyoruz” dedi.

SSF Danimarka, Norveç, Finlandiya ve İzlanda'daki diğer spor gazetecileri federasyonlarıyla birlikte basın özgürlüğü ve insan haklarının ihlal edildiği ülkelerde AIPS'nin kongre yapmasına karşı çıkıyordu.

AIPS kongresinin 2016 yılında Katar'ın başkenti Doha'da yapılmasından önce İskandinavya'nın 5 ülkesindeki spor yazarları federasyonları, AIPS'e başvurarak kongrelerin yapılacağı ülkelerin seçiminde titiz olunmasını, ağır insan hakları ve basın özgürlüğünün olduğu ülkelerden kongrelerin yapılmamasını istemişti

İskandinya ülkelerinin karşı çıkmalarına rağmen daha önce de AIPS, Azerbaycan, Rusya ve Beyaz Rusya gibi ciddi ifade özgürlüğü ihlallerinin yaşandığı ülkelerde kongrelerini yapmıştı.

Geçtiğimiz yıl 2018 yılı kongresinin Türkiye'de yapacağının kesinleşmesinden sonra İskandinavya ülkelerindeki spor gazetecileri örgütleri, kongrenin Türkiye'de yapılmaması  için girişimlerde bulundu.

12 ÜLKENİN ÖRGÜTLERİ BOYKOT KARARI ALDI

Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre, Avusturya, Almanya ve Fransa'daki spor yazarları örgütleriyle birlikte kongrenin iptal edilmesi AIPS başkanı ve yönetimine bir mektup gönderdi.

Türkiye'de pek çok medya kuruluşunun kapatıldığına ve sadece işlerini yaptıkları için birçok gazetecinin tutuklandığı belirtilen mektupta “Türkiye'deki mevcut durum göz önüne alındığında Antalya'da yapılacak 2018 yılı kongresine katılamıyoruz” denildi.

Türkiye'de yapılacak kongreye katılmalarının gazetecilere yapılan baskılara çıkmadıkları izlenimi vereceğini belirten 12 federasyon, tutumlarının Türk devletinin gerçekleştirdiği basın özgürlüğü ihlalleri ve meslektaşlarına yapılan muamelelere bir tepki olduğunu belirtti.

Türk meslektaşlarının kongreyi Türkiye'de yapma çabalarına saygı duyduklarını ve onlarla AIPS içinde işbirliği yapmayı umduklarını belirten federasyonlar, “Basının durumu iyileştiğinde Türkiye'ye gelmeyi ümit ettiklerini” belirtti.

AIPS yönetimi 12 örgütün kongreyi boykot kararına karşı sessizliğini sürdürdü. Ancak bir süre önce Türkiye'de yapılacak kongrenin 'teknik nedenlerle' iptal edildiğini ve 2018 yılı kongresinin Brüksel'de yapılacağını açıkladı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN BİRLİKTE HAREKET EDECEKLER

SSF'in internet sitesinde yer alan bir habere göre boykot kararı alan 12 ülkenin spor yazarları örgütleri, Strasbourg'daki Avrupa Konseyi binasında bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Bundan böyle basın özgürlüğü savunulması için birlikte hareket etmeyi kararlaştırdı.

12 ülkenin Türkiye'yi boykot kararı almasına Avrupa Konseyi'ndeki pek çok parlamenter ve Strasbourg Belediye Başkan Yardımcısı Nawel Rafik-Elmrini'nin de destek verdiği belirtildi.