Ağustos'ta yüzlerce hak ihlali

CHP Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, Ağustos ayında yaşanan hak ihlallerini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, '2018 Yılı Ağustos Ayı Hak İhlalleri' başlıklı bir rapor paylaştı.

ÖLÜM, İŞKENCE, HAPİS...

Raporda, Ağustos ayı boyunca kamuoyunu ilgilendiren olaylarda 38 kişinin yaralandığı, 294 kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi. 41 ölümün kadına yönelik şiddet sonucu yaşandığının vurgulandığı raporda, cezaevlerinde 2, nefret suçları kapsamında 2, iş cinayetlerinde 180, mülteciler başlığında ise 9 ölüm gerçekleştiği kaydedildi.

'İşkence ile Cezaevlerinde İşkence ve Kötü Muamele' konusunda ise ayda 189 hak ihlali vakası ile karşılaşıldığına dikkat çekildi.

Raporda, "Düşünceyi İfade Özgürlüğü" kapsamında sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan ya da hakkında yasal işlem yapılan kişi sayısının ise, İçişleri Bakanlığı verilerine göre 1205 olduğu kaydedildi. 

'Sosyal Medya Paylaşımları Nedeniyle Tutuklanan' kişi sayısının 5 olduğu, 'Düşünceyi İfade Özgürlüğü Hak İhlali' toplamının bin 224 kişiyi bulduğu ifade edildi.

KAYYUM ATANDI, YASAKLAR DEVAM ETTİ

Ağustos ayında bir derneğin kapatıldığı, bir belediyeye kayyum atandığı belirtilen raporda, yine en az 40 etkinlik ve basın açıklamasına saldırıldığı, 5 etkinlik, gösteri ve tiyatronun yasaklandığı, 227 kişinin ise basın açıklaması, etkinlik ve eylemlerde gözaltına alındığına değinildi.