Ağrı'da dört dörtlük hazırlık

HDP, 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi Ağrı'da 4-0 yapmaya hazırlanıyor.

AKP'nin Ağrı'yı pilot bölge olarak belirlediğini söyleyen HDP’li Dilan Dirayet Taşdemir, gereken cevabın verileceğini söyledi. Ağrı halkı da isyan geleceğinden dolayı Ağrı'nın hep cezalandırıldığını belirterek, bu seçimde de dik duruşun gösterileceğini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), en güçlü olduğu kentlerden biri olan Ağrı’da 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 78 oy alarak 4 milletvekili çıkardı. Yenilenen 1 Kasım seçimlerinde ise yüzde 66’lık oyla 3 milletvekili çıkardı. 12 Eylül darbesinden önce Kürt siyasetinin Urfan Alparslan öncülüğünde belediyeyi aldığı Ağrı'da, son üç dönemdir de belediye kazanılıyor. Şimdi cezaevinde tutuklu bulunan Hüseyin Yılmaz ile başlayan belediyecilik hep devletin engeline takıldı. Hüseyin Yılmaz'ı tutuklayarak belediyeyi ele geçiren Türk hükümeti, bir önceki seçimde Murat Öztürk'ün kazandığı belediye seçimlerini, hile ve hırsızlıkla gasp etti. Son belediye seçimlerinde de Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay'ın kazandığı belediyeye, kayyum atanarak el konuldu. Hem isyan geleneği hem de Doğu Kürdistan ile sınır olmasından dolayı devletin özel olarak üzerinde durduğu Ağrı, bir kez daha devletin zulüm politikasına sandıkta da cevap vermeye hazırlanıyor.

AKP'NİN DE SÜREKLİ HEDEFİNDE

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, AKP'nin yıllardır Ağrı’yı kendi siyaseti için merkez haline getirmeye çalıştığını; aslında bütün Serhat’ın siyasetini buradan şekillendirmeye çalıştığını söyledi. "Bu açıdan Ağrı, sürekli onların hedefinde ve pilot olarak gördükleri bir kent" diyen Taşdemir, Ağrı’nın tarihsel bir direniş geleneği, hafızası ve güçlü bir Kürtlük damarı olduğunun altını çizdi. Kürt özgürlük mücadelesine duruşuyla, katılımıyla öncü bir kent olan Ağrı'nın, AKP'ye de ilk yenilgisini tattırdığını kaydeden Taşdemir, MA'ya yaptığı açıklamada, "Bu faşist politikalar karşısında Ağrı halkı hiçbir zaman boyun eğmedi. Yani AKP politikasının Türkiye’de çözümlenen rantçı, yandaş, sömürücü siyasetinin ilk deşifre olduğu yerlerden biri Ağrı’dır. 7 Haziran 2015 seçimlerinde bu çok bariz bir şekilde açığa çıktı. 2014 seçiminde bütün hilelere, hurdalara, yönelimlere, baskılara rağmen Ağrı halkı onurlu bir duruş sergiledi ve AKP’ye ilk yenilgiyi Ağrı'da yaşattı" dedi.

7 HAZİRAN ARTIK BİR ÇITADIR

AKP-MHP ittifakına Ağrı halkından ciddi bir öfke ve itirazın yükseldiğini belirten Taşdemir, şöyle devam etti: "Bu itiraz aslında 7 Haziran’da yaptığı 4-0’dır. Ağrı; Türkiye, Kürdistan, demokrasi ve özgürlüğe inanan bütün halkların umudu olmuştu. 7 Haziran'da herkes, Ağrı'nın başarısını bir mucize olarak gördü. Ama biz artık bunu bir mucize olarak görmüyoruz. 7 Haziran'da ortaya çıkan gerçeği, Ağrı’nın hakikati olarak görüyoruz. 24 Haziran'da da Ağrı halkının yine onurlu bir duruşla 4-0 yapacağına inanıyorum.”

CEVAP 24 HAZİRAN’DA VERİLECEK

24 Haziran seçimlerinin meşru bir zeminde yapılmadığına dikkat çeken Taşdemir, şunları söyledi: “Hem Cumhurbaşkanı adayımız cezaevinde hem de AKP bütün devlet mekanizmaları ve imkanlarını kullanarak seçim çalışması yapıyor. Ama buna rağmen hala büyük bir korku ve panik içerisindeler. Çünkü bürolarımızı açarken ciddi engellemelerle karşılaşıyoruz. Faaliyetlerimizde ciddi engellemeler yaşanıyor. Bütün bu saldırılar ve baskılar yetmiyormuş gibi Ağrı’da açtığımız seçim bürolarından korkar hale gelmiş ve engelleye çalışmışlardır. Halkımız, bunları yakından takip ediyor ve cevabını da 24 Haziran’da sandıklarda verecektir.”

Ağrı halkı 24 Haziran seçimlerinde ise geçmiş seçimleri aşan bir sonuçla sonuca ulaşmak istiyor.

AĞRI'YA YAKIŞAN SONUÇ

ANF’ye konuşan esnaf Dilaver Özgen, Ağrı halkının bu seçimde de AKP’nin politikalarına karşı direnen bir sonucu ortaya çıkaracağını, kendisine yakışan tavrı göstereceğini söyledi. AKP’nin ekonomik ambargosuyla yüzlerce esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirten Özgen, halkın duyarlılığına güvendiğini ifade etti.

OY VERMEK YETMEZ, ÇALIŞMAK LAZIM

Abdülkadir Tütüncü ise seçimde başarının ancak çok çalışmakla mümkün olduğunu hatırlattı. Ağrı’da HDP’yi destekleyen herkesin sadece oy vermekle yetinmemesi gerektiğini belirten Tütüncü, “Oy vermek yetmez, çalışmak lazım. Biz Ağrılılar burada katliamlar yaşadık, dedelerimiz katledildi. Bu yüzden seçimler bizim için ayrıca hesap sorma günüdür” dedi.

ERDOĞANGİLLER'E GÜLE GÜLE

Birlikte çay ocağı işleten Kenan, Mazlum ve Hişyar, HDP seçmeni olmakla birlikte seçim çalışması da yapıyorlar. Kahvelerine gelen herkesi ikna etmeye çalışıyorlar. Ağrı’da hedeflerinin 4-0 olduğunu söyleyen Ağrılı gençler, “Görünen sonuçlar, kılavuz istemez. 24 Haziran’da Erdoğangiller'e güle güle diyeceğiz” ifadelerini kullandı.