Ağır hasta tutuklu Kırtay, 30 yıl sonra cezaevinden çıktı

İHD’nin ağır hasta tutuklu listesinde yer alan ve tahliyesi için defalarca çağrı yapılan Abdulhalim Kırtay, 30 yıl sonra cezaevinden çıktı. Özgürlüğüne kavuşan Kırtay’ın sağlık durumu ayakta kalamayacak derecede ağır.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) ağır hasta tutuklu listesinde yer Abdulhalim Kırtay, 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuştu. 1993’te Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesinde gözaltına alınan ve ardından çıkarıldığı  Devle Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılandı, hakkında “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla 36 yıl hapis cezası verildi. Cezasının dörtte üçü olan 30 yılını bitiren  Kırtay, bulunduğu Balıkesir Burhaniye T Tipi’nden tahliye edildi. Cezaevi önünde Kırtay'ı  Yalova'da yaşayan akrabaları karşıladı. Kırtay’ın, cezevinden çıkarken sağlık sorunlarının ileri derece ağırlaştığı için ayakta dahi durumayacak noktada olduğu gözlemlendi.

BİRÇOK HASTALIKLA MÜCADELE ETTİ

Kırtay, cezaevi süresi boyunca 3 defa fıtık ameliyatının yanı sıra ileri derecede prostat, diyabet, yüksek tansiyon, ve hemoroit hastalıklarıyla mücadele etti. Kırtay cezaevinde kaldığı süre boyunca Rize, Sêrt, Wan, Amed, Êlîh, Kırklareli, Yozgat, Dîlok, İzmir ve birçok ildeki cezaevinde kaldı.

TAHLİYESİ İÇİN DEFALARCA ÇAĞRI YAPILDI

Ağır hasta tutuklu Kırtay en son Kasım 2022’ de İzmir Menemen Devlet Hastanesi’nde tedavi görmüş, durumunun ağır olduğu bildirilmesine ve refakatçi istenmiş olmasına ragmen Kırtay tedavi gördüğü 4 gün boyunca elleri kelepçeli olarak yatırılmış, kötü muameleye maruz bırakılmıştı.

'KONUŞAMAZ HALE GELMİŞ'

Kırtay’ın kızı Herdem Merwanî, babasının tahliye olacağını cezaevinde bulunan tutuklu arkadaşının telefonda ailesini aramasıyla öğrendiklerini söyleyerek, “İstanbul ve Yalova’da yaşayan akrabalarımız babamı karşılamaya gitti. 30 yılın ardından babamın tahliye olma haberi bizim için sanki bir rüya gibidir. 30 yıl az bir süre değil. İnanın bu bir insan ömrü kadardır. Babam tutuklandığında biz küçücük çocuktuk. Mutluluğumuzu yaşayamıyoruz çünkü babam bizden uzak ona sarılamıyoruz sadece kısa bir telefon görüşmesi yapabildik. Çünkü babam hasta konuşacak durumda da değil. Bir yandan mutluyum bir yandan da üzüntülüyüm. Hasta tutuklular ailelerine yakın bir cezaevinde olması gerekir” ifadelerini kullandı.