Fransız basın ajansı AFP, PKK ile Türk ordusu arasında son 10 yılın en şiddetli çatışmalarının yaşandıðını belirterek, 1990lı yılların karanlık zamanlarına dönüş yaşandıðını kaydetti. AFP, Erdoðanın bir ayda 500 PKKlinin öldürüldüðü açıklamasının da kuşkulu olduðunu belirtti.
AFP haberinde, Pusularda hava saldırılarına, bombalı saldırılardan cenaze törenlerine, Türkiye ile Kürt ayrılıkçıların yürüttüðü savaş, müzakereli bir barış perspektifinden her gün biraz daha uzaklaşarak son on yılın en ölümcül aşamalarından birine girdi deðerlendirmesinde bulundu.
Haftalardan beridir her gün çatışmaların ve her iki tarafta onlarca ölümün yaşandıðına dikkat çekilen haberde, en son Salı günü Dersimdeki patlama ve geçen haftaki benzer saldırılar hatılatıldı.
ERDOÐANIN 500 PKKLÝ ÖLDÜRÜLDÜ AÇIKLAMASI KUŞKULU
Başbakan Recep Tayyip Erdoðanın da bir misilleme olarak ordu güçlerinin sadece bir ayda 500 PKKliyi öldürdüðü yönünde açıklama yaptıðını belirten AFP, Doðrulanamaz, hatta kuşkulu ifadesini kullandı ve şöyle ekledi: Ama buna eşlik eden bu bilanço ve savaş retoriði, ülkenin 1990lı yılların karanlık zamanlarına doðru bir ilerlemeye tanıklık ediyor.
Ankaranın bu şiddet olaylarının artmasında Başar El Esadın sorumlu tuttuðuna işaret eden AFP, Türkiyeye genellikle PKKye karşı destek veren ve güçlü bir Kürt azınlıðı barındıran Ýran, Irak ve Suriye ile ilişkilerin bozulduðuna işaret etti. International Crisis Group (Uluslar arası Kriz Grubu)ndan Hugh Pope, PKK bu yeni çevreyi bir fırsat olarak anladı diye yorumladı.
KIŞANAK: SURÝYE OLMASAYDI DA BU NOKTADA OLACAKTIK
Ancak bu yorumun meselenin tümünü ifade etmediðini kaydeden AFP, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanakın Suriye olmasaydı da aynı noktada olacaktık şeklindeki sözlerini aktardı. Kışanak, PKK, hükümet ile müzakerelerin başarısız olması halinde savaşın yoðunlaşacaðı konusunda uyarmıştı dedi.
2009 ile 2011 arasında hükümeti PKK ile müzakere yaptıðını belirten ajans, Ama bu görüşmeler alabora oldu diye ekledi.
Bir yıldan beridir savaşın yeniden kendi hukukunu ele aldıðını ifade eden Fransız ajans, PKKnin saldırıları ve alan hakimiyeti stratejisine, ordunun da sert misilleme operasyonları ile karşılık verdiðini yazdı.
SAVAŞ ADLÝ ALANI DA HAKÝMÝYETÝNE ALDI
Sertlik zamanı diyen ajans, Başbakan Erdoðanın terörizme karşı mücadelenin tereddütsüz devam edeceði ve silahları bırakmadan operasyonların durmayacaðı yönündeki açıklamalarını hatırlattı.
MHPnin de daha fazla sertleşme için hükümeti cesaretlendirdiðini ifade eden ajans, CHP lideri Kemal Kılıçdaroðlunun olası bir özerklik için PKK ile tüm tartışmaları reddettiðini belirtti.
Savaşın adli alanı da hakimiyetine aldıðına dikkat çeken APF, PKK yakın olduðu gerekçesiyle binlerce kişin hapsedildiðini yazdı. Ayrıca BDP vekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının da gündemde olduðu belirtildi.
HRW: TOPLU GÖZALTILAR SON BULSUN
Bu politikanın insan hakları savunucularını endişelendirdiðini belirten AFP, Ýnsan Hakları Ýzleme Örgütü (HRW)den Emma Webb Sinclairin Hükümetin anti-terör yasasını suistimal etmeye ve toplu gözaltılara son vermesi gerekiyor ifadelerine yer verdi. Sinclair, Aksi halde bu sadece şiddeti beseleyecek diye uyardı.
CRÝZ GRUBU: HÜKÜMET ASKERÝ SEÇENEÐÝ TERCÝH ETTÝ
Hugh Pope, Hükümet her zaman başarısızlıkla sonuçlanan askeri seçeneði tercih etti diye eklerken, Bu bir tuzaktır, tek şansı Kürtlere adil muamele gördükleri hissini veren reformlar yapmaktır şeklinde konuştu.
Kışanak, Biz sadece Kürt haklarına uygulanan ambargonun kaldırılmasını istiyoruz diyerek, Eðer hükümet müzakereden yana tercih yaparsa, PKKnin bunu takip etmekten başka seçeneði olmayacak diye belirtti.