Adana'daki tutsaklara 'işkence timi' saldırdı!

Adana F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutsaklar Fikret Kara ve Hakan İnci, 'Hazır Kuvvet' adıyla oluşturulan ekip tarafından işkence gördü. Aileler, "İrade olarak evlatlarımız onlardan güçlü" derken, duyarlılık çağrısında bulundu.

Adana F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar Fikret Kara ve Hakan İnci’nin, 20 kişilik 'Hazır Kuvvet' adında bir ekip tarafından darp edildiği öğrenildi.

‘ÖNCE PSİKOLOJİK, SONRA FİZİKSEL ŞİDDET...'

Müebbet hapis cezası olan Fikret Kara’nın annesi Naime Kara, oğlunun, telefon görüşmelerinde uğradıkları şiddeti aktardığını söyledi. Uzun zamandır devam eden psikolojik baskının fiziksel boyuta geçtiğini belirten Anne Kara, 4 Ekim'de İnfaz Hakimliğine götürülen oğlu ve arkadaşı Hakan İnci’nin kaldığı koğuşun önünde kalabalık bir infaz koruma grubu tarafından önce sözlü tehditlere, ardından fiziki şiddete uğradıklarını belirtti. Anne Kara, şunları anlattı:

“Oğlum bir yılda 4 kez sürgüne maruz kaldı. En son Adana Cezaevine cezalandırılmak amacıyla gönderildi. 3 kişilik koğuşta 2 kişi olarak kalıyorlar, daha önce yanlarında kalan bir arkadaşları tahliye olduğu için. Sorunları hiç bitmiyor. Önce kitapları vermeyeceğiz, dediler, şimdi kitapları verecekler ama toplatılma kararı olmayan dergileri vermiyorlar. Sohbet süresi 3 saat ama blok tecrit uyguluyorlar. Görüşlerde selam vermek yasak, ben görüşe giderken Hakan İnci de yan tarafta görüşteydi, selam verdim, halini hatırını sordum. Meğerse yasakmış, Hakan’a ceza verdiler, bizi uyardılar. Hapishanede hep sorunlar vardı, bu sorunlar çözülmediği için çocuklarımız birtakım pasif eylemler yapıyorlardı. Bu olaydan önce tehditler başlıyor. 'Sizi sürükleyerek götürmeyeceğiz, haddinizi bildireceğiz' şeklinde tehditler yapılıyor. Sorunları dayakla çözmeyi kafalarına koymuşlardı."

‘HER YERLERİNDE DARP İZLERİ VAR'

Oğlu Kara ve İnci’nin, İnfaz Hakimliği’ne götürüldükten sonra koğuşları önünde her zaman yaptıkları oturma eylemini yaparken darp edildiklerini anlatan Anne Kara, şöyle devam etti:

“Bu pasif eylem uzun zaman önce gasp edilen hakları için yaptıkları bir şeydir. Orada kalabalık bir grup gardiyan fiziksel müdahale bulunup kollarını bükük kafalarını eğmeye çalışıyorlar. Kafasına o kadar bastırıyorlar ki nefes alamıyor. Ve linç ederek, sürüyerek koğuşuna atıyorlar. O da yapılanlara karşı odasına götürüldüğünde bir yerleri kırmış ve sonrasında zile basarak idareyi çağırmış. Orada onlara ben bu olayı protesto etmek için bunu yaptım, gelin tutanak tutun, diyor. Sonuçta bir kez değil, her seferinde şiddete uğruyor. O idareden birilerini zile basarak çağırırken, Hazır Kuvvet diye bekletilen bir grubu gönderiyorlar. Dışarıda Çevik kuvvet, içeride de Hazır Kuvvet var. Onlar içeriye girerken, hem oğlumu hem de İnci’yi darp ederek dışarı çıkarıp başka bir hücreye atılıyor. Oğlumun ve arkadaşının vücutlarında darp ekimozlar, çürükler var. Gözünde ve birçok yerinde darp bulunuyor. Bundan dolayı banyo yapamıyor, çamaşırını yıkayamıyor. Oğlumun 10 farklı yerinde morluklar, Hakan İnci'nin ise boynunda, kafasında ve sırtında yaralanmalar oluştuğunu söylediler."

'EVLATLARIMIZ DAHA GÜÇLÜ; SAHİP ÇIKALIM'

"Sürekli hak gasbı varsa bizim evlatlarımızın da bir direnişi var" diyen Anne Kara, "Fiziki olarak güçlü olabilirler ama irade olarak evlatlarımız çok daha güçlüdür. Hayatlarından endişe duyuyoruz. Yarın öbür gün kendini duvara vurdu, yok kafasını çarptı, diyebilirler. Öyle bir Adalet Bakanımız var ki çıkıp, ‘Cezaevinde yaşananlar kimseyi ilgilendirmez’ diyebiliyor. Hayır, orada bizim çocuklarımız var ve hepimizi yakından ilgilendiriyor. Herkese de bu konuda duyarlılık çağrısında bulunuyorum" dedi.

Hakan İnci’nin Annesi Kader İnci de, oğluyla telefonda görüşebildiğini ve 20 kişilik bir grubun kendilerini coplar, kalkanlarla yerde sürüklediklerini öğrendiğini söyledi ve duyarlılık çağrısı yaptı.