Adana'da Sise Bingöl için eylem: Durumu ağırlaşıyor

Adana'da insan hakları savunucuları, 85 yaşındaki hasta tutsak Sise Bingöl için bir araya geldi. Bingöl'ün bırakılması gerektiğine dikkat çekilen eylemde, cezaevlerindeki zulmün arttığı vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hapishane Komisyonu, Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan 85 yaşındaki hasta tutsak Sise Bingöl için buluştu. İsmet İnönü Parkı'nda yapılan etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkevleri, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Emek Partisi (EMEP) yöneticileri destek verdi.

'CEZAEVLERİNDE HER TÜRLÜ İŞKENCE VAR'

Eylemdeki açıklamayı İHD Çukurova Bölge Temsilcisi Yasemin Dora Şeker yaptı. Şeker, şunları söyledi: “Türkiye’de her geçen gün okullardan daha fazla yapılan cezaevleri neredeyse kent yerleşkesine dönüştürüldü. Cezaevleri yerleşkelerinde tutuklu ve hükümlü mevcudunun yüz binlerle ifade edildiği, darp, işkence, hastalık, tedavi edilmeme, fiziki şartların kötülüğü, kalabalık koğuş, haksız disiplin cezaları ve benzeri pek çok ihlal iddialarıyla gündeme geldiği bir dönemden geçiyoruz. Bu cezaevlerinden gelen hak ihlalleri şikayet başvurularının her geçen gün artması Türkiye demokrasisinin de hangi düzeyde olduğunun göstergesidir. Tüm bu uygulamalar topluma gözdağı vermeyi amaçlamaktadır."

HASTA TUTSAKLARA ZULÜM

Cezaevlerindeki zulme dikkat çeken Şeker, yaralı ve ağır hasta olan tutsakların tedavi edilmediğine değindi. Şeker, şunları ifade etti:

"Bölge cezaevlerindeki yaptığımız tespitlere göre birçok hasta veya yaralı yakalanmış olan mahpus tedavi edilmediği için sağlıkları giderek kötüleşmiş veya sakat kalmıştır. Mahpusların bırakınız hastanelere hemen götürülmesi, cezaevi revirlerindeki sağlıkçılara dahi haftalar sonra görünebilmesi, tedavilerin özensiz yapılması, ilaçların düzensiz verilmesi, hastaneye sevklerin çok acil durumlar dışında yapılmaması, mahpusların hastaneye sevk esnasında tek kişilik bölmeli, dar ve havasız ring araçlarında kelepçeli olarak saatlerce bekletilmesi, jandarmaların sık sık hakaretlerine maruz kalma ve hatta zaman zaman darp edildiklerine dair yoğun başvuruların olması, doktor muayenesinde dahi kelepçeli muayene ve yatağa kelepçelenme şeklindeki tedavi yöntemi bu sağlık hakkı ihlallerinden yalnızca birkaçıdır. Sırf bu çileli koşullarda hastaneye gitmesi gereken mahpuslar, artık hastaneye sevk edilmeyi ve tedavi olmayı dahi artık kabul etmemektedir."

'BİNGÖL'ÜN DURUMU AĞIR'

Şeker, İHD verilerine göre, 402’si ağır olmak üzere bin 154 hasta tutsağın olduğuna vurgu yaparken, Sise Bingöl'ün durumunu hatırlattı. Şeker, Bingöl'ün yaşlı olmasından dolayı algılama yeteneğini kaybettiğini, mide, şeker, astım, tansiyon ve sair gibi hastalıklarına yakalanıp bakıma muhtaç olduğunu söyledi.

Avukatların 12 gün önce yaptığı görüşmede Sise Bingöl’ün sağlık durumunun gözle görülür bir şekilde bozulduğunu aktararak, Bingöl'ün derhal bırakılması gerektiğini belirtti.