Açlık grevinin ardından baskı ve ihlaller arttı!

Siyasi tutsaklara açlık grevlerinin ardından baskı yapılmaya başlandı. Elazığ'da bazı tutsaklar tek kişilik hücrelere alındı. Hasta tutsaklar ise tedavi edilmiyor.

Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan PKK ve PAJK’lı tutsaklar, 3 gündür açlık grevinde. Cezaevlerindeki tutsaklar adına 9 Eylül’de açıklama yapan Deniz Kaya, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması ve hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle 12 Eylül’de 'uyarı amaçlı' 3 günlük açlık grevi eylemine başlayacaklarını duyurmuştu. 

Bu açıklama sonrası başlatılan eylemin üçüncü gününü girilmesine rağmen tutsakların öne sürdüğü taleplere dair bu zamana kadar herhangi bir adım atılmış değil.

TEK KİŞİLİK HÜCREYE KONULDULAR

Bununla birlikte Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan PKK’li tutsakların başlatılan eylem ile birlikte cezaevi yönetiminin baskılarına maruz kaldığı öğrenildi. Cezaevinde kalan tutsaklardan Furkan Uğur, görüştüğü ailesine aynı koğuşta birlikte kaldığı arkadaşlarından 4’ünün eyleme başlamalarıyla birlikte koğuşlardan alınıp, tek kişilik hücrelere konulduklarını aktardı.

Aile üyelerinin verdiği bilgilere göre, yapılan görüşmede şiddet ve hakaretlere maruz kaldıklarını anlatan Uğur, yine özel eşyalarının yanı sıra kendilerine kitap ve gazete de verilmediği iletti.

Açlık grevindeki tutsaklar bu tür yönelimlerde bulunulurken, eylemcilerin öne sürdüğü iki temel talepten biri olan hasta tutuklular konusunda da uygulamalardan dönülmüş değil. 

HASTA TUTSAKLAR TEDAVİ EDİLMİYOR

Çölyak hastası olan Merve Aydoğan’ın, tutulduğu Kayseri T Tipi Kapalı Kadın Cezaevi’nden hastaneye götürülürken görevli gardiyan ve askerlerin hakaretlerine maruz kaldığı ortaya çıktı.

Merve Aydoğan’ın ablası Şükran Aydoğan, hastaneye götürülürken hakaretlere maruz kalan kardeşinin kelepçeli tedaviyi olmayı kabul etmediği için doktor tarafından muayene edilmediğini de söyledi. Bununla birlikte kardeşinin hastalığıyla ilgili kimi testlerin cezaevi ortamında yapılmak istendiği bilgisini paylaşan Abla Aydoğan, “Kardeşimin normalde gidip bir hastanede tedavi edilmesi gerekiyor. Bu testin hastanede değil de cezaevinde yapılaması bize göre insanlık dışı bir uygulamadır” diye konuştu.

Kardeşinin çölyak hastası olmasından dolayı her yiyeceği yiyemediğini belirten Aydoğan, ancak yemeğinin ve ilaçlarının düzenli verilmeyip, aksatıldığını söyledi.

RAPORA RAĞMEN...

Abla Aydoğan, kardeşine ve kendilerine yaşatılan bu eziyete şöyle tepki gösterdi: “Normalde kardeşimin ‘cezaevinde kalamaz’ raporu var. Fakat halen cezaevinde tutuluyor ve her geçen gün kilo kaybı yaşıyor. Kardeşime bir şey olursa bunun sorumlusu Adalet Bakanlığı ve cezaevi idaresidir."