ABD ile İran, bölgedeki çalışmalarını hızlandırdı

ABD ile İran karşılıklı olarak birbirlerini terörist ilan ederken, her iki ülke Suriye, Irak, Türkiye ve Başur'da etkinliklerini arttırmak için çalışmalarına hız verdi. 

ABD, İran’ın resmi ordusu olan Spay Pastaran olarak bilinen Devrim Muhafızları'nı, geçen hafta 'terörist örgütler listesi'ne aldı. İran da ABD’yi terörist ilan etti. Her iki ülke birbirini terörist ilan ettikten sonra Suriye, Irak, Türkiye ve Başûrê Kurdistan’da etkinliğini arttırmak için diplomatik atak başlattı. 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cavid Zarif, İran tarafından başlatılan diplomatik atak kapsamında önceki gün Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret ederek, Beşar Esad'la görüştü. Zarif, Esad ile görüşmesini tamamladıktan sonra Türkiye’ye geçerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Zarif’in Şam ve Ankara ziyaretlerine ilişkin çok fazla açıklama yapılmadı. ABD’nin, İran’a uyguladığı ambargoya karşılık İran ile Türkiye arasında ticaret ve ödemeler için yeni sistemlerin kurulması için çalışmaların başlatıldığı belirtildi. 

ABD, İran’a uyguladığı ambargodan bir süreliğine Türkiye ve Irak başta olmak üzere birkaç ülkeyi muaf tutmuştu. Önümüzdeki günlerde bu süre doluyor. İran ile Türkiye arasındaki görüşmelerin, yaptırımları boşa çıkarma mekanizmaları oluşturmaya dönük yapıldığı ifade ediliyor. Görüşmelerin bir amacı bu olurken, asıl amacı ise birçok aydın, yazar, analist tarafından 'İran’ın Suriye üzerinden Türkiye ile ittifak yapması' şeklinde yorumlandı. 

İRAN'IN IRAK'TAKİ ATAĞI

İran, bir yandan Suriye ve Türkiye nezdinde atağa geçerken, öte yandan komşu ülke olan Irak ile bazı yeni anlaşmalar yaparak ABD’ye karşı etkinliğini arttırmayı hedefledi. 

Daha öne İran Cumhurbaşkanı’nın bir heyetle Irak’a yaptığı ziyarette yapılan anlaşmalardan biri dün uygulamaya konuldu. 

İran'ın Erbil Başkonsolosu Murtaza Abadi, Başbakan Neçirvan Barzani'nin Kürdistan Bölgesi'ne gelen İran vatandaşlarından hiçbir giriş ücretinin alınmamasını öngören kararı onayladığını söyledi.

İran Hewlêr Başkonsolosu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İran'ın vize ücreti aldığı dönemde, Kürdistan Bölgesi de gelen vatandaşlarımızdan 25 bin Irak dinarı (yaklaşık 120 TL) giriş ücreti alıyordu. Önceki gün yaptığımız görüşmede Kürdistan Bölgesi'nin Sayın Başbakanı giriş yapan vatandaşlarımızdan 25 bin dinarın alınmayacağına karar verdi" dedi. 

Bu açıklamalar, Bölgesel İçişleri Bakanlığı tarafından da doğrulandı. Bölgesel İçişleri Bakanlıı Genel Meclis Yöneticisi Sami Celal, "İçişleri Bakanlığı kararıyla 1 Nisan 2019'dan beri sınır kapılarında 25 bin dinar alınmıyor" dedi.

Hacı Omeran Sınır Kapısı Müdürü Zırar Hüseyin, dün yaptığı açıklamada "Bugün 14.30'da gelen İçişleri Bakanlığı talimatnamesi gereğince artık İran vatandaşlarından giriş ücretleri alınmayacak" diye belirtti.

ABD KEŞİF YAPTI

İran, Dışişleri Bakanı ile ABD’ye karşı Suriye, Türkiye, Irak ve Başur merkezli diplomatik atak başlatırken, ABD’nin Başur'daki temsilcilerinde de bir hareketlilik görüldü. ABD Hewlêr Konsolosluk Temsilcisi, dün Raperin olarak adlandırılan Ranya ve Kaledizê bölgelerinde görüldü. Konsolosun, bölgede askeri güç konuşlandırmak için keşif yaptığı bilgisi edinildi. Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, bu ziyaretten sonra önümüzdeki dönemde ABD’nin bölgeye güç yerleştireceği yetkililer ve çeşitli çevreler tarafından konuşulmaya başlandı.