ABD desteğinin çekilmesi ‘ılımlı muhalifleri’ bitirecek

ABD yönetiminin Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan ‘muhalif’ gruplara destek verdiği programı sonlandırması ardından bu grupların çok fazla direnemeyeceği savunuluyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Nisan ayında yaptığı ‘Esad’ın gitmesi önceleğimiz değil’ açıklaması ardından ‘muhalifleri silahlandırma’ programının sonlandırılması sürpriz olarak görülmüyor.

Ancak ABD’nin bu hamlesiyle Rusya’nın desteğine sahip olan Beşar Esad rejimini ‘ılımlı’ olarak kabul edilen fakat birçoğu tartışmalı gruplara karşı avantajlı kılacak.

ESAD’IN DÜŞMEYECEĞİNİN ANLAŞILMASININ SONUCU

Donald Trump’ın CIA’in Suriyeli gruplara yönelik programını sonlandırmasına ilişkin konuşan Oklohama Üniversitesi Ortadoğu Araştırma Merkezi direktörü Joshua Landis, Esad’ın düşürülememesinin bu karara yol açtığını savundu. Landis, birçok batılı ülke liderinin bunu kabullendiğine dikkat çekti.

Ortadoğu Enstitüsü uzmanlarından Charles Lister ise, ABD desteğinin geri çekilmesinin El Kaide ve DAİŞ gibi radikal çeteleri güçlendireceğini savundu.

DOĞU SURİYE’DEN SONRA BU GRUPLARA YÖNELECEK

Joshua Landis’e göre, Rojava ve son olarak Reqa’da Kürtler öncülüğündeki QSD’ye verilen ABD desteği devam ederken, rejim de daha çok Fırat nehri çevresindeki ülkenin doğu bölgelerine yönelecek. Landis, bu konuda Beşar Esad’ın önünde herhangi bir engel olmadığı görüşünde.

Landis, Suriye’nin doğu bölgelerinin de rejimin eline geçmesinden sonraki aşamanın Esad birliklerinin İdlib ile diğer bazı bölgelerdeki DAİŞ dışındaki gruplara yönelmesi olacağını öngörüyor.

NATO: ‘ILIMLILARIN TABUTUNA VURULAN SON ÇİVİ’

Son olarak NATO’ya bağlı uzmanlar tarafından yapılan bir değerlendirmede, desteğin çekilmesinin ‘ılımlı rejim karşıtlarının tabutlarına vurulan son çivi’ olacağı iddia edilmişti.

ABD’nin 2013 yılında Barack Obama yönetimince başlatılan ve Esad’ın devrilmesini hedefleyen silahlandırma programının geri çekilmesi kararının Rusya’yla yapılan pazarlıklar sonrasında alındığı da tahminler arasında.