AB: Öcalan'a tecrit AÝHS ihlali!

AB: Öcalan'a tecrit AÝHS ihlali!

Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubunun üyeleri tarafından Öcalan üzerindeki tecride ilişkin sorusuna yanıt veren Avrupa Birliði (AB) genişleme ve iyi komşuluk ilişkilerinden sorumlu komiseri Stefan Füle, Öcalan’ın avukatları ile görüştürülmemesinin Avrupa Ýnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AÝHS) ihlali olabileceðini belirtti.

Yeşiller Grubu’nda yer alan Korsikalı parlamenter François Alfonsi ile köylü lideri parlamneter José Bové’nin PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ilişkin verdiði soru önergesine AB genişleme ve iyi komşuluk ilişkilerinden sorumlu komiseri Stefan Füle’den yanıt geldi.

Bir kopyası ANF’ye ulaşan 10 Temmuz tarihli yanıtta Füle, Öcalan’a tecridin hem Türk hukuku hem de AÝHS’in ihlali olabileceðini belirtti. Yanıtta, “Avrupa Birliði PKK’nin terörist örgütler listesinde olduðunu hatırlatır ve bununla birlikte terörizme karşı Türkiye ile dayanışmasını yeniden vurgular. Sayın Öcalan’ın tutukluluk koşulları konusunda ise, Avrupa Birliði, geçen bir yıl içinde avukatları ile tüm baðlantının reddedildiðini not eder, ki bu da Türk hukuki mekanizmaları ile Avrupa Ýnsan Hakları Sözleşmesi’nin olası bir ihlalini teşkil eder” denildi.

BARIŞA ÝHTÝYAÇ VAR

Füle, Kürt sorununun çözümü konusunda da somut tedbirler üzerinde uzlaşıya ihtiyaç olduðunu ifade ederken, tüm tarafları “barış ve refah” için aralıksız çalışmaya çaðırdı.

Füle şöyle dedi: “Avrupa Birliði tüm tarafların, Türkiye’nin tüm vatandaşlarına barış ve refah getirmesi için aralıksız çalışması gerektiðinin altını çizer. Türkiye’nin güneydoðusunun barış, demokrasi ve istikrar ile, sosyal, ekonomik ve kültürel bir kalkınmaya ihtiyacı var.”

AB genişleme ve iyi komşuluk ilişkilerinden sorumlu komiseri Stefan Füle, buna da ancak “bölgede yaşayan halkın sosyal, ekonomik ve kültürel haklarını genişletmeyi hedefleyen somut tedbirler üzerinde bir konsensüsle yöntemiyle ulaşılabileceðini” kaydetti.

Françolis Alfonsi ve José Bové verdikleri soru önergesinde Öcalan’ın Temmuz 2011’den bu yana dış dünya ile baðlantısının kesildiðini, avukatlar ve ailesinin haber alamadıðını belirtirken, Kürt sorunu etrafında yaşanan siyasi gelimelere de dikkat çekti. Çatışmaların giderek şiddetlendiðine işaret edilen önergede, BDP’nin binlerce üyesinin tutuklandıðı ifade edilirken, bunlar arasında çok sayıda seçilmişin de olduðu hatırlatıldı.

“Bu baskı karşısında, Kürt militanlar kararlı bir protestoya angaje oldular” diyen çevreci parlamanterler, Şubat ve Mart aylarında cezaevlerindeki yüzlerce tutsaðın yürüttüðü açlık grevlerini hatırlattı. Yine bununla birlikte Strasbourg’da 5’i kasın 15 kişinin yürüttüðü 52 günlük açlık grevine de dikkat çeken parlamenterler, açlık grevi eylemcilerinin Öcalan’ın durumuna ilişkin kaygılarını önergede Füle’ye aktardı.

Önergede şu soru da yöneltildi: “Kürt halkının haklarına saygı temelinde Kürt sorununun barışçıl bir deðişim yaşaması için nasıl bir girişimde bulunulacak?”