AB fonlarının çoğu gereksiz projelere harcanıyor
AB fonlarının çoğu gereksiz projelere harcanıyor
AB fonlarının çoğu gereksiz projelere harcanıyor
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından her yıl yüz milyar euroyu aşkın fon üye ve üyelik müzakereleri yürüten ülkelere aktarılıyor. Ancak yapılan incelemeler, milyonlarca euro harcanan birçok projenin gerçekte hedeflendiği gibi kullanılmadığını, bazı fonların ise kontrolsüz bir biçimde harcandığını gösteriyor.
Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi Avrupa Parlamentosu (AP) Bütçe Kontrol Komisyonu Başkanı Inge Gräßle, verilen fonların önemli bir kısmının kontrolsüz bir biçimde yapıldığına dikkat çekiyor.
AB Komisyonu tarafından her yıl yaklaşık 51 milyar euro altyapı projelerine ayrılırken, tarımsal faaliyetleri desteklemek amacıyla 56 milyar euro harcanıyor. Bu fonların büyük kısmı AB’nin yapısal ve ekonomik olarak daha geride olan ülke ve bölgelerine ayrılıyor.
AP Bütçe Denetleme Komisyonu Başkanı Inge Gräßle, AB Komisyonu’nun belgelerine yansıyan bilgilere dayanarak, harcanan fonların kullanımı ve kontrolüyle sorumlu olan üye ülkelerin yetkili kurumlarına güvenilmiyor. Gräßle, AB Komisyonu’nun yaptığı incelemelere göre, 322 bölgesel programdan 244’ünde AB’de geçerli olan kurallara aykırılık tespit edildiğine dikkat çekiyor.
AB 244 ÜYE ÜLKELER SADECE 113 USULSÜZLÜK GÖRDÜ!
Ancak AB fonlarına yönelik üye ülkelerin bizzat yaptıkları kontrollerde ise sadece 113 programda AB hukukuna aykırılık tespit edilmiş ve bu da, üye ülkelerin yetkili kurumlarının Brüksel’e nazaran daha gevşek kontrol mekanizmaları işlettiğini gösteriyor. Inge Gräßle, bu duruma ilişkin, “AB altyapı fonlarından milyarlarca para harcanıyor ve üye ülkelerin kontrol birimleri hem kendi kurumlarını denetlemede hem de bunu Brüksel’e bildirmekte yetersiz kalıyor” dedi.
AB fonlarının doğru kullanımına ilişkin şüphelerin yoğunlaştığı bir diğer alan ise tarım programları. Gräßle’ye göre, Avrupa Sayıştayı tarafından yapılan incelemelerde, ödeme yapılan 71 kalemden 42’sinde usulsüzlük yapıldı. Tarım programları için verilen ve usulsüzlük yapıldığı tespit edilen fonların büyük oranda Slovakya, Büyük Britanya, İspanya ve Belçika’ya verilen fonlar olduğunu kaydeden Gräßle, bu fonların da doğru kullanımını denetleyecek kurumların başarısızlığından yakınıyor.
Gräßle, fonlara ilişkin üye ülkelerin denetleyici kurumları tarafından hazırlanan raporların sıkı bir biçimde gözden geçirilmesini ve usulsüzce kullanılan fonların AB’ye geri ödenmesi gerektiğinin altını çiziyor.
KULLANILMAYAN BİSİKLET YOLLARI, KÖPRÜLER, HAVAALANLARI, GOLF SAHALARI...
AP Bütçe Denetleme Komisyonu Başkanı Inge Gräßle, usulsüz veya gereksiz yere kullanıldığını belirttiği bazı fonlara örnek verirken, bazılarının yüz milyonlarca euroya mal olduğuna da işaret ediyor. Buna göre, İtalya’nın en büyük gölü olan Trasimeno Gölü çevresine yapılan 64 kilometrelik bir bisiklet yolu, yağışlı havalarda veya kış aylarında su altında kalıyor.
Gräßle, “bu yol büyük ihtimalle yaz aylarında yapıldı ve öylesine alçak bir seviyede yapılmışki yağmurda veya göl sularının yükselmesi durumunda bazı bölümleri kullanılamaz hale geliyor” yorumunda bulundu.
AP üyesinin verdiği örnekler arasında, Çek Cumhuriyeti’nde 900 milyon euro maliyetle inşa edilen bir baskül köprü de bulunuyor. En az üç katlı yük gemilerinin geçişini mümkün kılması planlanan köprünün altından bugüne kadar üç katlı tek bir gemi bile geçmemiş, zira Çek Cumhuriyeti’ndeki nehir taşımacılığında böylesi gemiler kullanılmıyor.
Inge Gräßle’nin dikkat çektiği diğer bazı projeler arasında on milyonlarca euro harcanan bir golf sahası ve kur merkezi ile sadece binlerle ifade edilen yolcusu olan hava alanları da bulunuyor.
CDU üyesi AP Milletvekili, kontrol edilemeyen ve ‘gereksiz’ olarak görülen projelere harcanan fonların daha iyi kontrol edilmesini talep ederken, bu fonların işsizlik ve yatırım alanlarındaki diğer programlara aktarılması gerektiğini vurguluyor.