AATUHAY-DER kongresinde tecride son verilmesi istendi

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) kongresinde İmralı’daki tecride son verilmesi çağrısı yapıldı.

AATUHAY-DER, 2'inci Olağan Kongresi'ni Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana il binasında gerçekleştirdi.

Kongreye, Özgür Kadın Hareket (TJA), Akdeniz Yakınlarını Kaybedenlerle Dayanışma Derneği (AKKAY-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHAD FED), Barış Anneleri Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)  Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Kongrenin yapıldığı salonda, "Cezaevlerinde tecrit ve ölümlere son verin", "Hasta tutsaklara özgürlük” pankartları dikkat çekti.

MED-TUHAD FED Eşbaşkanı Safiye Akdağ yaptığı konuşmada cezaevlerindeki baskılara ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değindi.

Akdağ, “Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan 1999’de ‘kara’ diyebileceğimiz bir komplo sonucu tutuklandı. O yıldan bugüne dek üzerinde ağır bir tecrit yürütülüyor. Abdullah Öcalan başta olmak üzere tüm Kürt halkı ve Ortadoğu’ya yayılan bu tecrit giderek artmaya devam ediyor. 25 Mart 2021 yılında birkaç dakikalık kısa bir telefon görüşmesinden bu yana yaklaşık 26 aydır ne avukatları ne de ailesi, Sayın Abdullah Öcalan’dan haber alamıyor. Yalnızca Sayın Öcalan’da değil İmralı’da onunla beraber tutulan Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar’dan da hiçbir şekilde haber alınamıyor” dedi.

Tecrit ile Abdullah Öcalan’ın felsefesinin Kürt halkına ulaşmasının engellenmeye çalışıldığını ifade eden Akdağ, Kürt halkının direniş ve özgürlük ruhunun yok edilmek istendiğini söyledi.  

Kongrede bir yıllık faaliyet ve mali raporların okunmasının ardından yeni yönetimin belirlendiği seçime gidildi. Derneğin yeni dönem eşbaşkanlığına Nuran Kaya Özdeş ve Mustafa Koç seçildi.