Şırnak’ta açlık grevcisi tutsaklarda bağırsak kanaması

İHD Şırnak Şubesi Hapishane Komisyonu, Şırnak Cezaevi’ne ilişkin raporunu yayınladı. İHD, özellikle açlık grevinde olan tutsaklarda bağırsak kanaması, vücutta yaralar ve gözlerde kararmaların olduğunu bildirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şube'sine bağlı Hapishane Komisyonu üyesi avukatlar tarafından hazırlanan rapor, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı 3’ü kadın 20 eylemcinin sağlık durumlarını ve maruz kaldıkları uygulamaları kapsıyor.

5 sayfadan oluşan raporda tutsaklardan 9’unun anlatımlarına yer verilirken, sağlık durumlarına ilişkin tespitler yapılıyor.

Tutsakların anlatımları raporda şöyle yer aldı:

Fatma Çetinkaya: Koğuşta 7 kişi birlikte kalıyoruz. Kütçe şarkı söylediğimiz için koğuşumuza girip, bizi kameraya çektiler. Kadın koğuşu olmasına rağmen erkek gardiyanlar da koğuşumuza giriyorlar. Görüşmek istememize rağmen cezaevi psikoloğu içeri girmeye çalıştı. Kendisiyle görmeyi reddettiğimiz için bize ‘teröristler’ diyerek hakaret etti. Sonra da aleyhimize tutanak tutup gitti. Bize B vitamini verdiklerinde kameraya çekiyorlar. Kamera çekimini kabul etmediğimizde ise vitamin verilmiyor. Yoğurt ve meyve suyu iki-üç gündür verilmeye başlandı. Cezaevi yönetimi sorunlarımız için bizimle görüşmeyi reddediyor.

KİLO KAYBI, SICAK SU SORUNU, EŞYALARA EL KONULMASI

Osman Beytur: Mide yanması, halsizlik, şiddetli baş ağrısı, uyuyamama, diş ağrısı ve göz kararması şikayetlerim söz konusu. Açlık grevine başladığımda 77 kiloydum, bugün itibarıyla 64 kiloyum. Tansiyon, şeker ve kilo ölçümü sağlıkçılar ve sağlık eğitimi aldığını söyleyen gardiyanlar tarafından yapılmaktadır. Sıcak su problemimiz var. 26 Mart 2019 tarihinde yapılan genel aramada neredeyse tüm eşyalarımıza el konuldu.

İDARENİN TAVRI ESKİYE GÖRE DAHA KÖTÜ

Önder Poyraz: Baş ağrısı, göz kararması, kusma, unutkanlık ve bulantı şikayetlerim söz konusudur. Açlık grevine başladığımda 58 kiloydum, bugün itibarıyla 49 kiloyum. İdarenin tavrı eskiye oranla daha kötü bir hal almıştır.

DİSİPLİN SORUŞTURMALARI

Hakan Kutluk: Kusma, nefes darlığı halsizlik, baş ağrısı ve göz kararması şikayetlerim söz konusudur. Açlık grevine başladığımda 76 kiloydum, bugün itibarıyla 62 kiloyum. 26 Mart 2019 tarihinde genel arama yapıldı, bazı gardiyanlar kafamıza tokmakla vurmaya yeltendi. Açlık grevine giren tüm mahpuslara disiplin soruşturması başlatıldı.

AŞAĞILAYICI ÜST ARAMALARI

Zeynep Mete: Spor dışında hiçbir aktivitemiz yok .Suyun düzenli verilmemesi en büyük sorunlardan biri. Son yapılan aramada odalarımız darmadağın edildi, Şal, poşu, leğen ve radyomuz dahi alındı. Üst aramaları aşağılayıcı şekilde yapılmaktadır.

SAĞLIK SORUNLARI

Şevişoğlu: Halsizlik, baş ağrısı ve göz kararması şikayetlerim söz konusudur. Sosyal aktivitelere müsaade edilmiyor. Su doğru düzgün verilmediği için sürekli problem yaşıyoruz.

YARALAR OLUŞMAYA BAŞLADI

Agit Bilik: Sıvı almakta güçlük, tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, diş eti kanaması ve göz kararması şikayetlerim söz konusu. Açlık grevine başladığımda 59 kiloydum, bugün itibarıyla 49 kiloyum. Sırtımda birkaç gündür yaralar oluşmaya başladı. Oda değişimi yapmamıza izin verilmiyor. Cezaevinde OHAL uygulamaları devam ediyor.

Rojdan Tokçu: Cezaevine ilk getirildiğimde çıplak arama dayatmasına maruz kaldım. Kabul etmediğim için darp edildim. Sıkı aramalar ve askerlerin kötü tavrından dolayı hastaneye dahi gitmek istemiyorum.

Salih Kutluk: Tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, diş eti kanaması, mide yanması ve göz kararması şikayetlerim söz konusu. Yüzümde ve sırtımda küçük küçük yaralar çıkmaya başladı. Açlık grevine başladığımda 62 kiloydum, bugün itibarıyla 52 kiloyum.

TESPİTLER

Raporun son bölümünde tutukluların aktarımları üzerinden bazı tespitlere yer verildi:

" * Açlık grevine giren mahpuslarda kilo kaybı, uyku sorunu, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, mide bulantısı, bağırsak kanaması ve gözlerde kararmalar gibi semptomların görülmeye başlamıştır.

* Açlık grevine giren mahpusların bulunduğu hapishanelerin tamamında mahpusların ilk günden itibaren her gün hekim tarafından kontrol edilmesi gerekirken, kilo, şeker ve tansiyon ölçümü sağlıkçılar ve gardiyanlarca yapılmaktadır.

* Kadın mahpuslar cezaevi personelince sürekli kamera ile kayıt altına alınmaktadır.

* Aramalar çok sıkı, insanlık onuruna yakışmayacak şekilde yapılmaktadır.

* Cezaevi girişinde mahpuslara çıplak arama dayatması söz konusudur.

* Bazı gardiyanlar provokasyon yaparak, olay çıkarmaya ve siyasi mahpusları baskı altına almaya çalışmaktadır.

* Koğuş değiştirme kabul edilmemekte, siyasi mahpusların başka hapishanelere sevki kabul edilmemekte ve hapishaneden hastaneye sevklerde sorun yaşanmaktadır.

* Sosyal faaliyet çerçevesinde hobiye çıkma ve atölye faaliyetleri yaptırılmamaktadır.

TUTSAKLARIN İSİMLERİ

16 Ocak'tan bu yana grevde olan tutukluların isimleri şöyle: Hakan Kutluk, Agit Bilik ve Osman Beytur.

31 Ocak tarihinde greve dahil olan tutukluların isimleri şöyle: Önder Poyraz, Salih Kutluk ve Hakan Petekkaya.

1 Mart tarihinde tüm cezaevlerinde başlatılan greve dahil olanların isimleri ise şöyle: A. Kerim Sevinç, İzzettin Ormanlı, Mesut Ölmez, Abubekir Neng, Musa Külter, Halil Kabak, Bahattin Alkış, Yılmaz Uğur, Mahsun Güçlü, Serhat Sevişoğlu ve Mehmet Ali Bayar.

Greve 15 Mart’ta dahil olan 3 tutuklu kadının isimleri de şöyle: Fatma Çetinkaya, Zeynep Mete ve Rojda Topçu.