Ölümle tehdit edilen Halil Yakut süresiz açlık grevine başladı

Adli mahpusların bulunduğu bölüme konularak ölümle tehdit edilen oğlu Halil Yakut’un süresiz açlık grevine başladığını duyuran Gülten Yakut, “Oğlumun başına gelebilecek her olumsuzluktan hapishane müdürü ve Adalet Bakanlığı sorumlu olacak” dedi.

ZİNDANLARDA İŞKENCE

Hukuksuz bir biçimde tutuklanan Halil Yakut’a yönelik Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanesi yönetiminin baskı ve işkenceleri hız kesmeden sürüyor. Çağlayan saldırısı sonrası sırf depremden etkilenen memleketi Hatay halkının ilaç ve barınma ihtiyaçlarını karşılayan Halk İçin Sağlık çadırında kaldığı için tutuklanan ve müebbet hapis koşullarında tecrit hücresinde tutulan Yakut, başgardiyan tarafından ölümle tehdit edilmişti. Bu olaydan 1 ay sonra Yakut’un zorla hücresinin değiştirilip adli mahpusların bulunduğu bölüme konulduğu ortaya çıktı.

Yaşananları 19 Nisan günü oğluyla yaptığı haftalık telefon görüşmesinde öğrenen Gülten Yakut, ANF’ye konuştu. Bu keyfi uygulamayı protesto etmek için oğlunun süresiz açlık grevine başladığını aktaran Yakut, “Oğlumun can güvenliği yok! Başına gelebilecek her olumsuzluktan hapishane müdürü, idaresi ve Adalet Bakanlığı sorumlu olacak” dedi.

‘ZORLA KONULDUĞU ADLİLERİN BÖLÜMÜNDE ÖLÜMLE TEHDİT EDİLİYOR’

Bundan tam 1 ay önce oğlunun başgardiyan tarafından ölümle tehdit edildiğini anlatarak endişelerini dile getiren Yakut, korkularının gerçek olduğunu ifade etti. İki gün önce oğluyla yaptığı telefon görüşmesinde hücresinin zorla değiştirildiğini öğrenen Yakut, “Halil, 17 Nisan’da zorla hücresinin değiştirildiğini ve adli mahpusların bulunduğu koridorun olduğu bölümdeki hücrelerden birine konulduğunu söyledi. Daha önce kendisini ölümle tehdit eden başgardiyanın hücresinin önüne gelip ‘Seni öldürürlerse karışmayız’ diyerek bağırdığını, bundan cesaret alan adlilerin kendisine küfür ettiğini ve ölümle tehdit ettiğini belirterek 18 Nisan’da süresiz açlık grevine başladığını aktardı” dedi.

‘HAPİSHANE YÖNETİMİ HİÇBİR ŞEY YOKMUŞ GİBİ KONUŞTU’

Oğlunun hücresinin, başgardiyan tarafından tehdit edildikten sonra zorla değiştirilmesinin tesadüf olmadığına işaret eden Yakut, oğlunun derhal sevk edilmesini istedi. Bu hücre değişikliğinin kendisinden gizlendiğine de dikkat çeken Yakut, “17 Nisan günü oğlumun sevk talebini konuşmak üzere hapishane yönetimiyle telefonla konuştum. Bana hiçbir şey yokmuş gibi konuştular, oysa aynı gün oğlumun hücresini zorla değiştirerek adli mahpusların olduğu bölüme koymuşlar” dedi.

‘OĞLUMUN CAN GÜVENLİĞİ YOK!’

Oğlunun can güvenliğinin olmadığını vurgulayarak duyarlılık çağrısı yapan Yakut, şunları kaydetti: “Tutuklu olmasına rağmen müebbet hapis koşullarında tutulan oğlum zaten sevk edilmek için gerek Adalet Bakanlığı’na gerek Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne defalarca dilekçe yazdı. Ama sevk edilmek veya siyasi tutsakların bulunduğu bir koğuşa götürülmek yerine, her gün ölümle tehdit edildiği adlilerin bulunduğu bölüme konuldu. Şimdi de süresiz açlık grevine başladı. Zaten hapishane bize çok uzak olduğu için kendisini doğru dürüst ziyaret edemiyorum, şimdi de tehdit edildiğini öğreniyorum. Ben çocuğumun derhal ya bize yakın olan Adana Kürkçüler Hapishanesi’ne sevk edilmesini ya da siyasi tutsakların yanına konulmasını istiyorum. Tekli hücreden ve adlilerin bulunduğu bölümden çıkarılmasını istiyorum. Bu yapılmadığı takdirde başına gelebilecek her olumsuzluktan hapishane müdürü, idaresi ve Adalet Bakanlığı sorumlu olacak.”