Özgürlükçü Demokrasi gazetesi davası başladı

AKP-MHP rejimi tarafından kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesi, 28 Mart 2018'de AKP-MHP tarafından atanan kayyımla gaspedildikten sonra 8 Temmuz 2018'de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı.

Gazete gaspedilip kapatıldıktan çalışanlarının evlerine baskın düzenlendi. Gazetenin 6 çalışanı tutuklanırken 14 kişi hakkında dava açıldı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması başladı. Duruşmaya tutuklu gazeteciler Reyhan Hacıoğlu, Hicran Ürün, Pınar Tarlak, İhsan Yaşar ile bazı tutuklu sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşmayı yargılanan gazetecilerin aileleri ve basın meslek örgütleri de takip etti.

Duruşma öncesinde, adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Züleyha Gülüm ve Ahmet Şık, DİSK Basın-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Mezopotamya Ajansı, JİNNEWS, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ve çok sayıda gazeteci katıldı. Grup adına açıklamayı ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan yaptı.

Bir kez daha tutuklu meslektaşlarıyla dayanışmak, hukuksuz bir biçimde cezaevinde tutulan gazetecilerin özgürlüğünü talep etmek için burada olduklarının altını çizen Boltan, “Özgürlükçü Demokrasi gazetesine kayyım atanmasıyla birlikte başlatılan operasyonda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan arkadaşlarımız gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar, Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul, editörler Reyhan Hacıoğlu, Hicran Ürün, Mehmet Ali Çelebi, ve gazetenin idari işlerinde çalışan Pınar Tarlak tam 6 aydır mesleki faaliyetlerinden ötürü tutuklu” olduklarını hatırlattı.

Açıklamanın ardından grup davayı takip emek üzere adliyeye girdi. Duruşma gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar’ın savunması ile dava başladı.