Öğrencilerden protesto: Sınavları ertele, virüsü engelle

Kadıköy’de bir araya gelen Gençlik Meclisleri ve Güvence Hareketi üyeleri, “Sınavları ertele, virüsü engelle” sloganıyla LGS ve YKS sınavlarının Temmuz’dan Haziran ayına çekilmesini protesto etti.

Gençlik Meclisleri ve Güvence Hareketi üyeleri, koronavirüs salgını sürecinde LGS ve YKS sınavlarının 26-27 Temmuz’dan 27-28 Haziran’a çekilmesini Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto etti. HDP milletvekilleri Musa Piroğlu, Dilşat Canbaz Kaya, Eğitim-Sen yöneticilerinin destek verdiği eylemde, sınavlara dayalı değil nitelikli eğitim istendi. “Sınavları ertele, virüsü engelle” yazılı pankart ile “Sınavlar sizin, yaşam bizim” dövizlerinin taşındığı eylemde, sık sık “Müşteri değiliz öğrenciyiz”, “Güvenceli yaşam istiyoruz”, “Kâr değil insan, para değil yaşam” sloganları atıldı.

EĞİTİM-SEN: ÖĞRENCİLERİN YANINDAYIZ

Eylemde ilk konuşma Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Çayan Çalık tarafından yapıldı. Eğitim-Sen olarak öğrencilerin haklı talebinin yanında olduklarını ifade eden Çalık, kamusal ve bilimsel eğitimin kırıntılarının kalmadığı mevcut eğitim sisteminde öğrencilerin geleceğinin sadece bir sınava bağlanmasının kabul etmeyeceklerini vurguladı.

KAYA: GENÇLERİN GELECEĞİ İKİ DUDAK ARASINDA OYUNCA EDİLDİ

HDP Milletvekilli Dilşat Canbaz Kaya, virüsün giderek yaygınlaştığı bir dönemde öğrencilere sınav yaptırmanın tehlikelerine değinerek sözlerine başladı. AKP döneminde eğitim sisteminin daha da gericileştiğini, içinin tamamen boşaldığı belirten Kaya, gençlerin geleceğinin iktidarın iki dudağı arasında oyuncak olduğunu kaydetti. “Gençlerimizin geleceğini geleceksizleştirmeye çalışıyorlar” diyen Kaya, sınavların derhal ertelenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Biz çıkarcı ve içi boş bir eğitim sistemi değil, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZ KOBAY DEĞİL’

Öğrencileri aileleri adına yapılan açıklamada ise, çocuklarının kobay olmadığını vurgusu yapılarak, sınavların derhal ertelenmesi istendi.

Gençlik Meclisleri ve Güvence Hareketi üyeleri adına açıklamayı okuyan Heval Baran, salgın sürecinde sınav dayatmasının bütün öğrencilerde tedirginlik yarattığını vurguladı. “Sınav takıntısı dolayısıyla bir insanın bile canı gitse bunun hesabı nasıl verilecek? Aşırı kaygı dolayısıyla sınav anında yaşanabilecek olumsuzluklar durumunda ‘giden gider kalan sağlar bizimdir’ mi denilecektir?” sorularını yönelten Baran, sınavların salgın sürecinin tamamen aşıldığı bir döneme kadar ertelenmesini istedi.